Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Καταγγελία σοκ για διαφθορά στις φυλακές Κομοτηνής

Σοφρωνιστικοί υπάλληλοι κατά διευθυντή για τη δράση κυκλώματος με στημένους διαγωνισμούς, συνεργασία με βαρυποινίτες και εκμετάλλευση κρατουμένων

ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΠΟΥ ΣΟΚΑΡΟΥΝ!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΝΑ ΠΑΘΕΤΕ  ΤΗΝ ΠΛΑΚΑ ΣΑΣ...



ΘΕΜΑ ΤΑΜΠΟΥ για τους περισσότερους είναι οι φυλακές, αλλά όπως λένε και οι φιλόσοφοι, σε αυτές βρίσκεται ο καθρέπτης της κοινωνίας μας. Βλέπετε, «η πραγματική εικόνα μια πολιτείας φαίνεται από τον τρόπο με τον οποίο φέρεται στους φυλακισμένους της», λένε όσοι γνωρίζουν. Και αυτό αναλογιζόμενος ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης, ανακοίνωσε στις αρχές της εβδομάδας μέσα στο Υπουργικό Συμβούλιο ότι αν γίνει καμία εξέγερση στα σωφρονιστικά καταστήματα, εκείνος να είναι μαζί με τους... εξεγερμένους.

* * * * *

ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΞΕΡΕΙ κάτι περισσότερο από εμάς. Σε κάθε περίπτωση, όταν το έλεγε αυτό, ήταν γνώστης μιας επιστολής που έχει σταλεί από το Σωφρονιστικό Κατάστημα Κομοτηνής και βρίσκεται στο μικροσκόπιο του ανώτατου κρατικού ελεγκτικού φορέα, ο οποίος ήταν και ο βασικός αποδέκτης. Βλέπετε, ακόμα και αν δεν έφτασε ποτέ στα δικά του τα χέρια, έφτασε ακριβώς ένα μήνα πριν, 1η Σεπτεμβρίου, στα χέρια του γνωστού δημοσιογράφου Βασίλη Χήτου, ο οποίος με τη σειρά του δημοσίευσε όσα πολλά, σημαντικά και εξαιρετικά σοβαρά αναφέρει στην εφημερίδα «Αποκαλύψεις».

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ αποτελεί από μόνη της ένα ντοκουμέντο – σοκ για εκτεταμένη διαφθορά στις φυλακές της Κομοτηνής. Το πιο ενδιαφέρον όμως δεν είναι ίσως τόσο το περιεχόμενό της όσο το γεγονός ότι την επιστολή δεν την συνέταξαν κρατούμενοι αλλά οι ίδιοι οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι. Όπως επισημάνθηκε, εστάλη σε ανώτατο κρατικό ελεγκτικό φορέα και βρίσκεται στο μικροσκόπιό του. Κυρίως όμως, σε αυτήν την επιστολή – φωτιά, με στοιχεία και ονόματα εμφανίζονται δεσμοφύλακες να στρέφονται κατά της διεύθυνσης της φυλακής Κομοτηνής, την οποία μάλιστα κατηγορούν ότι είχε συστήσει «κλίκα» - όπως αναφέρουν – με συγκεκριμένους συναδέλφους, κάνοντας φέουδο το σωφρονιστικό κατάστημα στο οποίο εκτίουν τις ποινές τους 350 κρατούμενοι.

* * * * *

ΟΠΩΣ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ, με το αζημίωτο βέβαια, κυρίως οι επώνυμοι φυλακισμένοι κατέχουν... κινητό τηλέφωνο. Μάλιστα, ένας από αυτούς, ο οποίος μάλιστα κατηγορείται πως πήρε μέρος στην απαγωγή του μεγαλοεφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου, καταφέρνει ανενόχλητος να επικοινωνεί με τον έξω κόσμο πραγματοποιώντας ακόμα και... βιντεοκλήσεις. Σύμφωνα με την πρωτοφανή καταγγελία, «πρόσφατα είδε ο συνάδελφος Π.Α. το γνωστό κρατούμενο από το συνδικάτο του Βλαστού και το ανέφερε εγγράφως, αλλά έπεσε στο κενό γιατί δεν υποστηρίχθηκε από τον διευθύνοντα. Ο συγκεκριμένος κρατούμενος επικοινωνεί κανονικά με τον έξω κόσμο με βιντεοκλήσεις ξεφτιλίζοντάς μας, γιατί σχεδόν το κάνει μπροστά μας και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Το ίδιο συμβαίνει και στους άλλους ομαδοποιημένους θαλάμους. Για παράδειγμα, στον θάλαμο Ι, με τους κρατούμενους από την πρώην Σοβιετική Ένωση, έχουμε να κάνουμε έρευνα περισσότερα από 3 χρόνια. Τα πολλά κινητά που έχουν είναι το λιγότερο», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην αποκαλυπτική επιστολή.

