Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Η τελετή έναρξης του Συνεδρίου για τον Ορφέα στην Θράκη

ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΩΡΑ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ

ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΕΡΝΟΜΑΡΧΙΑ ΡΟΔΟΠΗΣ - ΕΒΡΟΥ

ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟ ΚΥΚΝΕΙΟ ΑΣΜΑ ΤΟΥ ΜΗΝΟΠΟΥΛΟΥ, ΠΟΥ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ;


Στο ξενοδοχείο Thraki Palace - και αφού παρατρήθηκε η συνήθης καθυστέρηση - πραγματοποιείται αυτήν την ώρα το 3ο Συνέδριο για τον Ορφέα στη Θράκη με τίτλο “Ο Ορφέας στη Θράκη - Μια δική μας υπόθεση;”. Το συνέδριο θα διαρκέσει μέχρι αύριο  2 Οκτωβρίου.

Το συνέδριο θα περιλαμβάνει ομιλίες, συζητήσεις και μουσικές εκδηλώσεις, ενώ με την παρουσία επιστημόνων και αστροφυσικών, θα υπάρχει η δυνατότητα τηλεσκοπικής παρατήρησης των άστρων. Τα δυο προηγούμενα συνέδρια είχαν πραγματοποιηθεί στην Αλεξανδρούπολη και την Κομοτηνή. Διοργανωτής είναι η Διευρυμένη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ροδόπης-Έβρου.

Ουσιαστικά αυτό θα είναι το κύκνειο άσμα του Μηνόπουλου ως υπερνομάρχη, αφού ως γνωστόν δεν ξαναβάζει υποψηφιότητα με κανέναν συνδυασμό και επιστρέφει στα ακαδημαϊκά του καθήκοντα.

Ανάμεσα στους συμμετέχοντες στο συνέδριο είναι ο Θρακιώτης ζωγράφος  Γιάννης Μητράκας, ο οποίος συνέθεσε έναν πίνακα ζωγραφικής για τον Ορφέα ως σοφού ανθρώπου. Στο μουσικό κομμάτι περιλαμβάνονται δυο ορφικοί ύμνοι που έχουν σχέση με τη Σαμοθράκη και έχουν μελοποιηθεί από τον Θρακιώτη Θανάση Τρικούπη. Θα αποδοθούν από μια πολυμελή χορωδία και μια πολυμελή ορχήστρα, με έγχορδα, πνευστά και κρουστά, με κίνηση και με ηλεκτρονικούς μηχανισμούς.

Στην πρεμιέρα του συνεδρίου θα λάβει χώρα η κύρια ομιλία με τίτλο «μύησις-μύστης-μυστήρια», η οποία θα αναλύει την έννοια «μυστήρια», όπως εννοούταν στην αρχαιότητα. Όπως παρατήρησε ΣΤΟΝ Παρατηρητή της Θράκης ο κ. Μηνόπουλος, που ήταν και εμπνευστής αυτής της θεματολογίας, «πρέπει να αποενοχοποιήσουμε τη λέξη «μυστήρια». Όταν ακούμε εμείς οι σύγχρονοι για «Καβήρεια μυστήρια», «Ορφικά μυστήρια», «Ελευσίνια μυστήρια», νομίζουμε ότι κάτι κακό συνέβαινε. Άλλωστε, δεν ξεχνάω να λέω ότι και η δική μας η θρησκεία έχει τα μυστήρια της, κάποιες τελετουργίες, δηλαδή, για να προσεγγίσουμε το θειο».

Η δεύτερη ημέρα του συνεδρίου, αυριο, θα περιλαμβάνει ένα θέμα, που έχει σχέση με την αστρονομία. Όπως δήλωσε ο κ. Μηνόπουλος «παρόλο ότι φαίνεται περίεργο, επειδή έχει υπερισχύσει ότι ο Ορφέας ήταν ένας καλλιτέχνης, είχε παραμεληθεί αυτή η πλευρά». «Ευτυχώς», συνέχισε, «αυτή αρχίζει και μελετάται κυρίως από τους έλληνες συγγραφείς». Επιπλέον, εξέφρασε το ενδιαφέρον της συζήτησης ως προς το συγκεκριμένο θέμα, προκειμένου «να δούμε πως οι παρατηρήσεις που έκαναν γύρω στο 1500 π.χ., αναγνωρίζονται ως σωστές από τους σημερινούς αστρονόμους».

Μια άλλη διάλεξη, που θα πραγματοποιηθεί από τον Πασχάλη Χριστοδούλου, θα έχει τίτλο «η ιερά νήσος Σαμοθράκη». «Αλήθεια, πόσοι ξέρουμε», αναρωτήθηκε ο κ. Μηνόπουλος «ότι ο Ιάσωνας πέρασε από εδώ με την Αργώ, πήγε στη Σαμοθράκη, πήγε στα «Καβήρεια μυστήρια» και αλλά ιστορικά γεγονότα;». Θα συζητηθεί επίσης και η επίδραση του ορφικού πνεύματος στον πολιτισμό των Ελλήνων, ενώ θα ακολουθήσει μια ανοιχτή συζήτηση περί του αν είναι τελικά δικιά μας υπόθεση ο Ορφέας στη Θράκη.