Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

H aγωνία των κατοίκων στις περιοχές με χαμηλές θερμοκρασίες

Το δημοσίευμα της "Καθημερινής" για τον πανάκριβο χειμώνα που περιμένει λόγω τιμών πετρελαίου τους κατοίκους σε Σουφλί, Ορεστιάδα, Κάτω Νευροκόπι και τις άλλες "κρύες" περιοχές της χώρας

                     ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ...




Την περασμένη εβδομάδα, οι κάτοικοι του Κάτω Νευροκοπίου άναψαν ξυλόσομπες και καλοριφέρ. Με το θερμόμετρο να δείχνει τα πρωινά 9 βαθμούς, οι κάτοικοι της «ελληνικής Σιβηρίας» εύχονταν «καλό χειμώνα».
Η αγωνία των κατοίκων της Φλώρινας, της Ορεστιάδας, του Σουφλίου, των Γρεβενών και πολλών άλλων πόλεων που κάθε χρόνο «παγώνουν» με τις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης επιτείνεται φέτος με την οικονομική κρίση.
Πολλοί, σε μια προσπάθεια περιορισμού των εξόδων θέρμανσης –αλλά και περιορισμού των ρύπων που εκπέμπουν οι καυστήρες– στρέφονται και σε άλλες φθηνότερες ενεργειακά λύσεις, «και σε λίγο θα βλέπουμε τα μπουριά από τις ξυλόσομπες να βγαίνουν από τα πλαϊνά των πολυκατοικιών», λέει στην «Κ» ο δήμαρχος Ορεστιάδας κ. Δημ. Μούζας.
Οι κάτοικοι περιοχών «όπου το κρύο δεν χωρατεύει και ο χειμώνας είναι μακρύς» ζητούν και φέτος ευνοϊκή ρύθμιση για το πετρέλαιο θέρμανσης, που θα βοηθούσε κάπως τη σύνταξη του οικογενειακού προϋπολογισμού.
Η Φλώρινα και η Ορεστιάδα βρίσκονται στην πρώτη τετράδα των πιο «ψυχρών» πόλεων της Ελλάδας μαζί με την Κοζάνη και την Πτολεμαΐδα, καθώς το υψόμετρο και το μικροκλίμα δημιουργούν τον χειμώνα πολικές θερμοκρασίες, αλλά το κρύο τους δεν ξεπερνάει αυτό της φημισμένης κωμόπολης της Δράμας.
Μόλις πέρυσι, το Κάτω Νευροκόπι πέτυχε μια ευνοϊκή ρύθμιση για τις τιμές των ξύλων που χρησιμοποιούνται για θέρμανση κατοικιών, ωστόσο το πρόβλημα δεν λύνεται, τονίζει στην «Κ» ο δήμαρχος κ. Βασ. Γιαννόπουλος. Το 50% των κατοικιών του Δήμου Νευροκοπίου (17 οικισμοί με 8.000 κατοίκους) χρησιμοποιεί καυστήρες πετρελαίου. Η θερμοκρασία στο ακριτικό λεκανοπέδιο τον χειμώνα είναι «κολλημένη» υπό το μηδέν. Το κόστος θέρμανσης στο Κάτω Νευροκόπι υπολογίζεται σήμερα για κάθε νοικοκυριό από 4.000 ευρώ και άνω.
Επισήμως, η πιο «ψυχρή» πόλη στην Ελλάδα βάσει των στατιστικών μετρήσεων των τελευταίων 40 χρόνων είναι η Φλώρινα.
Oπως ανέφερε στην «Κ» η μετεωρολόγος κ. Χριστίνα Σούζη, η μέση μέγιστη θερμοκρασία τον Ιανουάριο –που θεωρείται ο πιο ψυχρός μήνας στην Ελλάδα– είναι για τη Φλώρινα 4,6 βαθμοί Kελσίου, ενώ η μέση θερμοκρασία είναι 0,5 βαθμοί.
Σύμφωνα με τον δήμαρχό της κ. Στέφ. Παπαναστασίου, η πόλη είναι σχεδόν εξαρτημένη από το πετρέλαιο, αφού το 90% των κατοικιών (πληθυσμός 25.000) χρησιμοποιεί καλοριφέρ. Oλες οι άλλες λύσεις, π. χ. ξυλόσομπες, θερμοσυσσωρευτές, αποδεικνύονται ανίσχυρες να πολεμήσουν το κρύο της Φλώρινας. Eνοικοι ενός διαμερίσματος 80 τ. μ. δαπανούν μηνιαίως περί τα 200 ευρώ για θέρμανση και ο χειμώνας στην περιοχή «διαρκεί» από Οκτώβριο έως Απρίλιο.
Τις θερμοκρασίες της Φλώρινας συναγωνίζονται μόνο η Κοζάνη και η Καστοριά, με μέση θερμοκρασία τον Ιανουάριο 2,3 β., η Πτολεμαΐδα (2,7 β.), η Ορεστιάδα (2,9 β.) και ακολουθούν το Καρπενήσι, το Σουφλί, τα Καλάβρυτα, η Δράμα, η Τρίπολη, η Κόνιτσα.
Ωστόσο, τρεις από τις πιο κρύες πόλεις της χώρας (Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Αμύνταιο Φλώρινας) δεν σκοτίζονται για το πετρέλαιο, αφού οι κατοικίες τους σε ποσοστό 90%, 70% και 50% αντίστοιχα ζεσταίνονται από το δίκτυο τηλεθέρμανσης που είναι συνδεδεμένο στην περιοχή. Συγκριτικά με της περυσινές τιμές του πετρελαίου, οι κάτοικοι της Κοζάνης πλήρωσαν 42% φθηνότερα τη θέρμανση, ενώ στην Πτολεμαΐδα το ποσοστό ήταν μεγαλύτερο.

 
 
Πηγή:  http://www.kathimerini.gr/