Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Η πρόεδρος του Συλλόγου Ρομά Δροσερού στις ΗΠΑ

«Στην Αμερική έζησα ένα όνειρο» λέει η Σαμπιχά Σουλεϊμάνογλου
Βρέθηκε σε Ουάσιγκτον, Σαν Φρανσίσκο, Νέα Υόρκη, Καλιφόρνια
Προσκλήθηκε από την κυβέρνηση Ομπάμα για ταχύρυθμα σεμινάρια
               ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ



Μια πρόσκληση στις ΗΠΑ, ένα αεροπορικό εισιτήριο κι ένας μόνιμος διερμηνέας έβαλαν την δραστήρια πρόεδρο των Ρομά του Δροσερού Ξάνθης Σαμπιχά Σουλεϊμάνογλου, να ζήσει για 20 μέρες πέραν του Ατλαντικού ένα όνειρο ζωής, να βρεθεί σε κογκρέσο, σε διεθνείς οργανισμούς που προασπίζουν τα δικαιώματα μειονοτήτων, να δει μουσεία, πόλεις με μεγαθήρια και ουρανοξύστες, να ζήσει στην μητρόπολη του κόσμου τη Νέα Υόρκη, να περάσει ταχύρυθμα σεμινάρια εκλαϊκευμένης γνώσης, να φωτιστεί το μυαλό της και να αποκτήσει πολλές - πολλές εμπειρίες. Τη συναντήσαμε στο γραφείο του συλλόγου στο Δροσερό να τακτοποιεί κάρτες, σουβενίρ, να ξαναθυμάται εισηγητές, πρόσωπα και πράγματα να μας ταξιδεύει μέσα από το φωτογραφικό υλικό σε τόπους και ανθρώπους που γνώρισε. Χαρακτηριστικό όλων η αγάπη με την οποία την αγκάλιασαν, οι φιλοξενία που είχε σε αμερικάνικα σπίτια, οι γνωριμίες με σημαντικά στελέχη των υπουργείων Παιδείας, Εξωτερικών με πανεπιστημιακούς. Η Σαμπιχά συμμετείχε στο πρόγραμμα Meridian international center είχε επαφές με το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, με το γραφείο διεθνών επισκεπτών, ως πρόεδρος της οργάνωσης γυναικών «Ελπίδα», όπου από την ανάληψη των καθηκόντων της το 2006 η προσπάθεια της εστιάζεται στην βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ΡΟΜΑ και συγκεκριμένα με συνεργασίες με γυναίκες και παιδιά, στην αναστροφή στερεότυπων απέναντι στους ΡΟΜΑ και την προώθηση του πολιτισμού τους. Αυτό το πρόγραμμα που εμβαθύνει στα ανθρώπινα δικαιώματα τα οποία σχετίζονται άμεσα με τα δικαιώματα των γυναικών, τα δικαιώματα των μειονοτήτων, καθώς και με την εκπαίδευση, ακουμπά και στα ζητήματα προστασίας των μειονοτήτων. Εξ άλλου η αμερικάνικη κοινωνία άκρως πολυπολιτισμική έχει να δείξει λαμπρά παραδείγματα υποστήριξης στα ανθρώπινα δικαιώματα, εξεύρεσης πρότυπων μεθόδων με τις οποίες αυξάνονται τα ποσοστά συμμετοχής μαθητών από μειονοτικές ομάδες στην εκπαιδευτική διαδικασία και την παροχή της δίγλωσσης και πολυπολιτισμικής εκπαίδευσης.



Τι να καταγράψουμε αλήθεια αφού δεχόμαστε ένα ποταμό από πληροφορίες γύρω από την ενημέρωση για το ομοσπονδιακό κράτος και την δομή της κυβέρνησης των ΗΠΑ, την επισκόπηση του εκπαιδευτικού συστήματος των ΗΠΑ, προγράμματα που απευθύνονται σε μη αγγλόφωνους, προστασία των μειονοτικών ομάδων στα πλαίσια νομικών δράσεων, αλλά και τις συζητήσεις που έκανε πάνω σε ελληνοαμερικανικά θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Συγκλονισμένη μας περιγράφει την εμπειρία της από την επίσκεψη στο μουσείο του ολοκαυτώματος των ΗΠΑ, αλλά και την διεθνή προσπάθεια εξάλειψης των διακρίσεων απέναντι στους πληθυσμούς των ΡΟΜΑ, ενώ άκουσε φωνές των ΡΟΜΑ από κοινοτικά προγράμματα που προωθούν τον πολιτισμό τους στις ΗΠΑ και δίνουν δυνατότητα για διεθνής συνεργασίες.



