Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Και Παυλίδης και Γιαννακίδης στην εκδήλωση του Προξενείου για την εθνική γιορτή των Τούρκων

Παραρέλα υποψηφίων στην τελετή, που ήταν λαμπρότερη και πολυπληθέστερη από εκείνη με Ονούρ-Σεχραζάτ στην Αθήνα
Οι επίδοξοι τοπικοί άρχοντες παραβρέθηκαν όλοι, επιβεβαιώνοντας τη δύναμή του προξενείου ενόψει εκλογών
              ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ


Τι και αν πέρασαν μόλις λίγες μέρες από το προφορικό διάβημα διαμαρτυρίας του υπουργείου Εξωτερικών για την ανάμειξη του τουρκικού προξενείου Κομοτηνής στις επερχόμενες εκλογές του Νοεμβρίου, η γιορτή για τα 87 χρόνια Τουρκικής Δημοκρατίας στην πόλη μας ήταν καθόλα προεκλογική όπως απέδειξε η αθρόα προσέλευση υποψηφίων από τους νομούς Ροδόπης και Ξάνθης. Οι υποψήφιοι έδωσαν το παρόν και την ευκαιρία στον Τούρκο πρόξενο να επιβεβαιώσει τη δύναμη που του επιτρέπουν να έχει στη περιοχή μας, κινώντας προεκλογικά νήματα και διαμορφώνοντας κλίμα, όσοι βάζουν πάνω από όλα την ψήφο και την κατάκτηση αυτής με οποιονδήποτε τρόπο.

Η χιουμοριστική ερώτηση του δημάρχου Ιάσμου Κυριάκου Αμούτζα όταν χαιρετούσε τον Τούρκο διπλωμάτη «τώρα θα με βοηθήσει περισσότερο;» μπορεί να έγινε στα πλαίσια αστεϊσμού, όμως είναι ενδεικτική του προεκλογικού παζαριού στην Θράκη, με πρωταγωνιστές τον εκάστοτε Τούρκο διπλωμάτη και τους αναμένοντες και προσμένοντες τη στήριξή του, κρυφή ή φανερή, υποψήφιους. Κατά τα άλλα η γιορτή ήταν αξιοπρεπέστατη και ο Μουσταφά Σαρνίτς άψογος οικοδεσπότης, αφού μας θύμισε με οπτικοακουστικό υλικό το Σύμφωνο Φιλίας Ελλάδας Τουρκίας που υπέγραψαν το 1930 στην Άγκυρα ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Ισμέτ Ινονού, φωτογραφήθηκε με όλους έχοντας σε φόντο την ελληνική, την τουρκική και την σημαία της ευρωπαϊκής ένωσης και προσέφερε στους καλεσμένους του εκλεκτά εδέσματα και ποτά.

Ο εορτασμός της 87ης επετείου ανακήρυξης της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Κομοτηνή δεν είχε σε τίποτα να ζηλέψει από την λαμπρή τελετή στην Αθήνα. Αντίθετα τα χίλια περίπου άτομα που για πρώτη φορά φιλοξενήθηκαν στον πιο γνωστό χώρο εκθέσεων της Αθήνας, στο Ζάππειο, αποδείχθηκαν πολύ λίγα σε σχέση με όσους παραβρέθηκαν στην τελετή στην πόλη μας. Για περισσότερη από μία ώρα ο Μουσταφά Σαρνίτς με την σύζυγό του Εσίν, ο υποπρόξενος Οζκάν Ντουμάν και η σύζυγος του, ο διοικητικός ακόλουθος Μουράτ Σεζγκίν και η συνταξιούχος δασκάλα μητέρα του Γκουζιντέ Γκουζίν Σεζγκίν, υποδέχονταν τους προσκεκλημένους τους δεχόμενοι τα χρόνια πολλά για την εθνική επέτειο της πατρίδας τους.