* * * * *

ΤΟ ΣΟΦΡΩΝΙΣΤΙΚΟ κατάστημα, εκτός των άλλων, θυμίζει «κοφτήριο», καθώς κάποιοι που έχουν τοποθετηθεί σε καίρια πόστα εμφανίζονται να έχουν... θησαυρίσει. Όπως πάντα αναφέρεται στην επιστολή, «όλες οι παραγγελίες  δίνονται σε σακούλες που τις παραλαμβάνουν οι κρατούμενοι συγκεκριμένες μέρες της εβδομάδας. Ο κρατούμενος δεν έχει τη δυνατότητα να ελέγξει και να συγκρίνει τις τιμές, αλλά ούτε και να ζυγίζει αυτά που παρήγγειλε. Έτσι, η κλοπή είναι επόμενη. Όλα τα προϊόντα είναι λιποβαρή και πανάκριβα (πχ κατακαλόκαιρο κοστίζει η ντομάτα 3 ευρώ το κιλό, αν είναι κιλό). Ο κρατούμενος κατά κανόνα σιωπά... Συγκεκριμένα, ο φύλακας Μ.Ε. εκτελεί καθήκοντα άλλου κλάδου εδώ και 15 έτη στις προμήθειες σούπερ μάρκετ, ο φύλακας Τ.Κ. είναι τοποθετημένος 5 έτη στη γραμματεία, ο φύλακας Π.Σ. είναι 20 έτη στην ίδια υπηρεσία, ενώ ο φύλακας Κ.Θ., πολύ στενός φίλος του διευθυντή, είναι 3 χρόνια στην προμήθειες μαγειρείων και η σύζυγός του Α.Κ. βρίσκεται 13 χρόνια στην γραμματεία. Κατά παράβαση δηλαδή του υπηρεσιακού κώδικα έχουν ανατεθεί με διακρίσεις σε φύλακες καθήκοντα άλλων τμημάτων, για διάστημα κατά πολύ μεγαλύτερο απ’ αυτό των οκτώ μηνών που επιτρέπεται».

ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ Η... νοσοκόμα της φυλακής είναι στο «κόλπο» , όπως επισημαίνουν στην καταγγελία τους οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι που έγραψαν την συγκεκριμένη επιστολή. «Σκανδαλώδης είναι η ανάληψη με... διαγωνισμό του εφοδιασμού της φυλακής με παγωτά από τον Α.Α., σύζυγο της νοσοκόμας του καταστήματος Φ.Δ., που επίσης είναι στενή φίλη του διευθύνοντα».

* * * * *

ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ σοβαρή καταγγελία, ο διευθυντής της συγκεκριμένης φυλακής αναθέτει τα καθήκοντά του στους υφισταμένους του με «ημερήσια διαταγή» κατά το «αποφασίζουμε και διατάζουμε». Επίσης, στην ίδια επιστολή γίνεται λόγος και για φυλακισμένους στο σωφρονιστικό κατάστημα Θράκης που λόγω των σχέσεών τους με τον διευθυντή απολαμβάνουν κελιά που θυμίζουν... σουίτες. «Οι περισσότεροι ζουν σε τριτοκοσμικές συνθήκες, κάποιοι από αυτούς όμως ζουν σε...πολυτελή σουίτα με κλιματισμό, παρακαλώ, κάτι που είναι αδιανόητο για τους υπόλοιπους κρατουμένους. Αυτοί είναι οι ίδιοι που έχουν μόνιμες θέσεις σε καφενεία, μάρκετ, μαγειρεία, κατέχοντας μάλιστα παρανόμως και τα κλειδιά αυτών των χώρων, παρεμποδίζοντας την άμεση πρόσβαση (έρευνα) του προσωπικού στους τόπους αυτούς».
 
* * * * *

ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΟΣΑ συμβαίνουν όμως εντός του σωφρονιστικού καταστήματος, ενδιαφέρον έχουν και όσα συμβαίνουν για τον... έξω κόσμο. Όπως είναι γνωστό ότι ισχύει στις περισσότερες φυλακές, έτσι και στην Κομοτηνή, βιομηχανία φέρονται να έχουν γίνει οι άδειες των φυλακισμένων. Αναφέρει η επιστολή: «Κρατούμενοι με βαριές ποινές αλλά και σε... χρήμα βγαίνουν αμέσως μόλις συμπληρώσουν τις προϋποθέσεις για άδεια, ενώ κρατούμενοι με λιγότερες ποινές, που είναι φτωχοί, προσπαθούν ως και τρεις φορές για να πάρουν την πολυπόθητη άδεια». Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι ολόκληρο τον περασμένο χρόνο δόθηκαν στην Κομοτηνή 123 άδειες, ωστόσο, πρέπει να τονιστεί ότι η συγκεκριμένη φυλακή διαθέτει τα χαμηλότερα ποσοστά παραβατικότητας στις άδειες από την πλευρά των δικαιούχων. Ελάχιστοι είναι οι κρατούμενοι που παραβιάζουν την άδειά τους ή δεν έχουν επιστρέψει. Όλοι γυρίζουν πίσω, αλλά γιατί να μην το κάνουν αν είναι εκείνοι που παίρνουν τις άδειες να περνούν πίσω απ’ της φυλακής τα σίδερα ζωή και κότα;

* * * * *

ΕΔΩ ΠΟΥ ΤΑ λέμε, πάντως, ποιος δεν θα ήθελε να έχει δωρεάν διαμονή και διατροφή σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς, ειδικά αν είναι να μένει σε... σουίτα για να διαθέτει κινητό τελευταίας τεχνολογίας για να μιλά ακόμα και με βιντεοκλήσεις με τον έξω κόσμο; Γιατί τέτοια ζωή που περιγράφεται στην επιστολή μόνο με κολαστήριο φυλακής δεν μοιάζει. Με την διαφορά ότι εάν ισχύουν οι καταγγελίες, αυτές θα αφορούν τους λίγους και όχι τον σωρό...


Πηγή:  http://www.flitzani.gr/