Στη Ισλαμική κοινότητα του Σαν Φρανσίσκο η κ. Σουλεϊμάνογλου είχε την δυνατότητα να ενημερωθεί για τον διαθρησκευτικό διάλλογο.

Στην Καλιφόρνια επίσης για την πολιτισμική θεώρηση της πρόσβασης στην υγεία και την προώθηση πρωτοβουλιών σχετικών με την δημόσια υγεία.

Παρέστη σε δείπνο στο σπίτι μιας αμερικανικής οικογένειας για να δει την οικογενειακή φιλοξενία, επισκέφτηκε τα αξιοθέατα της πόλης μέσα από ημερήσιες εκδρομές, συναντήθηκε με εκπροσώπους της κοινότητας ΡΟΜΑ και τον καθηγητή Ίαν Χάνκοκ, την καθηγήτρια Σόνια Σίμαν του πανεπιστημίου του Τέξας στο Όστιν, ενημερώθηκε για προγράμματα που έχουν στόχο την βελτίωση της επίγνωσης των λατινοαμερικάνων, την προώθηση της κουλτούρας και της αυτοεκτίμησης τους στην Μεξικανική κοινότητα, προγράμματα που ασκούν πίεση στις τοπικές κοινότητες και στις επιχειρήσεις ώστε να παρέχουν επαγγελματική άσκηση και να ενθαρρύνουν τους νέους ώστε να αποφοιτήσουν από το λύκειο. Επισκέφτηκε το εθνικό μουσείο των πολιτικών δικαιωμάτων στο Μέμφις του Τενεσί τον ΟΗΕ αλλά παρακολούθησε και παράσταση στο Μπρόντγουέϊ. Για όλα αυτά κρατά ημερολόγιο που είναι πραγματικά πολύτιμο κάτι που συνηθίζει σε όλα τα ταξίδια στο εξωτερικό.



«Κρατάω πάντα ημερολόγιο, αν και είναι μπακαλίστικο, κάνω ορθογραφικά λάθη, αλλά μ’ αρέσει καμία φορά όταν είμαι μόνη τα βράδια αργά που πιστεύω ότι δεν έχω κάνει τίποτα στην ζωή μου, ούτε για εμένα και ούτε για τους άλλους, να ανοίγω ένα ημερολόγιο, να πηγαίνω πίσω και να βλέπω που έχω συμμετάσχει, τι έχω κάνει. Αν και δεν είναι όλα αυτά πολύ σημαντικά για κάποιους, για εμένα είναι ένα κομμάτι της ζωής μου που το δίνω καθημερινά και παίρνω ένα χαμόγελο, είτε από παιδιά, είτε από παρέες, είτε από ανθρώπους που μας βοηθάνε εθελοντικά, είτε από τους δημοσιογράφους που μας έχουν φίλους και δεν παρερμηνεύουν πράγματα, μας καταλαβαίνουν. Αυτά είναι πολύ σημαντικά, όπως λέμε «η αληθινή πατρίδα είναι η φιλία», αυτό το βρίσκω στα ημερολόγια μου, σαν να είναι χόμπι, ενώ δεν είναι. Είναι κάτι πολύ ακριβό για εμένα που δεν πληρώνεται με νομίσματα. Είναι η ψυχή μου όλη μέσα σε αυτά τα ημερολόγια. Αν κάποια στιγμή έπαιρνε φωτιά το σπίτι μου, τα πρώτα πράγματα που θα έπαιρνα θα ήταν τα ημερολόγιά μου».

Η Σαμπιχά Σουλεϊμάνογλου γύρισε πλούσια εμπειριών και εντυπώσεων που θα αξιοποιήσει στο δύσκολο χώρο που ζει και δραστηριοποιείται

 
Πηγή:  http://www.xronos.gr/