Κυριακή, 14 Νοεμβρίου 2010

Εκθεση με σπάνια αρχαία νομίσματα από την Θράκη

Στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, στην Αθήνα

Τι καλά που θα ήταν να την έφερναν για κάποιες μέρες και στην Θράκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Τα σπανιότερα και καλύτερα νομίσματα από τη συλλογή του, που αριθμεί περισσότερα από 13.000 αρχαία κομμάτια, παρουσιάζει από τις 24 Νοεμβρίου και για τρεις μήνες το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού (ΙΜΕ).

Η έκθεση "Ιστορίες νομισμάτων - Αφηγήσεις πόλεων", που αποτελείται από 160 νομίσματα και θα παρουσιάζεται στο "Θέατρον" του "Ελληνικού Κόσμου", προσκαλεί τους επισκέπτες σ' ένα γεωγραφικό ταξίδι από τη Θράκη μέχρι τη Μεσοποταμία, καλύπτοντας ένα χρονικό διάστημα από τον 6ο αιώνα π. Χ. αι. μέχρι τον 3ο αιώνα μ. Χ.

Τα νομίσματα της έκθεσης είναι φτιαγμένα από ήλεκτρο (κράμα χρυσού και αργύρου), άργυρο και χαλκό. Οι πληροφορίες που συλλέγουμε από τη μελέτη τους ποικίλλουν, καθώς αντανακλούν την οικονομική ζωή των πόλεων, ενώ οι εικονογραφίες τους εκφράζουν την αυτονομία και την πολιτισμική ταυτότητά τους.

Η έκθεση θα συνοδεύεται από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Τα νομίσματα αφηγούνται", που απευθύνεται σε μαθητές όλων σχεδόν των βαθμίδων, από την Γ' Δημοτικού μέχρι τη Γ' Λυκείου. Μικροί και μεγάλοι θα έχουν τη δυνατότητα να μάθουν, μεταξύ άλλων, τι κοινό έχουν η γεωγραφία με τη νομισματική, ποια ήταν η Αμαξιτός και τι απεικόνιζαν οι δύο όψεις των αργυρών νομισμάτων που έκοψε το 430 π.Χ. ο βασιλιάς της Θράκης Σπαράδοκος.

Η νομισματική συλλογή του ΙΜΕ είναι η τέταρτη μεγαλύτερη μικρασιατική συλλογή στον κόσμο και έφτασε στην Ελλάδα το 2007. Αντιπροσωπεύει τις περισσότερες περιοχές του αρχαίου ελληνικού κόσμου, από τη Γαλλία και την Αίγυπτο, με έμφαση τη Μικρά Ασία και τη Μαύρη Θάλασσα. Από την έκθεση αυτή θα παρουσιαστούν τα καλύτερα και σπανιότερα κομμάτια

.