Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Τι λένε οι σεισμολόγοι για την επίσκεψη του Εγκέλαδου;

Διαλύουν τις ανησυχίες των κατοίκων οι επιστήμονες. Δεν έχουν αναφερθεί ζημιές.

Συνδέεται η δόνηση της Θράκης με το τόξο της Ανατολίας ή τον σεισμό νωρίτερα στην Σερβία, που άφησε νεκρούς;



Με σεισμούς ξεκίνησε η μέρα στα Βαλκάνια, καθώς πέρα από τη γνωστή μας δόνηση στη Σαμοθράκη σημειώθηκε νωρίτερα και μια ισχυρή σεισμική δόνηση στη Σερβία. Μάλιστα, στην γειτονική χώρα δύο άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και δεκάδες τραυματίστηκαν.


Η δική μας σεισμική δόνηση ήταν ως γνωστόν μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και σημειώθηκε περίπου στις 04:50 τα ξημερώματα της Τετάρτης με επίκεντρο τον υποθαλάσσιο χώρο ανοιχτά της Σαμοθράκης. Δεν έχουν αναφερθεί ζημιές.

Μιλώντας στις πρωινές εκπομπές της τηλεόρασης, ο καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας τόνισε πως η περιοχή βρίσκεται στη συνέχεια του Τόξου της Ανατολίας, ωστόσο δεν συνέδεσε το σεισμό με εκείνον της Σερβίας που είχε μέγεθος 5,4 Ρίχτερ.


Παράλληλα, εμφανίστηκε καθησυχαστικός μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Πρώτη Γραμμή». Eίπε μάλιστα πως πιθανότατα είναι ο κύριος σεισμός.


Νωρίτερα, λίγο πριν από τις 3 τα ξημερώματα, σεισμός «ταρακούνησε» την πόλη Κράλιεβο της Σερβίας, με τον μέχρι στιγμής απολογισμό να μιλά για 2 νεκρούς και τουλάχιστον 15 τραυματίες.

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ το Κράλιεβο, μία πόλη 70.000 κατοίκων, αντιμετωπίζει σοβαρές υλικές ζημιές και προβλήματα ηλεκτροδότησης, υδροδότησης και επικοινωνίας.