Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Νέα πρωτοφανής τουρκική πρόκληση στο Αιγαίο

Με το πρόσχημα ότι εκτελούν νατοϊκή αποστολή παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη
Απαίτησαν μάλιστα να απομακρυνθούν τα ελληνικά που έσπευσαν να τα αναχαιτίσουν.
                                 ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ





Σοβαρή πρόκληση των Τούρκων που με πρόσχημα ότι εκτελούν νατοική αποστολή, όχι μόνο παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο, αλλά απαίτησαν και από τους Έλληνες πιλότους να απομακρυνθούν!


Οι προκλήσεις σημειώθηκαν στις 12 και 15 Οκτωβρίου, όπως αποκάλυψε η εφημερίδα "Τα Νέα", το δημοσίευμα της οποίας επιβεβαιώνει το ΓΕΕΘΑ.

Τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη εισήλθαν απροειδοποίητα στον εθνικό εναέριο χώρο, στις προαναφερθείσες ημερομηνίες, και αμέσως έλληνες πιλότοι, σύμφωνα με την πάγια τακτική, έσπευσαν να τα αναγνωρίσουν και να τα αναχαιτίσουν.

Τότε το τουρκικό ραντάρ του Τσανάκαλε εξέπεμψε σήμα ότι τα τουρκικά αεροσκάφη πετούν στο πλαίσιο αποστολής του ΝΑΤΟ και κάλεσε τα ελληνικά αεροσκάφη να απομακρυνθούν!

Απαίτησαν ουσιαστικά οι Τούρκοι να απέλθουν τα ελληνικά αεροσκάφη από το FIR Αθηνών!

Φυσικά, οι Έλληνες πιλότοι αγνόησαν και στις δυο περιπτώσεις τις προκλητικές, καινοφανείς απαιτήσεις των Τούρκων και συνέχισαν κανονικά τη διαδικασία αναγνώρισης/αναχαίτισης.

Όπως σημειώνουν ανώτατοι αξιωματικοί στο News247, ακόμη και αν τα τουρκικά μαχητικά εκτελούν αποστολή του ΝΑΤΟ είναι υποχρεωμένα να υποβάλλουν σχέδιο πτήσης σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς και η θέση της Ελλάδας στο συγκεκριμένο θέμα είναι αμετάβλητη.

Πάντως δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για την προσπάθεια της Άγκυρας να εμπλέξει ή να χρησιμοποιήσει το ΝΑΤΟ στην έκνομη αεροπορική δραστηριότητά της στο χώρο του Αιγαίου.

 
Πηγή:  http://www.news247.gr/