Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Ερντογάν: «Δεν έρχομαι στην Ελλάδα με μυστική ατζέντα»

Τι λέει ο Τούρκος Πρωθυπουργός για τα ελληνοτουρκικά, το Αιγαίο αλλά και τους λαθρομετανάστες στη συνέντευξη που παραχώρησε πριν λίγο στον Αλέξη Παπαχελά και μεταδόθηκε από  την τηλεόραση του Σκάι;



«Δεν έχω μυστική ατζέντα και έρχομαι στην Ελλάδα ως προσκεκλημένος στη Σύνοδο για τις κλιματικές αλλαγές. Εάν όμως στην ίδια σύνοδο παρίσταται και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, εγώ δε δέχομαι να συνομιλήσω». Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, σε αποκλειστική του συνέντευξη στην Τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Νέους Φακέλους».

Ο κ. Ερντογάν σημείωσε ότι το Ισραήλ ετοιμάζεται να απολέσει ένα σημαντικό φίλο στη Μέση Ανατολή, κατηγόρησε την ισραηλινή κυβέρνηση για «πολιτική θρασύτητα» και κάλεσε τους ηγέτες να μη μείνουν άφωνοι απέναντι σε αυτή τη συμπεριφορά.

Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο τούρκος πρωθυπουργός εκτίμησε ότι διανύουμε μία περίοδο όπου οι διαδικασίες επιταχύνονται, γίνονται βήματα ειρήνης και φιλίας, γι΄αυτό θα πρέπει να εξαλείψουμε συντηρητικές απόψεις.

« Δεν βλέπω γιατί να μην υπάρξει συμφωνία στο Αιγαίο και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για συνεργασία... Με το φίλο μου τον κ. Παπανδρέου προσπαθούμε να αλλάξουμε την πορεία των πραγμάτων... οι δύο χώρες δεν θα πρέπει να κάνουν πράξη αυτά που συνιστούν casus belli και θα έλεγα ότι δεν πρέπει να πέφτουμε σε παγίδες που μας στήνουν κάποιοι που θέλουν να πυροδοτήσουν εντάσεις», τόνισε.

Ο Ταγίπ Ερντογάν ρωτήθηκε ακόμα για τις πτήσεις τουρκικών αεροσκαφών πάνω από το Αιγαίο. Ο ίδιος υποστήριξε ότι οι πτήσεις πάνω από τα νησιά δε γίνονται τόσο συχνά όσο παλιά και όπως τόνισε: «εμείς θέλουμε να μη γίνονται καθόλου πτήσεις αλλά το Γενικό Επιτελείο Στρατού έχει μία ‘ευαισθησία’ και εγώ στεναχωριέμαι».

Πάνω σε αυτό, όμως, επέρριψε ευθύνες στην ελληνική πλευρά, λέγοντας ότι η Ελλάδα κάνει πτήσεις μέχρι τη δική μας υφαλοκρηπίδα και εδώ χρειάζεται μία αλληλοκατανόηση. «Αν ένα σκάφος απογειώνεται από τη μία χώρα, ένα άλλο αεροσκάφος θα πρέπει να απογειωθεί και από την άλλη. Οι πτήσεις θα πρέπει να ελέγχονται από το ΝΑΤΟ... Αλλά θα πρέπει να αλλάξουμε και την ψυχολογία της κοινής γνώμης , αν μην βλέπει δηλαδή τα πράγματα από την στρατιωτική πλευρά.. Νομίζω ότι υπάρχει μία κόπωση απ΄αυτή τη συζήτηση», τόνισε.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός επανέλαβε ότι το Αιγαίο θα πρέπει να γίνει πέλαγος φιλίας και ειρήνης, να συμφωνήσουμε για κοινές επενδύσεις και οφέλη σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. «Καταφέραμε να συνεργαστούμε στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Γιατί όχι και σε αυτό», αναρωτήθηκε.

Τέλος για την παράνομη μετανάστευση, ο τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι η ροή λαθρομεταναστών από την Τουρκία προς την Ελλάδα δεν είναι ηθελημένη ούτε οι λαθρομετανάστες φεύγουν από την Τουρκία.


Πηγή:  http://www.skai.gr/