Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Αντίδραση Πατριάρχη για τους βανδαλισμούς στην Ίμβρο

Ερώτηση Κουμουτσάκου στην Κομισιόν
Συνάντηση Δρούτσα με τον Σύλλογο Ιμβρίων
Σηκώνει το θέμα η Αθήνα λόγω της μειονότητας

              ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ




ΤΟ ΘΕΜΑ των βανδαλισµών στο ελληνικό κοιµητήριο της Ιµβρου αναδεικνύει η Αθήνα, επιχειρώντας να απαντήσει εµµέσως πλην σαφώς στην Αγκυρα, που βάζει συνεχώς στην ατζέντα των ελληνοτουρκικών τα µειονοτικά ζητήµατα, ενώ σχετική παρέµβαση έκανε χθες και ο Οικουµενικός Πατριάρχης.

«Ερχονται πάλι δυσάρεστα πράγµατα», είπε χθες ο κ. Βαρθολοµαίος, αναφερόµενος στη βεβήλωση, πριν από λίγες µέρες, 78 τάφων του ελληνορθόδοξου νεκροταφείου του νησιού, ενώ φωτογράφισε τους «γνωστούς αγνώστους» και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα συλληφθούν και θα τιµωρηθούν οι υπεύθυνοι.

Την επίθεση στο νεκροταφείο καταδίκασε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, κατόπιν ενεργειών της ελληνικής πρεσβείας στην Αγκυρα, ενώ το σύνολο σχεδόν του τουρκικού Τύπου κάνει λόγο για δράση «σκοτεινών δυνάµεων», εννοώντας ότι οι δράστες δεν είναι υποκινούµενοι από το κράτος, αλλά ανήκουν σε ακροδεξιές οργανώσεις. Η ελληνική πλευρά έχει ζητήσει από το τουρκικό ΥΠΕΞ την άµεση σύλληψη και τιµωρία των δραστών.

Χθες ο υπουργός Εξωτερικών Δηµήτρης Δρούτσας συναντήθηκε µε εκπροσώπους των Συλλόγων των Ιµβρίων και εξέφρασε τη συµπαράσταση της κυβέρνησης στον ελληνικό πληθυσµό του νησιού. Διπλωµατικοί κύκλοι έλεγαν ότι η Αθήνα επιθυµεί να στηρίξει την κοινότητα της Ιµβρου, καθώς παρατηρείται επιστροφή ανθρώπων στο νησί, ενώ δεν είναι λίγοι όσοι πιστεύουν πως η επίθεση ενδεχοµένως να στοχεύει και στην ανακοπή του ρεύµατος επανόδου.
 
Σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα δεν προτίθεται να αφήσει το ζήτηµα να περάσει, καθώς η Αγκυρα επιχειρεί να βάλει στη διµερή ατζέντα και τα µειονοτικά ζητήµατα, ενώ την ερχόµενη εβδοµάδα αναµένεται η έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία. Σχετική ερώτηση στην Επιτροπή έχει υποβάλει ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Κουµουτσάκος, ζητώντας να µάθει αν το περιστατικό θα καταγραφεί στην επικείµενη έκθεση προόδου.
 
 
Πηγή:   http://www.tanea.gr/