Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Ερώτηση Στυλιανίδη για την ΕΠΑΘ

Kοινοβουλευτική ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας κατέθεσε ο πρώην υπουργός και Βουλευτής ΝΔ Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ





Με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, φέτος για πρώτη φορά στα 40 χρόνια λειτουργίας, της η Ειδική Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης (ΕΠΑΘ) δεν θα δεχθεί πρωτοετείς σπουδαστές.

Σύμφωνα με τον κ Στυλιανίδη, «η περίεργη αυτή απόφαση πάρθηκε αιφνιδιαστικά, ενώ οι εξετάσεις είχαν ήδη προκηρυχθεί και οι περίπου 250 υποψήφιοι είχαν φτάσει στο τελικό στάδιο της προετοιμασίας τους. Παράλληλα, εντύπωση προκαλεί ότι δεν έχει γίνει καμία επίσημη ανακοίνωση από το Υπουργείο Παιδείας για το τι μέλλει γενέσθαι σε σχέση με την εκπαίδευση των δασκάλων της μειονότητας της Θράκης, ενώ η απόφαση της Ειδικού Γραμματέα για τη ματαίωση των εξετάσεων αιτιολογείται από την ίδια: «λόγω της δεδομένης συγκυρίας».

Ερωτάται μεταξύ άλλων η υπουργός:

Αν προτίθεται το Υπουργείο να ανακαλέσει την απόφαση με την οποία αναστέλλονται οι εισαγωγικές εξετάσεις στην ΕΠΑΘ;

Για ποιο λόγο το Υπουργείο προχώρησε στην απόφαση αυτή; Τι σημαίνει «λόγω της δεδομένης συγκυρίας» που επικαλείται η κ. Ειδικός Γραμματέας; Δεν γνωρίζει το Υπουργείο Παιδείας ότι είναι πάγια απαίτηση της τούρκικης πλευράς η κατάργηση της ΕΠΑΘ ώστε να αναβαθμιστεί ο ρόλος των Τούρκων μετακλητών εκπαιδευτικών σε βάρος των ντόπιων μουσουλμάνων δασκάλων και της ποιότητας της δίγλωσσης εκπαίδευσης που αυτοί παρέχουν;

Η Κυβέρνηση της Ν.Δ σχεδίαζε την αναβάθμιση και την μετεξέλιξη της ΕΠΑΘ εναρμονίζοντας την στο Ευρωπαϊκό Εκπαιδευτικό σύστημα χωρίς όμως να εξουδετερώνει το χρήσιμο ιδιαίτερο χαρακτήρα της ως Ακαδημία εξειδικευμένη στη δίγλωσση εκπαίδευση. Πως προτίθεται η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να αντιμετωπίσει το θέμα και γιατί δεν ξεκαθαρίζει εξ’ αρχής τις προθέσεις του;