Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Λουκέτα στα βενζινάδικα των συνόρων

Στην Κομοτηνή βρέθηκε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Μιχάλης Κιούσης
Παρουσίασε πρόταση να επιστρέψει στα παλιά επίπεδα ο ειδικός φόρος προκειμένου να μην φουλάρουν τα ντεπόζιτα σε Βουλγαρία και Σκόπια
                               ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ


Την μεγάλη κρίση που διέρχεται ο κλάδος των βενζινοπωλών μετά την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, ανέδειξε κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Κομοτηνή ο πρόεδρος της ομοσπονδίας βενζινοπωλών Ελλάδας Μιχάλης Κιούσης. Ο πρόεδρος συναντήθηκε με επαγγελματίες του κλάδου από το νομό Ροδόπης χθες το πρωί, συζητώντας μαζί τους τα ιδιαίτερα προβλήματα της περιοχής και αναπτύσσοντας τις θέσεις της ομοσπονδίας. Από την περιοδεία του κυρίως σε νομούς της Βόρειας Ελλάδας ο κ. Κιούσης διαπίστωσε το μεγάλο ζήτημα εκροής ελληνικού συναλλάγματος σε γείτονες χώρες. Μετά την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης και την ανάλογη αύξηση των καυσίμων, οι διαφορές τιμών με πρατήρια γειτονικών χωρών είναι περί το μισό ευρώ στο λίτρο. Αυτό οδηγεί καταναλωτές παραμεθόριων περιοχών να στρέφονται για αγορά καυσίμων σε κοντινές πόλεις ξένων κρατών κυρίως της Βουλγαρίας. «Είναι σοβαρό το πρόβλημα και αναδείχθηκε και κατά τις επαφές που είχα με συναδέλφους στον νομό Σερρών και σε άλλες περιοχές της Β. Ελλάδας», ανέφερε ο κ. Κιούσης.


Έλεγχοι στα σύνορα για παράνομες εισαγωγές καυσίμων

Πάνω από 600 λουκέτα σε πρατήρια κατέγραψε μέσα στο 2010 η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας και 1.000 ακόμα πρατήρια να υπολειτουργούν. «Το φαινόμενο αυτό είναι καθημερινό, κάθε μέρα κλείνουν πρατήρια παντού, και σε απομακρυσμένες κυρίως περιοχές, αλλά μεγάλο πρόβλημα έχει όλη η βόρεια Ελλάδα που γειτονεύει με την Βουλγαρία, με τα Σκόπια, εκεί όπου γίνεται η μεγαλύτερη εκροή συναλλάγματος», τόνισε ο κ. Κιούσης. Μοναδική λύση σύμφωνα με την ομοσπονδία είναι να επιστρέψει στα παλιά επίπεδα ο ειδικός φόρος κατανάλωσης ώστε να επιστρέψουν και οι καταναλωτές. Η ομοσπονδία έχει εκφράσει επανειλημμένα την πρόταση να μειωθούν οι φόροι σε επίπεδα που αντέχει ο καταναλωτής και κάνει δυνατή την είσπραξη των φόρων από το κράτος. Διαφορετικά δημιουργείται αδιέξοδο τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τα δημόσια έσοδα. Λύση δεν είναι η φυγή στο εξωτερικό που επιδεινώνει ακόμη περισσότερο τη κρίση αλλά η επίλυση του προβλήματος. Επί πλέον ζητούν να διενεργηθούν έλεγχοι στα σύνορα για τη διαπίστωση παράνομων εισαγωγών καυσίμων οι οποίες έχουν παραλύσει την αγορά.



Εμμένουν στο όχι στην αύξηση του πετρελαίου θέρμανσης

Κάθετα αντίθετη και με μια ενδεχόμενη αύξηση στο πετρέλαιο θέρμανσης είναι η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος, αφού ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα καταστήσει απαγορευτικό το προϊόν για τους καταναλωτές και αυτοί θα στραφούν σε άλλες μορφές ενέργειας. Θα αποτελέσει μία νέα τεράστια επιβάρυνση, τόσο για τα φτωχά νοικοκυριά όσο και για χιλιάδες πρατήρια που σε μεγάλο βαθμό στηρίζουν την επιβίωσή τους στη διάθεση πετρελαίου θέρμανσης. Το δε κράτος αντί να εισπράξει θα χάσει όπως ήδη γίνεται με τη κατακόρυφη μείωση των άλλων καυσίμων που οι φόροι άγγιξαν σχεδόν τα 2/3 της τιμής.


Η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος θεωρεί απαράδεκτη μια τέτοια κίνηση. Το επιχείρημα ότι θα καταργηθεί ο μειωμένος ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης προκειμένου να μην μεταταχθούν από τον χαμηλό στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ εκατοντάδες είδη και υπηρεσίες πλατιάς κατανάλωσης, που προβλέπεται στο Μνημόνιο, είναι παραπλανητικό και γιατί απλώς αλλάζει τον τρόπο αφαίμαξης των ίδιων στρωμάτων. Ομοίως το επιχείρημα ότι η έκπτωση του ΕΦΚ πρέπει να καταργηθεί γιατί την απολαμβάνουν και έχοντες υψηλά εισοδήματα εξουδετερώνεται αυτομάτως δεδομένου ότι και τον χαμηλό ΦΠΑ τον απολαμβάνουν και οι έχοντες υψηλά εισοδήματα. Σε κάθε δε περίπτωση, μόνο ως παραπλανητικά μπορούμε να εκλάβουμε παρόμοια επιχειρήματα. Η κυβέρνηση αν θέλει μπορεί να επιβάλει δίκαια φορολογία ανάλογα με τα εισοδήματα, όπως το σύνταγμα ορίζει, και να ασκήσει δίκαια κοινωνική πολιτική χωρίς να προσφεύγει σε επιλογές δήθεν ευαισθησίας για τα πτωχά νοικοκυριά. Η θέση της ομοσπονδίας για το πετρέλαιο θέρμανσης, είναι ότι πρέπει οι βενζινοπώλες να το προμηθεύονται με το μειωμένο ειδικό φόρο κατανάλωσης και να τον πωλούν επίσης με μειωμένο φόρο. Πρέπει να καταργηθεί η προκαταβολή του φόρου από τους πρατηριούχους στο σύστημα ΗΦΑΙΣΤΟΣ που δεσμεύει τεράστια ποσά και «στεγνώνει» τα οικονομικά των πρατηρίων, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις δουλεύουν με συνεχή πίστωση στους πελάτες που αδυνατούν να πληρώσουν μετρητοίς.

Το σίγουρο είναι ότι η σεζόν θα ξεκινήσει με ακριβότερο σε σχέση με πέρυσι το πετρέλαιο θέρμανσης.


Πηγή:  http://www.xronos.gr/