Τρίτη, 2 Νοεμβρίου 2010

Ποιον στηρίζει στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ η Δημοκρατική Αριστερά;

Το κόμμα του Φώτη Κουβέλη δεν είχε αποκαλύψει μέχρι σήμερα τις προθέσεις του.

Το έκανε όμως με ανακοίνωση του Περιφερειακού Γραφείου.

ΜΕ ΠΟΙΟΝ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΙΚΑ;


Κανέναν συνδυασμό δεν στηρίζει το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς του Φώτη Κουβέλη στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Περιφερειακό Γραφείο Αν. Μακεδονίας - Θράκης της  Δημοκρατικής Αριστεράς, στην οποία αναφέρονται τα εξής:


"Η περίοδος της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής κρίσης που διέρχεται η χώρα μας, “χρωματίζει” ασφαλώς το κλίμα των επερχόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών.


Η σκιά του μνημονίου επηρεάζει δυσμενώς και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.


Η αφόρητη συμπίεση του εισοδήματος των πολιτών, η ραγδαία επιδείνωση της θέσης των ασθενέστερων στρωμάτων σε συνδυασμό με την απουσία αποτελεσματικών μέτρων που να κατανέμουν δίκαια τις συνέπειες της κρίσης, ενισχύουν τα πολιτικά στοιχεία αυτών των εκλογών.


Τίποτα όμως από όλα τα παραπάνω δεν αναιρεί το γεγονός ότι οι εκλογές είναι πρωτίστως αυτοδιοικητικές .


Η θεσμική μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη», θα μπορούσε να αποτελεί μεγάλη θεσμική τομή αν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε την πολιτική επιλογή να απαλλαγεί η λειτουργία του κράτους σημαντικά από τις πελατειακές σχέσεις και εξαρτήσεις. Αν οι κομματικοί υπολογισμοί δεν παρενέβαιναν για να προσδιορίσουν τελικά αρκετές χωροταξικές ρυθμίσεις και οικονομικές διευθετήσεις. Αν τελικά δεν υποτάσσονταν οι θεσμικές τομές σε περιοριστικές πολιτικές, που η κυβέρνηση φρόντισε να ενσωματώσει στις περιοριστικές πολιτικές του Μνημονίου.


Η αξιοπιστία όσων θέλουν να υπηρετήσουν το θεσμό της Τ.Α. θα κριθεί από την ικανότητά τους να μειώνουν στην πράξη τις συνέπειες της κρίσης (και του μνημονίου), από την ενίσχυση της αποκέντρωσης, από την οικολογική διαχείριση, από τη διαχείριση της καθημερινότητας και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής.


Η ρητορική ενάντια στο μνημόνιο που αναδεικνύεται σε κυρίαρχο διακύβευμα των εκλογών και ο δημοψηφισματικός χαρακτήρας μπορεί να εξυπηρετούν τους πολιτικούς σχεδιασμούς των κομμάτων αλλά απέχουν πολύ από τη στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έριξαν το γάντι, η κυβέρνηση τελικά όχι μόνο το σήκωσε αλλά ενέπλεξε ευθέως τις τοπικές με τις βουλευτικές εκλογές και … ό,τι ήθελε προκύψει.


Στα πλαίσια αυτής της προσέγγισης και υπό την πίεση του χρόνου ως νέος πολιτικός σχηματισμός, η Δημοκρατική Αριστερά στην περιφέρεια της Αν. Μακεδονίας – Θράκης διερεύνησε συστηματικά τη δυνατότητα συγκλίσεων και συνεργασιών με πολιτικές, αυτοδιοικητικές δυνάμεις και ενεργούς πολίτες.


Συνέβαλε στη δημιουργία συνδυασμών στους δήμους της περιφέρειας, στους οποίους συμμετέχει και στηρίζει. Συνδυασμούς που προτείνουν λύσεις και φιλοδοξούν να συμβάλλουν ή να συνεχίσουν να συμβάλλουν δημιουργικά στην εξέλιξη του θεσμού της Τ.Α. και στην αντιμετώπιση των τοπικών προβλημάτων.


Σε περιφερειακό επίπεδο, η Δημοκρατική Αριστερά δεν συμμετέχει σε κανέναν από τους σημερινούς συνδυασμούς. Οι προσπάθειες που καταβλήθηκαν για τη συγκρότηση ψηφοδελτίου με τη στήριξη της Δημοκρατικής Αριστεράς, των Οικολόγων Πράσινων, του ΣΥΡΙΖΑ και ενεργών πολιτών απέτυχαν.


Υπ΄ αυτές τις συνθήκες επιλέξαμε να μη συμμετέχουμε και να μη στηρίξουμε πολιτικά κανένα από τα ψηφοδέλτια που κατατέθηκαν στις περιφερειακές εκλογές . Καλούμε τους πολίτες να ψηφίσουν με πολιτικά και αυτοδιοικητικά κριτήρια τους συνδυασμούς και τα πρόσωπα που νομίζουν ότι εξυπηρετούν καλύτερα προοδευτικές πολιτικές, χωρίς πελατειακή σχέση με τους πολίτες".


.