Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Επίσκεψη Ερντογάν στο Κόσοβο και την... εκεί "τουρκική" μειονότητα!

Συνεχίζει η τουρκική κυβέρνηση την προώθηση της δημιουργίας τουρκικού τόξου στα Βαλκάνια μέσω της εκμετάλλευσης των μειονοτήτων

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Διήμερη επίσημη επίσκεψη στο Κόσοβο πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η Τουρκία επιδεικνύει για την περιοχή του Κοσόβου μεγάλο ενδιαφέρον σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο.

Τον πρωθυπουργό της Τουρκίας υποδέχθηκε σε επίσημη τελετή έξω από το κτίριο της κυβέρνησης του Κοσόβου στην Πρίστινα, ο απερχόμενος πρωθυπουργός του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι.

Η Τουρκία είναι η δεύτερη χώρα μετά το Αφγανιστάν, που αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Κοσόβου. Η κυβέρνηση Ερντογάν έχει κατορθώσει να ισορροπήσει μεταξύ δύο διαμετρικά αντίθετων πολιτικών προσεγγίσεων όσον αφορά στο θέμα του Κοσόβου.

Στις 21 Μαΐου, κατά τη συνάντησή του με τον Θάτσι, ο Ερντογάν ανέλαβε να προωθήσει σε διεθνές επίπεδο την ανεξαρτησία του Κοσόβου, μεσολαβώντας σε Αζερμπαϊτζάν, Κατάρ, Συρία, Λιβύη και Ελλάδα ώστε να αναθεωρήσουν τη στάση τους στο θέμα.

Η σημερινή επίσκεψη του Ερντογάν στο Κόσοβο, κατά την εκτίμηση Σέρβων πολιτικών αναλυτών, δηλώνει την πρόθεση της Άγκυρας να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στο χώρο της πρώην Γιουγκοσλαβίας και να καταστεί σημαντικός παράγοντας των εξελίξεων στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Κατά την επίσκεψή του, ο Τούρκος πρωθυπουργός θα έχει συνομιλίες με τον εκτελώντα χρέη προέδρου Δημοκρατίας, πρόεδρο της Βουλής, Γιακούπ Κρασνίτσι, θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση σε πλατεία της πόλης Πρίζρεν, ενώ σε ειδική τελετή στο Δημαρχείο θα ανακηρυχτεί επίτιμος δημότης του Πρίζρεν.

Στην περιοχή του Πρίζρεν υπάρχει μεγάλη τουρκική μειονότητα, με εκπροσώπους της οποίας θα συναντηθεί ο Ερντογάν, ενώ θα επισκεφτεί το χωριό Μαμούσι, όπου η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι τουρκικής εθνικότητας.


Πηγή:  http://www.enet.gr/