Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Πρόστιμα από το πρωί για το κάπνισμα


Μπήκε πλέον ο Οκτώβρης και τελείωσε η περίοδος χάριτος που είχε δοθεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ



Μπορεί το κάπνισμα να απαγορεύτηκε ένα μήνα πριν, ωστόσο όλον τον Σεπτέμβριο η απαγόρευση ήταν στα... χαρτιά. Βλέπετε, είχε δοθεί περίοδος χάριτος ενός μηνός για να προσαρμοστούν οι πάντες στο νέο μέτρο. Από σήμερα όμως τα ψέματα τελείωσαν και τα πρόστιμα αρχίζουν να πέφτουν... βροχή.

Όποιοι καπνιστές δεν συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των ελεγκτών θα κινδυνεύουν ακόμα και με αυτόφωρο. Όσο για το ύψος του προστίμου που θα πληρώνουν οι παραβάτες; Αυτό θα καθορίζεται ανάλογα με τον χώρο στον οποίο ανάβουν το τσιγάρο.

Έτσι λοιπόν, ένας που καπνίζει στο γραφείο του θα τιμωρείται με πρόστιμο 50 ευρώ, ενώ κάποιος που ανάβει τσιγάρο σε ένα νοσοκομείο με το διπλάσιο. Ακόμα πιο πολλά θα πληρώνουν όσοι επιτρέπουν τη χρήση καπνού σε χώρους για τους οποίους φέρουν την ευθύνη, όπως πχ ένας οδηγός ΚΤΕΛ.

Εκτός από τους καπνιστές, θα τιμωρούνται λοιπόν και οι υπεύθυνοι των χώρων με πρόστιμα που σε αυτές τις περιπτώσεις κυμαίνονται από 500 έως 10.000 ευρώ. Αν μάλιστα οι παραβάτες αρνηθούν να συνεργαστούν με τις αρχές, τότε υπάρχει και το ενδεχόμενο του αυτοφώρου.

Όπως μάλιστα γνωστοποίησε το υπουργείο Υγείας, τα μπαλκόνια και οι ταράτσες των δημοσίων κτιρίων δεν θεωρούνται εξωτερικοί χώροι, κάτι που σημαίνει ότι το κάπνισμα απαγορεύεται και εκεί. Οι καπνιστές μπορούν να ανάβουν τσιγάρο μόνο έξω από το κτίριο.