Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Αδιέξοδο με τους μετανάστες στον Εβρο

Τι αναφέρει στο σημερινό της φύλλο η "Ελευθεροτυπία" για την χθεσινή σύσκεψη των αρχηγών των Επιτελείων του Στρατού και της Ελληνικής Αστυνομίας

ΠΟΣΟ ΚΟΣΤΙΖΕΙ ΑΝΑ ΚΕΦΑΛΙ Η ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ;




Το αδιέξοδο στον χειρισμό του φλέγοντος θέματος των παρανόμως εισερχόμενων από τον Εβρο μεταναστών επιβεβαιώθηκε χθες σε συνάντηση που είχαν οι αρχηγοί των επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Για πολλοστή φορά οι αξιωματούχοι των δύο υπουργείων ανέλυσαν την κατάσταση, η οποία χαρακτηρίζεται δραματική, χωρίς όμως να καταλήξουν ποιος θα ήταν ο ορθότερος τρόπος αντιμετώπισής της. Τα στοιχεία εμφανίζουν μια σχεδόν καθημερινή αύξηση των παρανόμως εισερχόμενων μεταναστών από τον Εβρο, ανθρώπων που μόλις περνούν τα σύνορα φωνάζουν για να αποκαλύψουν την ύπαρξή τους και να παραδοθούν στις ελληνικές αρχές.

Με τα στοιχεία που διαθέτουν οι υπηρεσίες, το 90% των μεταναστών προς όλες τις χώρες της Ε.Ε. μπαίνουν από την Ελλάδα, ενώ οι συμφωνίες που έχουν γίνει με την Τουρκία δεν έχουν αποδώσει καρπούς. Χαρακτηριστικό είναι ότι τον περασμένο Φεβρουάριο, περνώντας τα ελληνοτουρκικά σύνορα, συνελήφθηκαν 586 μετανάστες, ενώ οι συνοριοφύλακες της Τουρκίας συνέλαβαν μόνο 52. Τον περασμένο Μάρτιο η Ελληνική Αστυνομία συνέλαβε 910, ενώ η τουρκική μόλις 120. Σύμφωνα με κύκλους του ΓΕΕΘΑ, τα στοιχεία από μόνα τους αποδεικνύουν ότι η στάση της Τουρκίας παραμένει αρνητική: δηλαδή, όχι μόνο να μην εμποδίζονται οι μετανάστες, αλλά ουσιαστικά να διευκολύνονται να μπουν στο ελληνικό έδαφος.


Στο ενδεχόμενο να ληφθούν αποτελεσματικότερα μέτρα στη χερσαία μεθόριο, οι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι οι πληθυσμοί των μεταναστών θα διακινηθούν μέσα από τις θαλάσσιες διόδους, όπως γινόταν μέχρι πέρσι. Ενας από τους λόγους που εγκαταλείφθηκε από τους μετανάστες η θάλασσα είναι, κατά τις εκτιμήσεις των επιτελών, ότι το κόστος είναι πολύ μικρότερο. Δηλαδή η μεταφορά από τη θάλασσα κόστιζε στον λαθρομετανάστη 3.000 ευρώ ενώ από τον Εβρο μόλις 500 ευρώ .


Στο μεταξύ χθες άρχισε να λειτουργεί στην Αθήνα το επιχειρησιακό γραφείο της ευρωπαϊκής δύναμης αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης FRONTEX, ώστε να γίνονται καλύτερα ο συντονισμός των δυνάμεων και η αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος.

 
 
 
Πηγή: http://www.enet.gr/