Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Η ανάλυση του Ηλία Νικολακόπουλου για την Περιφέρεια ΑΜ-Θ

Τι έγραψε στο εκτενές άρθρο του στα "Νέα" ο κορυφαίος εκλογολόγος της χώρας για τις τάσεις που παρατηρούνται στην Ανατολική Μακεδονία και την Θράκη;

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ



Η ισχυρή παρουσία της µουσουλµανικής µειονότητας στον Νοµό Ξάνθης και κυρίως στον Νοµό Ροδόπης, αλλά και οι συχνά απότοµες µεταστροφές των κοµµατικών της επιλογών, συνιστούν την κρίσιµη ιδιοµορφία που χαρακτηρίζει την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, µε άµεση επιρροή στην έκβαση των εκλογικών αναµετρήσεων.

Το ΠΑΣΟΚ, από τα µέσα της δεκαετίας του ‘90, κατόρθωσε να διαµορφώσει µια ισχυρή παρουσία στο µουσουλµανικό στοιχείο του Νοµού Ροδόπης, γεγονός που του επέτρεψε να διατηρήσει ανελλιπώς, από το 1994, τον έλεγχο της υπερνοµαρχίας Εβρου - Ροδόπης.

Την επιρροή αυτή διεµβόλισε περιστασιακά η Ν.Δ. στις εκλογές του 2004, αλλά σύντοµα, ήδη από τις νοµαρχιακές εκλογές του 2006 και κυρίως στις δύο βουλευτικές εκλογές που ακολούθησαν, το ΠΑΣΟΚ ανέκτησε την υπεροχή του.

Από το 2007 µάλιστα, και αφού ατόνησε ο µάλλον προβληµατικός για τη µειονότητα αντίκτυπος από την υποψηφιότητα της Γκιουλ Καραχασάν (επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ το 2006 για την υπερνοµαρχία Δράµας - Καβάλας - Ξάνθης), το ΠΑΣΟΚ επέκτεινε την επιρροή του και στο µουσουλµανικό στοιχείο της Ξάνθης, µε ποσοστά περί το 70%, όπως και στη Ροδόπη (έναντι περίπου 25% για τη Ν.Δ.).

Ο συσχετισµός αυτός ενδέχεται µάλιστα να αποδειχτεί δυσµενέστερος για τη Ν.Δ. στις προσεχείς εκλογές, αφού παραµένει ακόµη νωπή η επιλογή του Αντώνη Σαµαρά, όταν ήταν αρχηγός της Πολιτικής Ανοιξης τη δεκαετία του ‘90, να µη συµπεριλάβει στους συνδυασµούς του κόµµατός του υποψηφίους από τη µειονότητα.

Οι υπόλοιποι τρεις νοµοί της περιφέρειας (Δράµα - Καβάλα - Εβρος) ακολουθούν σε γενικές γραµµές τα εκλογικά ρεύµατα της Βόρειας Ελλάδας.

Ετσι, επί µια εικοσαετία (από το 1989 µέχρι και τις ευρωεκλογές του Ιουνίου 2009), η Ν.Δ. διατηρούσε το προβάδισµα, ενώ το 2004 ξεπέρασε το 50% (συνολικά στους τρεις νοµούς).

Η κατάρρευση όµως που ακολούθησε τον περασµένο Οκτώβριο ανέτρεψε αυτά τα δεδοµένα: η Ν.Δ. έπεσε συνολικά κάτω από το 40%, ενώ το ΠΑΣΟΚ αναδείχτηκε πρώτο κόµµα και στους τρεις νοµούς (στη Δράµα αυτό είχε να συµβεί από το 1985).

Γεγονός που, σε συνδυασµό µε τα αποτελέσµατα σε Ξάνθη και Ροδόπη (53% έως 58% για το ΠΑΣΟΚ), οδήγησε σε µια εντυπωσιακή ανατροπή στο σύνολο της περιφέρειας, η οποία και προδιαγράφει µια πιθανότατη επικράτηση του ΠΑΣΟΚ στις προσεχείς εκλογές.

Η µόνη προσδοκία που θα µπορούσε να έχει η Ν.Δ. θα ήταν η ενίσχυσή της από τους ψηφοφόρους του ΛΑΟΣ, όµως ο Γιώργος Καρατζαφέρης απέφυγε να δηλώσει στήριξη στον υποψήφιο της Ν.Δ.


