ΜΑΘΕΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ για το πως θα συμβεί αυτό, μέσα από το αποκαλυπτικό σημερινό ρεπορτάζ του Κώστα Καντούρη στην "Μακεδονία"
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ
Αγώνα δρόμου για την υλοποίηση του “σχεδίου δράσης”, που αφορά τη μετανάστευση και μεταφράζεται σε εκταμίευση 200 εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάνει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Η επιμονή του υπουργού Χρήστου Παπουτσή για την αποστολή της Frontex στα σύνορα του Εβρου είχε στόχο τη μείωση των εισροών αλλοδαπών, για να διευκολυνθεί η διαδικασία εφαρμογής των όρων που περιλαμβάνει το συγκεκριμένο σχέδιο.
Η ελληνική κυβέρνηση, με σχετικό υπόμνημα στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον περασμένο Σεπτέμβριο, υπέβαλε το action plan (σχέδιο δράσης) για τη διαχείριση του μεγάλου αριθμού μεταναστών στην Ελλάδα. Οι πληροφορίες παραγόντων του υπουργείου αναφέρουν πως ήδη το ποσό των 200 εκατομμυρίων έχει εγκριθεί και θα χορηγηθεί τμηματικά στη χώρα μας, ανάλογα με την εξέλιξη υλοποίησης του σχεδίου.
“Οταν έχεις τέτοιο κύμα μεταναστών του μεγέθους που αντιμετώπισαν τα χερσαία σύνορά μας, είναι αδύνατο να προχωρήσεις σε οποιαδήποτε εφαρμογή σχεδίου. Οι μεγάλες εισροές σου δένουν τα χέρια, καθώς οδηγείσαι σε αδιέξοδο έχοντας τέτοιους αριθμούς”, παρατηρούσαν στελέχη του υπουργείου.
Οι ίδιοι παράγοντες θεωρούσαν πως η επιμονή των ελληνικών αρχών στην Ευρώπη για την αποστολή της “δύναμης ταχείας επέμβασης” της Frontex ήταν αναγκαία για την ανακοπή του μεγάλου κύματος αλλοδαπών. “Και μόνο με την είδηση ότι θα εγκατασταθούν οι ‘λαγοί’ στη μεθόριο, η Τουρκία άρχισε προσπάθειες ανακοπής των ‘καραβανιών’ μεταναστών”, επισήμαναν λέγοντας πως τα ποσοστά λαθρομετανάστευσης στον Εβρο το τελευταίο διάστημα έχουν ήδη παρουσιάσει μείωση της τάξης του 35%, ακόμη και αν ο ευρωπαϊκός οργανισμός δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως και με όλον τον εξοπλισμό του στα σύνορα.
Τα τέσσερα σημεία
Το σχέδιο δράσης έχει τέσσερα βασικά σημεία, που αφορούν:
1. την υποδοχή των μεταναστών,
2. τη διαδικασία χορήγησης πολιτικού ασύλου,
3. τη φιλοξενία τους και
4. τον επαναπατρισμό τους.
Σχετικά με την πρώτη υποδοχή τους προβλέπεται η ανέγερση ακόμη τριών κέντρων στον Εβρο, τη Λέσβο και τα Δωδεκάνησα. Ηδη στην περιοχή της Ορεστιάδας πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει εντοπιστεί οικόπεδο για να προχωρήσουν οι εργασίες. Οι ελληνικές αρχές γνωρίζουν πως το κέντρο κράτησης στο Φυλάκιο δεν πληροί τις συνθήκες υποδοχής, αφού η κατάσταση χαρακτηρίζεται άθλια, προκαλώντας αντιδράσεις από τους ίδιους τους μετανάστες και οργανώσεις.
Το δεύτερο σημείο αφορά τις διαδικασίες χορήγησης ασύλου, καθώς η Ελλάδα έχει επικριθεί έντονα από ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς ως η χώρα με τα μικρότερα ποσοστά. Σύμφωνα με το σχέδιο δράσης προβλέπεται η ίδρυση και λειτουργία ανεξάρτητης επιτροπής χορήγησης ασύλου, αποαστυνομικοποιημένης, που θα εγκατασταθεί στην Αθήνα και θα περιλάβει 13 περιφερειακές υπηρεσίες στην υπόλοιπη χώρα. Σήμερα οι διαδικασίες εξετάζονται από την αστυνομία και είναι ενδεικτική η άρνηση της Υπατης Αρμοστείας για τους πρόσφυγες να συμμετάσχει στη διαδικασία που ακολουθείται. Για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου, στην τελική του φάση είναι το νομοσχέδιο για το άσυλο και αναμένονται τα Προεδρικά Διατάγματα με τα οποία θα οργανωθούν οι δομές των νέων υπηρεσιών.
Η τρίτη φάση του action plan αφορά τις δομές φιλοξενίας και κράτησης των μεταναστών. Συγκεκριμένα σχεδιάζεται η λειτουργία κλειστών δομών για τους απελάσιμους μετανάστες και ανοιχτών δομών για ασυνόδευτα ανήλικα, μετανάστες με προβλήματα υγείας ή διωκόμενους για πολιτικούς λόγους από τις χώρες τους. Το στοίχημα για το υπουργείο είναι το τέταρτο σημείο που αφορά τους επαναπατρισθέντες αλλοδαπούς, καθώς προβλέπονται προγράμματα υποχρεωτικού και εθελοντικού επαναπατρισμού. Για την εθελούσια επαναπροώθηση εξετάζεται ακόμη να δίδεται και “μπόνους” στους αλλοδαπούς, όπως σήμερα που εκτός των εξόδων επιστροφής τους χορηγείται και το ποσό των 300 ευρώ
Πηγή: http://www.makthes.gr/