Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Το δρώμενο της καμήλας στη Ροδόπη


Αναβιώνει από το βράδυ της Τρίτης, σε χωριά του Νομού και στους μαχαλάδες της Κομοτηνής, με αφορμή το Κουρμπάν Μπαϊράμ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ


Το δρώμενο της καμήλας θα αναβιώσει, από το βράδυ της Τρίτης, σε χωριά του Νομού Ροδόπης και στους μαχαλάδες της Κομοτηνής, με αφορμή το Κουρμπάν Μπαϊράμ, τη Γιορτή της Θυσίας, που γιορτάζουν οι μουσουλμάνοι.

Νεαροί μεταμφιεσμένοι σε νύφη, γαμπρό και σε διάφορους τύπους που συναντά κάποιος στην καθημερινή ζωή, συνοδεύοντας ένα ομοίωμα καμήλας, θα τριγυρίζουν στους δρόμους, συνοδεία μουσικής και θα μαζεύουν φιλοδωρήματα. Πρόκειται για ένα παμπάλαιο δρώμενο, που στο χωριό Αρσάκειο αναβιώνει την πρώτη ημέρα του Κουρμπάν Μπαϊράμ, ενώ σε άλλα χωριά δεν αποκλείεται να συναντήσει κάποιος το δρώμενο και τις επόμενες ημέρες της γιορτής.

«Το Κουρμπάν Μπαϊράμ, που είναι η μία από τις δύο μεγάλες γιορτές των μουσουλμάνων, συμβολίζει τη θυσία του Αβράαμ. Στη γιορτή αυτή παλαιότερα θυσιάζονταν καμήλες, ενώ σήμερα θυσιάζονται κυρίως πρόβατα. Το έθιμο της καμήλας υπάρχει από αμνημονεύτων χρόνων και, σύμφωνα με τις αφηγήσεις των παππούδων και των προπάππων μας, πήρε την ονομασία από την καμήλα που θυσιαζόταν στη γιορτή. Το ζώο αυτό στη θρησκεία μας θεωρείται ιερό, γιατί ο προφήτης Μωάμεθ μετακινούνταν με καμήλα» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας του Μειονοτικού Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου Αρσακείου Νομού Ροδόπης, Μεχμέτ Κερατζί.

Το δρώμενο της καμήλας στο Αρσάκειο αναβιώνει το βράδυ της πρώτης ημέρας του Κουρμπάν Μπαϊράμ, υπό την αιγίδα του Μειονοτικού Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου του χωριού και μάλιστα έχει επιδοτηθεί από την Αναπτυξιακή Ροδόπης, με κονδύλια από το πρόγραμμα Leader, με το ποσό των 36.490 ευρώ, για την περίοδο 2006-2011.


.