Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Η μειονοτική ψήφος και η αυτοδιοίκηση

Το ενδιαφέρον άρθρο του Κομοτηναίου Συμεών Σολταρίδη που δημοσιεύθηκε στην Ελευθεροτυπία για την εκλογική συμπεριφορά των μουσουλμάνων της Θράκης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ

Τα τελευταία χρόνια η «αστικοποίηση» της μειονότητας στη Θράκη διαμόρφωσε ένα νέο πολιτικό καθεστώς, στο οποίο η ψήφος της μειονότητας έπαυσε να ποδηγετείται και να είναι κατευθυνόμενη.

Βέβαια, η αλλαγή σκηνικού ταυτόχρονα την έκανε «πολιτικό παίκτη», με πολιτικά δικαιώματα, υποχρεώσεις και πολιτικά «παιχνίδια» πάνω ή κάτω από την πολιτική σκακιέρα. Η αλλαγή αυτή έχει επέλθει την τελευταία δεκαετία και όποια παράταξη ή κόμμα δεν την κατανοεί, μάλλον βρίσκεται μακριά από την πολιτική. Η μειονότητα, στις δημοτικές εκλογές, εκτός από τα μεμονωμένα άτομα που ήταν μέσα στους συνδυασμούς, κατέβασε και ανεξάρτητους συνδυασμούς για τους Δήμους Κομοτηνής και Ξάνθης. Η παρουσία των μεμονωμένων στους συνδυασμούς είναι σύνηθες φαινόμενο και γίνεται με βάση τις πολιτικές αντιλήψεις και τις προσωπικές φιλίες. Και αυτό γινόταν.

Από το 2006 άρχισαν να παρουσιάζονται οι ανεξάρτητοι συνδυασμοί. Ποια είναι η αιτία αυτού του φαινομένου; Είναι απλές πρόβες τζενεράλε για το μέλλον. Για να υπάρχει στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας το επίσημο και πλέον νόμιμο πολιτικό κόμμα της μειονότητας, το οποίο νομιμοποιήθηκε πριν από ένα χρόνο από το Πρωτοδικείο Ροδόπης, και να κινείται μέσα στο πολιτικό πλαίσιο.

Οι δημιουργοί των συνδυασμών γνωρίζουν ότι πλέον η μειονοτική ψήφος δεν ποδηγετείται. Η μειονότητα ψηφίζει πρώτα για το κοινωνικό γίγνεσθαι στο οποίο ζει. Ψήφισε κατά 80% ΠΑΣΟΚ. Οχι γιατί παραδοσιακά ψηφίζει ΠΑΣΟΚ, αλλά γιατί δεν στηρίζει τον Αντώνη Σαμαρά. Γιατί θυμάται, όπως και κάθε μειονότητα, τα «έργα και τις ημέρες των πολιτικών».


Πηγή:  http://www.enet.gr/