Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

"Μετέωροι οι υψηλοί τόνοι" λέει η Ελευθεροτυπία για τους ανεξάρτητους μειονοτικούς συνδυασμούς

Εχει μια σελίδα ανάλυση του Συμεών Σολταρίδη για το πως κινήθηκε η μειονοτική ψήφος στην Θράκη
Παρά τα "Είμαστε Τούρκοι", οι σκληροί μειονοτικοί συνδυασμοί περιορίστηκαν σε μονοψήφια ποσοστά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ




Παρά τους υψηλούς τόνους περί διακρίσεων σε βάρος της μειονότητας, οι μειονοτικοί συνδυασμοί Ξάνθης και Κομοτηνής παρέμειναν σε μονοψήφιο αριθμό. Η Σιμπέλ Μουσταφάογλου ήρθε τρίτη με τον συνδυασμό «Πρώτο βήμα για την ισότητα» στον Δήμο Κομοτηνής με 8,40% και ο Χουσεΐν Αχμέτογλου επίσης τρίτος με 6,99% στην Ξάνθη.


Η παρουσία του μειονοτικού συνδυασμού στον Δήμο Κομοτηνής, ο οποίος δεν αποτέλεσε και την έκπληξη για όλους όσοι παρακολουθούν τα μειονοτικά δρώμενα, ήταν η αναμενόμενη πολιτική εξέλιξη μετά την πρόσφατη νομιμοποίηση από το Πρωτοδικείο Ροδόπης του μειονοτικού κόμματος «Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας».

Ο «σκληρός» πυρήνας της μειονότητας, συνεπικουρούμενος και από οργανώσεις της μειονότητας οι οποίες βρίσκονται εκτός Ελλάδας, θέλησε να σφυγμομετρήσει τη μειονοτική πολιτική διάθεση με σκοπό τη διερεύνηση σχετικά με την πολιτική παρουσία της μειονότητας στο μέλλον.

Τα κυρίαρχα συνθήματα των μειονοτικών συνδυασμών ήταν «παλιομοδίτικα» εθνικιστικά μηνύματα του τύπου «είμαστε Τούρκοι», «είμαστε μια ενότητα Τούρκων» κ.λπ. Τα μηνύματα αυτά διανθίστηκαν και με οικονομικά κριτήρια, όπως «οι διακρίσεις μεταξύ χριστιανικών και μουσουλμανικών συνοικιών από πλευράς υποδομών».

Παρά λοιπόν την τόνωση του εθνικιστικού φρονήματος και το «παιχνίδι» περί «εισροής τουρκικών κεφαλαίων στη Θράκη», η μειονότητα επανέλαβε για πολλοστή φορά ότι πλέον πέρασαν τα χρόνια που ποδηγετούνταν και η ψήφος της ήταν «κατευθυνόμενη». Εδειξε ότι την τελευταία δεκαετία ανέλαβε δημοκρατικές πρωτοβουλίες και εργάζεται για το κοινό καλό της χώρας, μιας και τα μέλη της είναι πολίτες αυτής της χώρας. Πολλά στελέχη της μειονότητας παρέμειναν, παρά την πίεση που τους ασκήθηκε, και εξελέγησαν με τους συνδυασμούς των κομμάτων.

Βέβαια οι πολιτικές αναλύσεις οι οποίες έγιναν για την παρουσία του συνδυασμού, κυρίως της Κομοτηνής, αφού και στην Ξάνθη είχε εμφανιστεί και το 2006 και είχε λάβει περίπου τα ίδια σημερινά ποσοστά, είναι πολλές.

Κυρίαρχες είναι η δράση που ανέλαβε το επίσημο και νόμιμο πλέον μειονοτικό κόμμα για τη σφυγμομέτρηση της μειονοτικής πολιτικής προτίμησης, καθώς και τα λάθη από πλευράς, κυρίως, των τοπικών πολιτικών ταγών του ΠΑΣΟΚ, ιδίως του Γιώργου Πεταλωτή, που προώθησαν πολιτικά τη Σιμπέλ Μουσταφάογλου η οποία τελικά ενέδωσε σε «αλλότριες πολιτικές προτάσεις».

Στο σημείο αυτό είναι σημαντικό να καταγραφεί η σκέψη του πολιτευτή της Ν.Δ. Ιμπράμ Ονσούνογλου στο περιοδικό «Αζινλίκτσα», ο οποίος μεταξύ άλλων πολλών γράφει: «Οι μειονοτικοί ανεξάρτητοι συνδυασμοί κατεβαίνουν κάθε φορά στις εκλογές ισχυριζόμενοι πως σκοπός τους είναι να προωθήσουν τα συμφέροντα της μειονότητας. Ωστόσο η εμπειρία έχει αποδείξει ότι η σύσταση των λιστών αυτών δεν έχει καμιά σχέση με τα συμφέροντα της μειονότητας. Ως εκ τούτου πρόκειται για άλλα μεγάλα συμφέροντα που εκπροσωπούν, τα οποία εναντιώνονται σε αυτά της μειονότητας».

Στις περιφερειακές εκλογές η μειονότητα, όπως όλοι οι κάτοικοι της Θράκης, ψήφισε κατά συνείδηση και πολιτική προτίμηση.


Πηγή:  http://www.enet.gr/