Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

«Όχι» στο ΔΝΤ, «ναι» σε πράσινη λύση λένε οι Οικολόγοι Πράσινοι

Ζητούν διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης για την αντιμετώπιση της κρίσης με τη συνέντευξη Τύπου στην ΔΕΘ. Αναφορές στο Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, τις εξορύξεις χρυσού και τον λιγνίτη.
                          ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ




Οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν είναι γενικά και αόριστα εναντίον της τρόϊκας, αλλά «αντιτίθενται στις ρυθμίσεις και τις πολιτικές που υποσκάπτουν το μέλλον της χώρας», δήλωσε ο ευρωβουλευτής Μ.Τρεμόπουλος. Σε συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ, οι Οικολόγοι-Πράσινοι ανέπτυξαν τις προτεραιότητες της «πράσινης λύσης» που προτείνουν για έξοδο από την κρίση.
Αναφερόμενος στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Γιάννης Παρασκευόπουλος είπε ότι «η πράσινη ανάπτυξη, που ευαγγελίστηκε, κινδυνεύει να μετατραπεί σε σύντομο πράσινο ανέκδοτο».
Βιώσιμη αναζωογόνηση της υπαίθρου, «απεξάρτηση από το πετρέλαιο και το λιγνίτη» και «επένδυση στα συλλογικά αγαθά», πρότειναν οι Οικολόγο -Πράσινοι ως το τρίπτυχο προτεραιοτήτων «για ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης», μια «πράσινη λύση στην κρίση».
«Δεν πιστεύουμε στις συνταγές ύφεσης, που προωθούν το ΔΝΤ, η τρόικα και το Μνημόνιο. Χρειάζεται να επενδύσουμε στην ταυτόχρονη έξοδο από την κρίση, στην οικονομία, στην κοινωνία και στο περιβάλλον, μέσα από αυτούς τους τρεις άξονες», τόνισε το μέλος της εκτελεστικής γραμματείας και εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Γιάννης Παρασκευόπουλος.
«Χρειάζεται ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, περισσότερη αλληλεγγύη, δημοκρατία, συλλογικά αγαθά, "κόκκινες γραμμές" σε αυτά που συμβαίνουν τώρα, περισσότερη διαφάνεια, συνολική πρόταση για την έξοδο από την κρίση» πρόσθεσε.
Το «80% του ελλείμματος προέρχεται από τις εισαγωγές όπλων και ενέργειας» ανέφερε και υποστήριξε ότι «οι περικοπές πρέπει να γίνουν» και ότι «είναι απαράδεκτο η χώρα να επενδύει κυρίως στη διπλωματία των εξοπλισμών».
Πρόσθεσε ότι «τα 75 δισ. εγγυήσεων προς τις τράπεζες» πρέπει να κατευθυνθούν στην πραγματική οικονομία, «με στόχο να κάνουν κάθε νοικοκυριό ένα μικρό πράσινο επενδυτή».
Τόνισε, ακόμη, ότι χρειάζεται δικαιότερη φορολογική πολιτική, «ως εργαλείο για να ενθαρρύνονται και να αποθαρρύονται δραστηριότητες», εναρμονισμένη με τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές ανάγκες.
Χαρακτήρισε πολύτιμα «περιβαλλοντικά εργαλεία» το δασολόγιο και το χωροταξικό, για να απλοποιηθούν οι διαδικασίες και «να προκριθούν οι επενδύσεις που πραγματικά αξίζουν» και άσκησε κριτική για «ανακολουθία» στην κυβέρνηση για το πρόσφατο νομοσχέδιο για τις επενδύσεις.
Επίσης, επέκριναν τους σχεδιασμούς για τον ΟΣΕ, υπογραμμίζοντας ότι «το μέλλον έρχεται πάνω σε ράγες» και ότι «ο σιδηρόδρομος πρέπει να αξιοποιηθεί ως εργαλείο ανάπτυξης».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την αυτοδιοίκηση τόνισε ότι στην Αθήνα συνεργάζονται με τον κ. Καμίνη και όχι με το ΠΑΣΟΚ και ότι οι συνεργασίες καθορίζονται με βάση τα προγράμματα και τις πολιτικές.
Επίσης, οι Οικολόγοι-Πράσινοι τάχθηκαν ενάντια στην «ομόφωνη πρόθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης να μετατρέψουν τις τοπικές εκλογές σε δημοψήφισμα για την κεντρική πολιτική».
Οι Οικολόγοι-Πράσινοι δήλωσαν ότι θα στηρίξουν την υποψηφιότητα του Μιχάλη Τρεμόπουλου για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και την υποψηφιότητα του Χρίστου Μάτη για τη δημαρχία της Θεσσαλονίκης.
Ως προς τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου, ο κ. Τρεμόπουλος υπογράμμισε ότι «υπάρχει ανάγκη για πράσινη ανασύνταξη περιφερειών και δήμων, ώστε να ανακουφιστούν οι πολίτες εν μέσω κρίσης».
Τόνισε ότι με τη δουλειά του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατάφερε, «μέλη της ομάδας των Πρασίνων, που πριν τους θεωρούσαμε ανθέλληνες, να εμφανίζονται σήμερα φιλέλληνες, επειδή γνώρισαν τις ελληνικές θέσεις».
Ως παράδειγμα ανέφερε τον Ντανιέλ Κον Μπετίτ ο οποίος με τις τοποθετήσεις του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πήρε αρκετές φορές το μέρος της Ελλάδας, σε ό,τι αφορά τις δαπάνες για τους εξοπλισμούς και τα μέτρα του Μνημονίου.
Είπε ακόμη ότι με πρόταση των Οικολόγων Πράσινων πέρασε από το Ευρωκοινοβούλιο η λύση της έκδοσης ευρωομολόγων, αλλά δεν αξιοποιήθηκε.

Στην περιβαλλοντική διάσταση των επενδύσεων (εκτροπή του Αχελώου, αγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, εξορύξεις χρυσού κ.α.) εστίασε η εκπρόσωπος τύπου Ελεάνα Ιωαννίδου, υποστηρίζοντας ότι με τους σχεδιασμούς που γίνονται, απειλούνται περισσότερες θέσεις εργασίας από αυτές που υπόσχονται, σε βάρος της γεωργοκτηνοτροφίας, της πράσινης οικονομίας και του αγροτουρισμού.

Πηγή:  http://www.tovima.gr/