Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Απάντηση Πεταλωτή στον Ερντογάν για τους ελληνικούς εξοπλισμούς


Τι ανέφερε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Κομοτηναίος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος;

        ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ





Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Ερντογάν, o κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής σημείωσε πως ο τούρκος πρωθυπουργός «όταν μιλάει για μείωση εξοπλισμών θα πρέπει να το εννοεί και να το δείχνει η Τουρκία με πράξεις». Πρόσθεσε δε ότι είναι βαρύ το τίμημα για την προστασία του ελληνικού ζωτικού χώρου και γι' αυτό ακριβώς «πρέπει να σταματήσει, πλέον, αυτό το γαϊτανάκι που υπήρχε γύρω από τους εξοπλισμούς, με τα κέρδη και με όλες τις παθεογένειες που υπήρχαν».



Υψηλά ιστάμενοι αξιωματούχοι του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, μιλώντας στο ΑΠΕ υπογράμμισαν ότι θα προέλθει, όπως τόνισε πρόσφατα και ο Πρωθυπουργός, μέρισμα ειρήνης από τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Αυτό προϋποθέτει, κατά τους ίδιους, τη θεμελιώδη αλλαγή της συμπεριφοράς και της τακτικής της Τουρκίας, το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και ιδίως του Δικαίου της Θάλασσας, των κανόνων καλής γειτονίας και την απάλειψη της απειλής πολέμου (casus belli). Αυτά είναι αυτονόητο ότι θα οδηγήσουν τις σχέσεις σε άλλη βάση, που θα επιτρέψει να πάμε σε μείωση γιατί δεν θα υπάρχει η σημερινή απειλή. Για την ελληνική διπλωματία το ζήτημα της μείωσης των εξοπλισμών δεν τίθεται τώρα στην ημερήσια διάταξη των ελληνοτουρκικών, αλλά θα προέλθει μόνο από τη βελτίωση των σχέσεων.



Αίσθηση, πάντως, είχαν προκαλέσει δηλώσεις - το Μάιο- του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θόδωρου Πάγκαλου, σύμφωνα με τις οποίες εξοπλιζόμαστε για την αντιμετώπιση φανταστικών απειλών, αλλά και του αναπληρωτή Υπουργού Άμυνας Πάνος Μπεγλίτη, που διεκτραγώδησε το καθεστώς των αμυντικών προμηθειών. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είχε τονίσει ότι αισθάνεται εθνική ντροπή κάθε φορά που αναγκάζεται να αγοράζει όπλα, που δεν μας χρειάζονται, με βάση μια αντικειμενική εκτίμηση των κινδύνων που υπάρχουν στον σημερινό κόσμο, για την Ελλάδα, πρσθέτοντας ότι και οι Τούρκοι αγοράζουν όπλα που δεν τους χρειάζονται,



Πηγή: http://www.tovima.gr/