Και μπορεί στην Αθήνα το πιο δημοφιλές όνομα της δεξίωσης για την Δημοκρατία, να ήταν η τέως ΥΠΕΞ Ντόρα Μπακογιάννη, στην Κομοτηνή ο Ισμαήλ Ροδοπλού τράβηξε όλη την προσοχή επάνω του όταν δάκρυσε εισερχόμενος στην αίθουσα. Ο 86χρονος υποβασταζόμενος από συγγενικά του πρόσωπα ικανοποίησε μία προσωπική του επιθυμία να βρεθεί στη γιορτή της Τουρκικής Δημοκρατίας, έγινε δεκτός με συγκίνηση και πραγματικά ήταν το πρόσωπο της βραδιάς. Μια διαφορετική νότα στους φετινούς εορτασμούς προσέδωσαν η σύζυγος του πρόξενου Εσίν Σάρνιτς και οι σύζυγοι των υπαλλήλων, φορώντας παραδοσιακές τουρκικές φορεσιές, οι οποίες βέβαια μαζί με παραδοσιακές πομάκικες στολές έγιναν ένα συνονθύλευμα, χάρη της 87ης επετείου.


Μουσταφά Σαρντίτς: «Οι ομογενείς μας μπορούν να παίξουν το ρόλο γέφυρας…»

Οι καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών αντικατοπτρίζονται στη Θράκη, είπε ο Τούρκος πρόξενος όταν ρωτήθηκε για τη σημασία της επετείου, προσθέτοντας, «υπάρχει πολύ μεγάλη προώθηση στις οικονομικές, καλλιτεχνικές και πολιτιστικές σχέσεις. Οι καλές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας θα συνεχίσουν να υφίστανται και να προωθούνται με τον ίδιο δυναμισμό. Όπως πολύ καλά το ανέφερε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου, υπάρχει μεγάλη δυναμική σε αυτή την περιοχή και η τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης, είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας σε αυτή τη δυναμική. Οι ομογενείς μας, μπορούν να παίξουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο γέφυρας. Εμείς ως προξενείο θα δώσουμε μεγάλη έμφαση και σημασία στην ανάπτυξη αυτών των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Εγώ πιστεύω ακράδαντα ότι η Θράκη είναι από τις πιο ωραίες περιοχές του κόσμου, έχω επισκεφτεί πολλές χώρες, όμως εδώ είδα τα ωραιότερα πράγματα και πήρα τη μεγαλύτερη χαρά. Η Θράκη έχει πολύ μεγάλη δυναμική στον τουρισμό με τον ορεινό της όγκο, την πεδιάδα και τη θάλασσα. Πιστεύω ότι αν διευκολυνθούν οι Τούρκοι πολίτες στη βίζα, αν και ήδη διευκολύνθηκαν ελαφρώς, θα έχουμε μεγάλη ανάπτυξη του τουρισμού από την Τουρκία στην περιοχή».

Στην δεξίωση μετείχαν ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ξάνθης Τσετίν Μάντατζη, ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ροδόπης Αχμέτ Χατζηοσμάν. Οι δύο βουλευτές ήταν παρόντες και στην τελετή στην Αθήνα. Παραβρέθηκαν επίσης ο υποψήφιος περιφερειάρχης και νομάρχης Ροδόπης Άρης Γιαννακίδης, ο υποψήφιος περιφερειάρχης νομάρχης Ξάνθης Γιώργος Παυλίδης, ο δήμαρχος Ξάνθης Μιχάλης Στυλιανίδης, ο δήμαρχος Κομοτηνής Δημήτρης Κοτσάκης, ο διευθυντής του γραφείου πολιτικών υποθέσεων του ΥΠΕΞ Αλέξης Αλεξανδρής και η σύζυγός του, ο υποψήφιος δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης, η επικεφαλής του συνδυασμού «Πρώτο βήμα προς την ισότητα» Σιμπέλ Μουσταφάογλου, ο επικεφαλής του συνδυασμού «Ισότητα στον δήμο Ξάνθης» Χουσείν Αχμέτογλου, ο υποψήφιος δήμαρχος Σταμάτης Μαρούδας, δήμαρχοι, υποψήφιοι δήμαρχοι, κοινοτάρχες, πρόεδροι συλλόγων και απλοί πολίτες.


Πηγή:  http://www.xronos.gr/