Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

H μεγάλη νίκη ήρθε με σούπερ «Τορο»



ΔΙΑΒΑΣΤΕ όλο το ΡΕΠΟΡΤΑΖ και την ΑΝΑΛΥΣΗ του αγώνα ΕΛΛΑΔΑΣ - ΛΕΤΟΝΙΑΣ και της επικράτησης της ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ χάρη στο τέρμα του Ξανθιώτη

Αν η Εθνική αυτή καταφέρει να φτάσει και να αγωνιστεί στα γήπεδα της Ουκρανίας και της Πολωνίας το καλοκαίρι του 2012, αυτό θα το οφείλει σε μεγάλο βαθμό στον Βασίλη Τοροσίδη. Ο ξανθιώτης ήταν εκείνος που είχε χαρίσει με το τέρμα και την εμφάνισή του την πρώτη μας νίκη σε τελική φάση Μουντιάλ τον Ιούνιο με τη Νιγηρία, που ήταν και η τελευταία νίκη της Ελλάδας σε επίσημο παιχνίδι. Αυτός έμελε να είναι ο άνθρωπος που ξεκλείδωσε την ασφυκτική άμυνα της Λετονίας και πέτυχε το μοναδικό τέρμα της αναμέτρησης, στο κρίσιμο παιχνίδι για τα προκριματικά του Euro 2012.
Ο αγώνας είχε φτάσει στο 57ο λεπτό και η Εθνική Ομάδα, παρά την εμφανή ανωτερότητά της και την συντριπτική κατοχή μπάλας που είχε, ακόμα τέρμα δεν είχε καταφέρει να βάλει. Σε εκείνο το σημείο ήταν που έδρασε ο «Τόρο», ο οποίος ήταν για ακόμα μια φορά ο καλύτερος παίκτης της Εθνικής. Η φάση του γκολ ξεκινά με μια εντυπωσιακή ενέργεια από τον ίδιο, συνεχίζεται με ένα καταπληκτικό αριστερό σουτ έξω από την περιοχή και καταλήγει με ένα ξέφρενο ξέσπασμα πανηγυρισμού. Στο ενδιάμεσο έχει μεσολαβήσει μια έξυπνη αλλαγή μπάλας με τον αρχηγό Γιώργο Καραγκούνη, που στο συγκεκριμένο παιχνίδι συμπλήρωσε 100 εμφανίσεις με την φανέλα με το εθνόσημο και τιμήθηκε για τον λόγο αυτό.
Ο Τοροσίδης ήταν μακράν ο κορυφαίος του αγώνα, σε μια αναμέτρηση που πάντως το τελικό της αποτέλεσμα αδικεί την Εθνική μας. Το 1-0 είναι εξαιρετικά φτωχό, καθώς η Ελλάδα αφενός δεν απειλήθηκε σε κανένα σημείο του αγώνα από τους Λετονούς και αφετέρου κυκλοφόρησε την μπάλα και έχασε ευκαιρίες, στέλνοντας αισιόδοξα μηνύματα για το μέλλον. Στον αγώνα, όπως είχε έγκαιρα επισημάνει το «thrakisport.gr», ο Φερνάντο Σάντος χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τον ξανθιώτη διεθνή στο δεξιό άκρο της άμυνας, με σαφείς εντολές να προωθείται και να αποκτά στην οργάνωση του παιχνιδιού συχνά και ρόλο χαφ-εξτρέμ. Μέχρι σήμερα τον χρησιμοποιούσε στα χαφ. Η επιστροφή του «Τορό» στα μπακ έμελε να φέρει και τέρμα, αφού στα μπακ αγωνίζονταν και στις μεγαλειώδεις εμφανίσεις του επί Ρεχάγκελ, αν και από την αριστερή πλευρά.
Η Ελλάδα δικαιούνταν τους τρεις βαθμούς της νίκης και θα μπορούσε να έχει προηγηθεί νωρίτερα, ειδικά αν ο διαιτητής είχε δει το καθαρό πέναλτι που είχε γίνει στο πρώτο ημίχρονο πάνω στον (ποιον άλλον;) Τοροσίδη. Ο ξανθιώτης ανατράπηκε μέσα στην μεγάλη περιοχή αλλά έπεσε θεαματικά, με αποτέλεσμα ο διαιτητής να νομίσει ότι κάνει «θέατρο» και να τον κιτρινίσει. Αυτή η κάρτα πόνεσε πολύ, καθώς είναι η δεύτερη που δέχεται ο Βασίλης. Αυτό σημαίνει ότι ο ξανθιώτης, ο μετέπειτα σκόρερ της αναμέτρησης, ο mvp του αγώνα, ο παίκτης που πήρε στις πλάτες του όλη την ομάδα, δυστυχώς θα απουσιάσει από το επόμενο παιχνίδι της ερχόμενης Τρίτης με το Ισραήλ.
Ελλάδα: Σηφάκης, Τοροσίδης, Παπαδόπουλος, Παπασταθόπουλος, Τζαβέλλας, Τζιόλης, Κατσουράνης, Καραγκούνης (89' Καφές), Νίνης (83' Φετφατζίδης), Σαμαράς, Μήτρογλου (78' Σαλπιγγίδης)

Λετονία: Βάνινς, Κλάβα, Αστάφιεβς, Γκορκς, Λάιζανς (84' Περεπλότκινς), Ιβάνοβς, Ζίρνις, Κάουνα, Βερπακόβσκις, Ρούμπινς (66' Ζιγκάιεβς), Ρούντνεβς (74' Κάρλσονς)
Στον άλλο αγώνα του ομίλου που έγινε την Παρασκευή, η Γεωργία νίκησε 1-0 την Μάλτα με γκολ του Σιράντζε στο τέταρτο λεπτό των καθυστερήσεων. Το Σάββατο παίζουν για τον όμιλό μας Ισραήλ - Κροατία (22.05, Μega). Η επόμενη αγωνιστική θα διεξαχθεί την Τρίτη, με την Ελλάδα να υποδέχεται το Ισραήλ. Πρόκειται για έναν αγώνα που είναι εξίσου κρίσιμος και εξαιρετικά πιο δύσκολος για την Εθνική μας από αυτόν με την Λετονία. Και το μόνο σίγουρο είναι ότι ο «Τορο» σε αυτόν τον αγώνα θα λείψει...


Πηγή:  http://www.thrakisport.gr/