ΤΟ ΠΑΣΟΚ αναδείχτηκε πρώτο κόµµα στις τελευταίες εκλογές µετά την ταυτόχρονη κατάρρευση της Ν.Δ.


Ανανέωση του πολιτικού προσωπικού της µειονότητας

Ο ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ των νέων καλλικράτειων δήµων στη Δυτική Θράκη δεν έχει µεταβάλει ουσιαστικά τις ισορροπίες που υπάρχουν ανάµεσα στον πλειονοτικό και τον µειονοτικό πληθυσµό της περιοχής. Συνολικά έχουν συγκροτηθεί δύο δήµοι µε σχεδόν αµιγώς µειονοτικό πληθυσµό, ο Δήµος Μύκης στον Νοµό Ξάνθης και ο Δήµος Αρριανών στον Νοµό Ροδόπης µε πληθυσµό περίπου 20.000 κατοίκους ο καθένας. Και οι δύο βρίσκονται στον ορεινό όγκο της Ροδόπης (παρ’ όλο που ο νόµος έχει αποφύγει να τους χαρακτηρίσει ορεινούς) και έχουν προκύψει από συνένωση σχεδόν αµιγώς µειονοτικών δήµων και κοινοτήτων. Αυτονόητο εποµένως ότι στις εκλογές της 7ης Νοεµβρίου όλοι οι υποψήφιοι δήµαρχοι (4 και 3 αντίστοιχα) είναι µειονοτικοί. Υποψήφια δηµοτική σύµβουλος στη Μύκη είναι και η Γκιουλ Καραχασάν µε τον συνδυασµό Κίνηµα Νέας Γενιάς του Τσουκάλ Μουσταφά, ο οποίος διεκδικεί τη δηµαρχία από τον σηµερινό δήµαρχο Μύκης.

Μειοψηφική παρουσία, αλλού σηµαντική, αλλού περιορισµένη, διαθέτει πάντως ο µειονοτικός πληθυσµός και στους υπόλοιπους 6 δήµους της περιοχής (3 στην Ξάνθη και 3 στη Ροδόπη), γεγονός που επέτρεψε τη δηµιουργία µειονοτικών συνδυασµών και στις δύο µεγάλες πόλεις (Ξάνθη, Κοµοτηνή), ενώ µε ενδιαφέρον αναµένεται η αναµέτρηση στον Δήµο Ιάσµου (στον Νοµό Ροδόπης), όπου ένας πλειονοτικός υποψήφιος αντιµετωπίζει δύο µειονοτικούς. Οι µειονοτικοί συνδυασµοί στις πρωτεύουσες των δύο νοµών εκφράζουν µια σαφή ανανέωση του πολιτικού προσωπικού της µειονότητας και κατά κάποιον τρόπο προέρχονται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Στην Κοµοτηνή υποψήφια δήµαρχος είναι η Σιµπέλ Μπουσταφάογλου, µε πανεπιστηµιακές σπουδές στην Τουρκία και τη Γερµανία, νοµαρχιακή σύµβουλος από το 2002 µε το ΠΑΣΟΚ και υποψήφια ευρωβουλευτής του κόµµατος το 2009. Αντίστοιχα στην Ξάνθη, όπου και το 2006 είχε εµφανιστεί µειονοτικός συνδυασµός από την παραδοσιακή ηγεσία της µειονότητας µε πενιχρά όµως αποτελέσµατα, υποψήφιος είναι τώρα ο Χουσεΐν Αχµάτογλου, σχετικά νεαρής ηλικίας και επίσης µε πανεπιστηµιακές σπουδές στην Τουρκία, ενώ στον συνδυασµό του συµµετέχει και η σύζυγος του µειονοτικού βουλευτή του ΠΑΣΟΚ.



