Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Απολύσεις σχεδιάζει μία στις τρεις επιχειρήσεις της Β. Ελλάδας

Τα συμπεράσματα της τακτικής έρευνας της εταιρίας Interview σε δείγμα 500 επιχειρήσεων από την Θράκη και την Μακεδονία

                  ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ



Απαισιοδοξία και στασιμότητα χαρακτηρίζουν την εικόνα των επιχειρήσεων της Βόρειας Ελλάδας τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τακτική έρευνα της εταιρίας Interview σε δείγμα 500 επιχειρήσεων.

Σε ποσοστό 32% οι επιχειρήσεις δήλωσαν πρόθεση να προχωρήσουν σε απολύσεις, το 50% θεωρούν την κατάστασή τους κακή, αύξηση του τζίρου είχαν μόνο το 6% και το 67% είχε μείωση πωλήσεων.



Οι εμπορικές επιχειρήσεις, που εξαρτούν την πορεία τους από την κατάσταση της αγοράς και το εισόδημα των καταναλωτών, δίνουν τις πιο αρνητικές απαντήσεις των τελευταίων 11 μηνών. Έτσι απαντούν με ποσοστό 63% πως η κατάσταση της επιχείρησης τους είναι κακή, αναμένουν χειρότερες ημέρες για το επόμενο εξάμηνο με ποσοστό 75%, δεν σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν σχεδόν καμία πρόσληψη (μόλις 2% το σχετικό μέγεθος) και ο τζίρος τους, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα είναι συρρικνωμένος, όπως απαντά το 86% αυτών.



Οι υπόλοιποι κλάδοι, ήτοι η βιομηχανία-μεταποίηση, οι μεικτές επιχειρήσεις και οι παροχής υπηρεσιών έχουν καλύτερη εικόνα, σε σχέση με το εμπόριο, αλλά δεν παύουν να καταγράφουν μία εξαιρετικά δυσμενή συγκυρία με ελάχιστες θετικές προοπτικές για το άμεσο μέλλον.



Ενδεικτικά οι μεικτές επιχειρήσεις με 62% απαντούν πως η τρέχουσα κατάστασή τους είναι κακή, η μεταποίηση-βιομηχανία με 37% έχει το υψηλότερο ποσοστό δυνητικών απολύσεων για τον μήνα, που ακολουθεί, ενώ οι παροχής υπηρεσιών έχουν συνολικά την καλύτερη εικόνα και με 26% αναμένουν καλύτερες ημέρες το επόμενο εξάμηνο.