Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Εστιάζουν στις εκλογές στην Θράκη τα ΜΜΕ της Τουρκίας

Μέχρι και ζωντανές συνδέσεις με δορυφορικά πιάτα ετοίμασαν με τους απεσταλμένους τους

Ασχολήθηκαν αποκλειστικά με τις υποψηφιότητες των μειονοτικών υποψηφίων
     ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Πάντοτε οι εκλογές στη Θράκη αποτελούσαν θέμα για τα Μέσα μαζικής Ενημέρωσης της Τουρκίας, τα οποία όμως φέτος είχαν έναν επιπλέον και σημαντικό λόγο για να καλύψουν δημοσιογραφικά τη διαδικασία και το αποτέλεσμα στην περιοχή μας. Την ίδρυση στην Κομοτηνή του πρώτου ανεξάρτητου μειονοτικού συνδυασμού «Πρώτο βήμα για την ισότητα» με επικεφαλής τη Σιμπέλ Μουσταφάογλου. Αυτός ήταν ο πρώτος λόγος παρουσίας του Χαλίς Μπαλτατζή απεσταλμένου του πρακτορείου ειδήσεων IHA (Ihlas Haber Ajansi) με έδρα την Κωνσταντινούπολη.

Ο «Χ» τον συνάντησε στο μειονοτικό γυμνάσιο – λύκειο της πόλης εν αναμονή της κ. Μουσταφάογλου. Μαζί του ο Κομοτηναίος φωτογράφος Τζενγκίς Μποντούρ, ο οποίος βοηθούσε τον Τούρκο δημοσιογράφο στη μετάφραση αλλά και στις επαφές με τους ανθρώπους της μειονότητας, που θα του παρουσίαζαν την εικόνα των φετινών εκλογών και κυρίως την εμφάνιση του μειονοτικού συνδυασμού σε αυτές.


Ο κ. Μποντούρ βοήθησε και στη συνομιλία με τον Τούρκο συνάδελφο κ. Μπαλτατζή, ο οποίος αν και δεν βρίσκεται για πρώτη φορά στη Θράκη αποκάλυψε ότι αυτή τη φορά ήρθε για να καλύψει ό,τι σχετίζεται με τη Σιμπέλ Μουσταφάογλου. «Βασικός λόγος της παρουσίας μου εδώ είναι να καλύψω την είδηση για την Σιμπέλ Μουσταφάογλου, επειδή πρώτη φορά κατεβαίνει από την μειονότητα ένας συνδυασμός. Βέβαια και να μην υπήρχε η κ. Μουσταφάογλου στις εκλογές πάλι θα ερχόμουν». Από τις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές ο κ. Μπαλτατζή διαπίστωσε πολλές αλλαγές στη Ροδόπη, «πριν 4 χρόνια ήμουν πάλι εδώ, αλλά αυτή τη φορά είδα ότι είναι κάπως πιο ήρεμα τα πράγματα, είδα τον κόσμο να έχει αλλάξει πάρα πολύ και οι σχέσεις Τουρκίας και Ελλάδας να πηγαίνουν προς το καλό, αυτό είδα. Πριν από τέσσερα χρόνια τα πράγματα ήταν διαφορετικά, τώρα έχουν αλλάξει. Οι Έλληνες και οι Τούρκοι εδώ ζουν μια χαρά, αδελφικά, αυτό πρόσεξα».


Λίγο πριν ολοκληρωθεί η συνομιλία με τον Τούρκο δημοσιογράφο στο χώρο του σχολείου κατέφθασε και μία γυναίκα δημοσιογράφος απεσταλμένη στην Κομοτηνή από την κρατικό τουρκικό κανάλι TRT.

Η παρουσία του βέβαια δεν αποτελεί πρωτόγνωρο γεγονός, αφού το TRT φροντίζει να διατηρεί μόνιμη συνεργασία με μουσουλμάνους δημοσιογράφους της Ροδόπης καλύπτοντας συχνά γεγονότα και την επικαιρότητα που σχετίζονται με τη μειονότητα. Η δημοσιογράφος δεν θέλησε να δηλώσει κάτι για τις εκλογές, αφού όπως είπε, «εγώ ήρθα απλώς να κάνω τη δουλειά μου». Τα δύο τουρκικά Μέσα ενημέρωσης κάλυψαν με κάθε λεπτομέρεια τη άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από την Σιμπέλ Μουσταφάογλου από την οποία απέσπασαν και δήλωση.

Νωρίτερα το πρωί το TRT ακολούθησε στο εκλογικό κέντρο στα Θάμνα τον υποψήφιο δήμαρχο Ιάσμου Καδή Ισμέτ, ο οποίος έκανε τον κόπο να ενημερώσει μόνο το τουρκικό Μέσο για το που και τι ώρα ψηφίζει, αλλά όχι τα τοπικά ελληνόφωνα και τουρκόφωνα Μέσα. Έτσι οι Τούρκοι πολίτες που φυσικά δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από έναν Έλληνα δήμαρχο θα ενημερωθούν για το που ψήφισε και τι δήλωσε, αλλά όχι οι χιλιάδες χριστιανοί και μουσουλμάνοι πολίτες τους οποίους επιδιώκει να εκπροσωπήσει ως υποψήφιος δήμαρχος Ιάσμου.


Πληροφορίες αναφέρουν ότι και άλλοι Τούρκοι δημοσιογράφοι από κοντινές πόλεις των συνόρων, όπως η Αδριανούπολη, βρίσκονται αυτές τις μέρες στην Κομοτηνή και την Ξάνθη, προκειμένου να μεταφέρουν στην πατρίδα τους το αποτέλεσμα των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών που έχει κάθε λόγο να ενδιαφέρεται.


Πηγή:   http://www.xronos.gr/