Μάχη νοµαρχών µε «κλειδί» το µειονοτικό στοιχείο

Μάχη για δύο νοµάρχες, που προέρχονται από τις περιοχές όπου είναι κυρίαρχο το µειονοτικό στοιχείο, θα δοθεί στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. Στον σηµερινό νοµάρχη Ροδόπης, Αρη Γιαννακίδη, ο οποίος εκλέγεται από το 1994 νοµαρχιακός σύµβουλος και από το 2002 ανέλαβε το τιµόνι της νοµαρχίας, κατέληξε το ΠΑΣΟΚ ενώ είχαν ακουστεί πριν την ανακοίνωσή του και ενδεχόµενες υποψηφιότητες κεντρικών πολιτικών στελεχών, όπως του Γιώργου Πεταλωτή, του Μιχάλη Τιµοσίδη ή ακόµη και του Σωκράτη Ξυνίδη.Απέναντί του θα συναντήσει τον εκλεγµένο από το 1998 νοµάρχη Ξάνθης, Γιώργο Παυλίδη , που έλαβε τη στήριξη της Ν.Δ. και έχει και την εύνοια της Ντόρας Μπακογιάννη, την οποία στήριξε στις εσωκοµµατικές διαδικασίες. Σταθερή επιλογή του ΚΚΕ αποτελεί ο Χρήστος Τρέλλης, ο οποίος στις προηγούµενες εκλογές ήταν υποψήφιος νοµάρχης Έβρου ενώ παλαιότερα είχε δώσει τη µάχη και ως υποψήφιος υπερνοµάρχης Έβρου- Ροδόπης και ως υποψήφιος βουλευτής.

Σε αυτόνοµη κάθοδο προχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ, ανακοινώνοντας την υποψηφιότητα του δασολόγου Δηµήτρη Χαρίτου , ο οποίος είναι µέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόµµατος και είχε διεκδικήσει στο παρελθόν διάφορες θέσεις (υποψήφιος δήµαρχος Κοµοτηνής και νοµάρχης Ροδόπης) για λογαριασµό του κόµµατος. Μετά τις άκαρπες προσπάθειες να κατεβάσουν κοινό ψηφοδέλτιο µε τον ΣΥΡΙΖΑ, οι Οικολόγοι Πράσινοι έδωσαν τη στήριξή τους στον , ενώ µε Θανάση Μακρή, ενώ µε το δικό της υποψήφιο, τον υδραυλικό Γιώργο Μποτσίδη , θα δώσει τη µάχη και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.



Τα µυστικά των δήµων

ΔΡΑΜΑ: Με διασπασµένες δυνάµεις κατεβαίνουν ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. στον γαλάζιο τις τελευταίες δεκαετίες δήµο Δράµας. Το κυβερνών κόµµα ανανέωσε την εµπιστοσύνη του στο πρόσωπο του υποψηφίου δηµάρχου το 2006, Κυριάκου Χαρακίδη , τον οποίο στηρίζει και η Δηµοκρατική Αριστερά.

Ωστόσο, ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο κατεβάζει και ο Κώστας Σούτος , παλαιό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ στη Δράµα έχοντας στο πλευρό του και τον αντάρτη των προηγούµενων εκλογών Ανέστη Τερζή.

Σκληρή µάχη σε εσωκοµµατικό επίπεδο θα δώσουν ο σηµερινός δήµαρχος της πόλης, Θωµάς Μαργαρίτης, που έλαβε την επίσηµη στήριξη της Ν.Δ. και ο νυν νοµάρχης του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης στη Δράµα, Κωνσταντίνος Ευµοιρίδης , ο οποίος αποφάσισε την αυτόνοµη κάθοδο.

Στην επιλογή του υποψηφίου βουλευτή στις εθνικές εκλογές του 2009, Γιώργου Μήτρου , κατέληξε αυτή τη φορά το ΚΚΕ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει τον Ανέστη Σπυρίδη , έχοντας συµπαράσταση και από Οικολόγους.


ΚΑΒΑΛΑ:  «Γαλάζιος» εµφύλιος θα δοθεί στο δήµο Καβάλας, όπου ο σηµερινός νοµάρχης της περιοχής Θόδωρος Καλλιοντζής (εκλέγεται από το 1998) πήρε την επίσηµη στήριξη της Ν.Δ. Απέναντί του θα έχει τον προερχόµενο από τους κόλπους του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, Στάθη Εριφυλλίδη , ο οποίος έχει διατελέσει δύο φορές δήµαρχος της πόλης και ήταν υποψήφιος της Ν.Δ. το 2006.

Από το ΠΑΣΟΚ επιλέχθηκε και σε αυτή την αναµέτρηση ο σηµερινός δήµαρχος Καβάλας, Κωνσταντίνος Σιµιτσής , που είχε εκλεγεί στο δεύτερο γύρο µε 62% στις προηγούµενες εκλογές. Τον υποψήφιο δήµαρχο το 2006 και υποψήφιο βουλευτή σε πολλές εθνικές αναµετρήσεις –όπως και το 2009- Βασίλη Λιόγκα κατεβάζει το ΚΚΕ, ενώ ο Άρης Βέρρος έχει τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και της Δηµοκρατικής Αριστεράς.


ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ :  Πονοκέφαλο στο ΠΑΣΟΚ έχει προκαλέσει η µάχη στο δήµο Αλεξανδρούπολης.

Ο σηµερινός δήµαρχος, Γιώργος Αλεξανδρής , ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του παρ’ ότι δεν έλαβε τη στήριξη από το κυβερνών κόµµα, που αποφάσισε να διεκδικήσει τη δηµαρχία µε τον νυν αντινοµάρχη Έβρου, Μιχάλη Κογιοµτζή , ο οποίος προτάθηκε και από την Νοµαρχιακή Επιτροπή του κόµµατος (τα στελέχη της είχαν έρθει σε αντιπαράθεση µε τον κ. Αλεξανδρή). Τον Ευάγγελο Λαµπάκη , που είχε κατέλθει µε αυτόνοµο ψηφοδέλτιο το 2006 στηρίζει επισήµως σε αυτές τις εκλογές η Ν.Δ., ενώ για το ΚΚΕ σταθερή επιλογή όπως και στις προηγούµενες αναµετρήσεις αποτελεί ο Σάββας Δευτεραίος Κανένα πρόσωπο δεν ανακοίνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ.


ΞΑΝΘΗ :  Κλειδί στο δήµο Ξάνθης, όπως και σε αυτόν της Κοµοτηνής, παίζει η µειονότητα. Στη διεκδίκηση του δηµαρχιακού θώκου συµµετέχει και αυτή τη φορά ο νυν δήµαρχος της πόλης, Μιχάλης Στυλιανίδης , ο οποίος έχει εκ νέου τη στήριξη της Ν.Δ.

Στο πρόσωπο των δηµοτικών εκλογών του 2006 στράφηκε εκ νέου και το ΠΑΣΟΚ, που δίνει τη µάχη µε τον ηλεκτρολόγο- µηχανικό Χρήστο Πούλιο. Σε ανάλογη κίνηση προχώρησε το ΚΚΕ που υποστηρίζει και πάλι τον καθηγητή του Πολυτεχνείου Ξάνθης Γιώργο Κολλάρο , αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ, που υποστηρίζει και τώρα τον Νίκο Ανταµπούφη , έχοντας µαζί του και τη Δηµοκρατική Αριστερά. Τη µειονότητα εκπροσωπεί ο συνδυασµός του Χουσεϊν Αχµάτογλου που διαθέτει επιρροές και στο χώρο του κυβερνώντος κόµµατος.



ΚΟΜΟΤΗΝΗ :  Την επανεκλογή του διεκδικεί ο νυν δήµαρχος Κοµοτηνής, Δηµήτρης Κοτσάκης, ο οποίος όπως και το 2006 στηρίζεται από τη Ν.Δ.

Ένα νέο πρόσωπο, τον Γιώργο Πετρίδη, δηµοτικό σύµβουλο και µέλος του Εθνικού Συµβουλίου, επέλεξε το ΠΑΣΟΚ, ο οποίος έχει να αντιµετωπίσει την προερχόµενη από το χώρο του κυβερνώντος κόµµατος και από τη µειονότητα, Σιµπέλ Μουσταφάογλου ,υποψήφια ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ πρίν από ένα χρόνο.Η υποψηφιότητά της προκάλεσε και την αυτόνοµη κάθοδο του συλλόγου «Προξενείο Στοπ» (που απαρτίζεται από χριστιανούς οι οποίοι χαρακτηρίζουν τη µειονότητα «τουρκόφρονες» και ζητούν την αποµάκρυνση του τουρκικού προξενείου) µε επικεφαλής τον Νεκτάριο Δαπέργολα. Τον πρώην νοµαρχιακό σύµβουλο Ροδόπης και υποψήφιο δήµαρχο το 2006, Σταµάτη Μαρούδα, στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το ΚΚΕ κατέληξε στην υποψηφιότητα του Νίκου Φακιρίδη, ο οποίος ήταν και υποψήφιος βουλευτής το 2009.
 
 
Πηγή:  http://www.tanea.gr/