Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Οι εστιάτορες του Έβρου αντιδρούν στο μέτρο για το κάπνισμα


Επιστολή μέλους του Επιμελητηρίου Έβρου στον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο για την απαγόρευση του καπνίσματος

          ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ




Αξιότιμε κ. Υπουργέ

Εκ μέρους των επιχειρήσεων εστίασης και ψυχαγωγίας του Νομού Έβρου επιθυμώ να σας καταθέσω τους προβληματισμούς μας για τις επιπτώσεις που έχει στην τοπική οικονομία της περιοχής μας η εφαρμογή του νόμου για την απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους.

Είναι αυτονόητο και δεδομένο το δικαίωμα και η υποχρέωση της πολιτείας να λαμβάνει μέτρα υπέρ των μη καπνιστών και ιδιαίτερα των παιδιών και των εφήβων.

Η υγεία των πολιτών είναι πρωταρχικό θέμα σε μια πολιτεία δικαίου.

Πιστεύουμε όμως ότι ο νόμος που απαγορεύει καθολικά το κάπνισμα σε καταστήματα εστίασης και ψυχαγωγίας είναι ιδιαίτερα σκληρός και άνισος εις βάρος των πολιτών που καπνίζουν...»

Αυτό που έχει στη σημερινή κρίσιμη οικονομικά περίοδο ιδιαίτερη αξία και σημασία, είναι το γεγονός ότι τα μέτρα που ψηφίσθηκαν έχουν τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις στους επιχειρηματίες. Η κατακόρυφη πτώση του κύκλου εργασιών που παρατηρείται οδήγησε είδη στο κλείσιμο δεκάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αποτέλεσμα αυτού του φαινομένου είναι η δημιουργία νέου ρεύματος ανέργων που σε συνδυασμό με τη γενικότερη κρίση θα εκτινάξει τα ποσοστά ανεργίας στη χώρα μας σε πρωτοφανή επίπεδα.

Επίσης θεωρούμε ότι αυτή η κατάσταση έχει αρνητικές διαχύσεις και στη ύφεση της οικονομίας μας η οποία κινείται με ανησυχητικούς ρυθμούς.

Έχουμε την πεποίθηση ότι η πολιτεία θα πρέπει να αναθεωρήσει το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο σε μια κατεύθυνση που θα δίνει στον πολίτη το δικαίωμα της επιλογής και στους καταστηματάρχες την δυνατότητα να προσαρμόσουν τα καταστήματα τους σ’αυτήν με χώρους καπνιστών και μη καπνιστών.


Αξιότιμε κ. Υπουργέ

Όπως και ο ίδιος έχετε αντιληφθεί ήδη ο νόμος παραβιάζεται από τους πολίτες και σε ελάχιστες περιπτώσεις εφαρμόζονται οι διατάξεις του.

Ήδη πολλές Ευρωπαϊκές χώρες λαμβάνοντας υπόψη τους την οικονομική συγκυρία και τα προβλήματα που παρήγαγαν οι ανάλογοι νόμοι τους, επαναπροσδιόρισαν τις θέσεις τους και έχουν δρομολογήσει ή δρομολογούν αλλαγή του νομικού πλαισίου για το σχετικό θέμα.

Ευελπιστούμε ότι και η χώρα μας με πρωτοβουλία σας θα επανεξετάσει ένα πρόβλημα το οποίο απειλεί τη βιωσιμότητα των τοπικών οικονομιών της περιφέρειας.

Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε συνεργασία.


Με εκτίμηση

Ελένη Ιντζεπελίδου

Μέλος Δ.Σ. Επιμελητηρίου Έβρου

Επικεφαλής του Συνδυασμού "Νέοι Επαγγελματικοί Ορίζοντες"