Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Ερχονται οι πρώτοι 175 ευρωπαίοι της Frontex στον Εβρο

Θα έχουν την υποστήριξη των 400 συνοριοφυλάκων που υπηρετούν σήμερα στην περιοχή

ΑΠΟ ΠΟΙΕΣ ΧΩΡΕΣ ΘΑ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ;
ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ;




Στο βόρειο τμήμα του νομού Εβρου, με έμφαση στα 12 χλμ. των χερσαίων συνόρων μεταξύ Νέας Βύσσας και Ορεστιάδας, θα αναπτυχθεί τις επόμενες ημέρες ο μεγαλύτερος αριθμός μελών από τη Δύναμη Ταχείας Συνοριακής Επέμβασης της Frontex για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης.

Τα 175 μέλη της ευρωπαϊκής υπηρεσίας θα έχουν την υποστήριξη των περίπου 400 Ελλήνων συνοριοφυλάκων που περιπολούν σήμερα κατά μήκος του ποταμού Εβρου. Επειτα από την ανταπόκριση της Κομισιόν στο αίτημα της Ελλάδας, είναι η πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό επίπεδο που αναπτύσσονται τέτοιες ομάδες για την αντιμετώπιση της παράνομης εισόδου μεταναστών και θα στελεχωθούν με άτομα που ειδικεύονται στον εντοπισμό πλαστών εγγράφων, διερμηνείς και ανακριτές.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία καθημερινά τους τελευταίους μήνες, περνούν τα ελληνοτουρκικά σύνορα περί τους 150 λαθρομετανάστες, αριθμός που έχει προκαλέσει αύξηση άνω του 350% σε σύγκριση με πέρυσι. Το σχέδιο που έχει καταρτιστεί για το δίμηνο της παραμονής τους, προβλέπει και τη συνδρομή άλλων 45 αστυνομικών από τμήματα δίωξης της ενδοχώρας που θα μεταβούν στον Εβρο γι’ αυτό τον σκοπό. Οι ομάδες θα είναι ένοπλες και εφοδιασμένες με ειδικούς αισθητήρες κίνησης και ανίχνευσης, ενώ θα διατεθούν 15 λεωφορεία, 19 περιπολικά και ένα ελικόπτερο από τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, την Αυστρία, τη Σλοβακία και τη Γερμανία. Στην περιοχή είναι εγκατεστημένο πάντως από καιρό κλιμάκιο της Frontex, το οποίο εδρεύει στο μεθοριακό σταθμό των Κήπων.

Συνδικαλιστές αστυνομικοί, όπως ο γ.γ. της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων νομού Εβρου κ. Κων. Χατζηαναγνώστου, τονίζουν μεν ότι η Ε.Ε. αναγνωρίζει πλέον το πρόβλημα που υφίσταται στα χερσαία σύνορα, αλλά εκφράζουν αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα της Δύναμης. «Οι μέθοδοι της αποτροπής των λαθρομεταναστών δεν μπορούν να διαφέρουν από αυτές που εφαρμόζονται έως τώρα», ανέφερε ο κ Χατζηαναγνώστου.

 
 
Πηγή:  http://www.kathimerini.gr/