Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

Σήμερα τα εγκαίνια της έκθεση ζωγραφικής του αλεξανδρουπολίτη Νίκου Κιτμερίδη στην Ξάνθη

Είναι η πρώτη επίσημη δουλειά του εβρίτη εικαστικού, φιλοξενείται στον χώρο τέχνης "Ορφέως 20" στην Παλιά Πόλη  και φέρει τον τίτλο "Βαλκάνια" με μνήμες από τον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας
     ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ




Εγκαίνια   Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012  ώρα 19:00 
| Ορφέως 20, Παλιά Πόλη, Ξάνθη
Η σειρά έργων με τίτλο “Βαλκάνια” είναι η πρώτη επίσημη δουλεία του εικαστικού, φέρνοντας μνήμες από τον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας. Έντεκα χρόνια πριν, στις 24 Μάρτη του 1999, άρχιζε το μακελειό που κράτησε 78 μέρες. Η Γιουγκοσλαβία, μια χώρα που ο λαός της όρθωσε το ανάστημά του στις μεραρχίες του Χίτλερ, δεν υπάρχει πια.Ο Νίκος Κιτμερίδης σημειώνει για τις πηγές της έμπνευσής του: “Στη πολύπαθη γειτονιά των Βαλκανίων το έδαφος είναι ακόμη ζεστό, το έγκλημα συνεχίζεται, δεν τέλειωσε, είναι ένα γεγονός «εν εξελίξει.» Ένας τοπος ταλαιπωρημενος, ένας τόπος που ο κόσμος του χτυπήθηκε από τους μεγάλους και δυνατούς αυτού του κόσμου αλλάζει χάρτη… κύματα προσφύγων από τη γειτονική χώρα μετανάστευαν στην Ελλάδα. Οι εικόνες αυτές τυπώθηκαν στην μνήμη μου και σας τις μεταφέρω στο σήμερα. Οι πρώτες εικόνες προήλθαν από το χώρο του σχολείου, από τις περιγραφές των παιδιών, έτσι κατάφερα να συγκεντρώσω ένα πλούσιο υλικό το όποιο μου δόθηκε η ευκαιρία να το παρουσιάσω λίγα χρονια αργότερα. Στην έκθεση αυτή ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία είναι η αφετηρία, η αφορμή  που μου δόθηκε. Στη  ουσία     δεν υπάρχει μια στιγμή , αλλά μια ιστορική συνέχεια η οποία ξεφεύγει από τα στενά όρια του χώρου. Οι λαοί των Βαλκανίων κομπάρσοι στο ίδιο έργο που το έχουν γράψει άλλοι, στο ίδιο θέατρο”.
Και καταλήγει:
“Οι Έλληνες είμαστε τόσο διαφορετικοί άραγε από τους υπόλοιπους λαούς της περιοχής; Η μήπως κάποιοι γράφουν το ίδιο έργο και για εμάς;”
Ο Νίκος Κιτμερίδης γεννήθηκε στην  Αλεξανδρούπολη το 1984. Εισήχθη στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών 2005, στο εργαστήριο ζωγραφικής του Τριαντάφυλλου Πατρασκίδη. Αποφοίτησε το 2011. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.
>>>>Διάρκεια έκθεσης έως 30 Νοεμβρίου 2012