Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010

Έχει και μεθαύριο κάλπες, αλλά για το... Βατοπέδι

Μεγάλη Τρίτη με την ψηφοφορία στη Βουλή για την παραπομπή σε Ειδικό Δικαστήριο πέντε πρώην Υπουργών, του Αλέξανδρου Κοντού περιλαμβανομένου

          ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ
          ΡΕΠΟΡΤΑΖ


Η αυλαία της τελευταίας πράξης του βατοπεδινού σκανδάλου πέφτει στη Βουλή τα μεσάνυχτα της Τρίτης με τη μυστική ονομαστική ψηφοφορία, ενώ το φάσμα των παραπομπών μένει σταθερά πάνω από τα κεφάλια των εμπλεκόμενων πρώην υπουργών της Ν.Δ. Θ. Ρουσόπουλου, Π. Δούκα, Β. Μπασιάκου, Αλ. Κοντού και Γ. Βουλγαράκη.

Γεγονός που δημιουργεί... παραζάλη στα ηγετικά κλιμάκια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία στην προσπάθειά της να αποφύγει την αναζωπύρωση της εσωστρέφειας και τις παραπομπές με τη συμβολή «γαλάζιων» ψήφων, φέρεται αποφασισμένη να αποχωρήσει από την ψηφοφορία. Κατά το πρότυπο δηλαδή της κυβερνητικής περιόδου του Κ. Καραμανλή, παρακάμπτοντας παλιές θέσεις του Αντ. Σαμαρά περί βαριδιών του κόμματος και προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι το Βατοπέδι δεν είναι σκάνδαλο αλλά σκευωρία του ΠΑΣΟΚ.

Ταυτόχρονα, με την αποχώρησή της, η Ν.Δ., επικαλούμενη την αναγκαιότητα συναίνεσης, ελπίζει ότι θα καταφέρει πλήγμα στην κυβέρνηση, βασιζόμενη στις πληροφορίες που θέλουν βουλευτές της να μην παραπέμπουν κάποια από τα πρόσωπα που περιλαμβάνονται στο πόρισμα.

Η τύχη προς το Ειδικό Δικαστήριο όσων παραπεμφθούν ωστόσο θα κριθεί... εν καιρώ. Οταν το πενταμελές Δικαστικό Συμβούλιο που θα κληρωθεί, κατά πάσα πιθανότητα ώς το τέλος της εβδομάδας, θα μελετήσει τον τεράστιο φάκελο και θα αποφανθεί αν τα αδικήματα έχουν παραγραφεί ή όχι. Η κλήρωση -μόνιμων και αναπληρωματικών- θα γίνει από τον κατάλογο των μελών του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Αρείου Πάγου, που θα αποσταλεί από τον υπουργό Δικαιοσύνης στον πρόεδρο της Βουλής. Την ίδια μέρα θα κληρωθεί και ο εκτελών καθήκοντα εισαγγελέα. Συγκεκριμένος χρόνος για την έκδοση της απόφασης του Δικαστικού Συμβουλίου δεν προβλέπεται, ενώ δεν υπάρχει και προηγούμενο, αφού η σχετική διάταξη προστέθηκε στο άρθρο 86 και ισχύει μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος, το 2001. Τα βασικά ερωτήματα που αναμένεται να τεθούν κατά τη συζήτηση της Τρίτης είναι δύο: αν υπάρχει ζημία του Δημοσίου και αν τα αδικήματα έχουν παραγραφεί.

Κατηγορία-κλειδί, που περιλαμβάνεται στο ψηφοδέλτιο που θα κληθούν να ρίξουν στην κάλπη οι βουλευτές και θεωρείται καθοριστική για την μη παραγραφή, είναι η ηθική αυτουργία στο αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από τις εγκληματικές δραστηριότητες της απιστίας και απάτης, που περιλαμβάνεται στο πόρισμα της πλειοψηφίας και αποδίδεται στους πρώην υπουργούς, Θ. Ρουσόπουλο, Ευ. Μπασιάκο, Αλ. Κοντό και Π. Δούκα. Πρόκειται για διαρκές αδίκημα που δεν παραγράφεται. Ο Γ. Βουλγαράκης παραπέμπεται μόνο για παράβαση καθήκοντος.

Αντίθετα, το αδίκημα της απιστίας περί την υπηρεσία σε βάρος του Δημοσίου και της απάτης από κοινού και κατ'εξακολούθηση εις βάρος του Δημοσίου για δήθεν κυριότητα της μονής επί της λίμνης, εκτιμάται ότι εμπίπτει στις διατάξεις περί παραγραφής. Με τα αδικήματα αυτά παραπέμπουν τους Π. Δούκα, Β. Μπασιάκο και Αλ. Κοντό και το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Τα δυο κόμματα έχουν επιφυλαχθεί να πάρουν θέση για τους Θ. Ρουσόπουλο και Γ. Βουλγαράκη κατά τη συζήτηση της Τρίτης, ενώ ο ΛΑΟΣ προβάλλει την παραγραφή και δεν παραπέμπει κανέναν. Λέγεται μάλιστα ότι θα ακολουθήσει τη Ν.Δ. στην αποχώρηση από την ψηφοφορία, φοβούμενος ψήφους βουλευτών του υπέρ της παραπομπής.

Το ΠΑΣΟΚ, τόσο διά του προέδρου της Εξεταστικής Επιτροπής για το Βατοπέδι Μ. Μπετενιώτη, ο οποίος θα μιλήσει ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, όσο και διά του προέδρου της Προανακριτικής Δ. Τσιρώνη, που θα είναι ο εισηγητής, θα προσπαθήσει να θεμελιώσει τη ζημία του Δημοσίου στο γεγονός ότι τα ακίνητα περιήλθαν στη μονή χωρίς αντιπαροχή, αφού το νερό της λίμνης και η λίμνη είναι κοινόχρηστοι χώροι και δεν μεταβιβάζονται. Για την παραγραφή θα παραπέμψει στο Δικαστικό Συμβούλιο.

Συναίνεση ίσον συγκάλυψη; Ετσι φαίνεται πως εννοούν στελέχη της Ν.Δ. τη φράση του πρωθυπουργού προς τους πολίτες, για την ανάγκη συναίνεσης στα σκληρά οικονομικά μέτρα. Τι επιδιώκουν; Να αποφύγουν την παραπομπή πρώην υπουργών τους για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου και να σταματήσουν τις έρευνες για ομόλογα και πλαστά οικονομικά στοιχεία. Εν ολίγοις, με πρόσχημα τη συναίνεση πασχίζουν για τη συγκάλυψη, κατά το πρότυπο της κυβέρνησης Καραμανλή.



Πηγή:  http://www.enet.gr/