Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Την Τρίτη η κλήρωση για τα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου που θα κρίνει την τύχη του Κοντού

Πως απαντά στις αιτιάσεις Στυλιανίδη και σύσσωμης της ΝΔ ο πρόεδρος της Βουλλης Φίλιππος Πετσάλνικος;

ΟΛΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ
ΤΟΥ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ


Την προσεχή Τρίτη 23 Νοεμβρίου θα διεξαχθεί στην Ολομέλεια η κλήρωση μεταξύ ανωτάτων δικαστών, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα, το νόμο περί ευθύνης υπουργών και τον Κανονισμό της Βουλής, για την ανάδειξη πέντε τακτικών και τριών αναπληρωματικών μελών του Δικαστικού Συμβουλίου, καθώς και του ασκούντος καθήκοντα εισαγγελέα και του αναπληρωτή του, για την άσκηση ποινικής δίωξης κατά των εμπλεκόμενων στην υπόθεση του Βατοπεδίου πρώην υπουργών.

Εν τω μεταξύ, συνεχίστηκε σήμερα η αντιπαράθεση για την ψηφοφορία που διεξήχθη το βράδυ της Τρίτης επί του πορίσματος της αρμόδιας για την υπόθεση προανακριτικής επιτροπής, με τη Νέα Δημοκρατία να θέτει θέμα ακύρωσης της διαδικασίας, κάνοντας λόγο για παραπλάνηση της Αριστεράς.

Ερωτηθείς αναφορικά με την καταγγελία των βουλευτών της ΝΔ περί άκυρου αποτελέσματος και μη παραπομπής, λόγω λανθασμένης εγγραφής του αντίστοιχου άρθρου του αδικήματος στο ψηφοδέλτιο με το οποίο έγινε η ψηφοφορία, ο Φίλιππος Πετσάλνικος τόνισε ότι ως πρόεδρος της Βουλής δεν μπορεί να μιλήσει επί της ουσίας.

Σημείωσε πάντως ότι η Βουλή είναι υποχρεωμένη να ψηφίσει επί του κατηγορητηρίου, όπως έχει διατυπωθεί στο πόρισμα της προκαταρκτικής επιτροπής και όπως αυτούσια μεταφέρεται στο ψηφοδέλτιο.

Σε ερώτηση των δημοσιογράφων, αν το γεγονός ότι προχωρά στην κλήρωση των μελών του Δικαστικού Συμβουλίου συνιστά απάντηση στις αιτιάσεις της ΝΔ, ο πρόεδρος της Βουλής απάντησε ότι ο ίδιος είναι υποχρεωμένος εκ του Συντάγματος να το πράξει.

Από την πλευρά του, κληθείς να σχολιάσει τις αιτιάσεις της ΝΔ, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος της προκαταρκτικής Δημήτρης Τσιρώνης, έκανε λόγο για «νομικίστικα τεχνάσματα» της ΝΔ, επιμένοντας ότι το κατηγορητήριο είναι απολύτως σωστά διατυπωμένο, με τη συμπερίληψη και των δύο άρθρων για την απιστία και την απιστία περί την υπηρεσία.

Στην καταγγελία των βουλευτών της ΝΔ περί ακυρότητας της διαδικασίας της ψηφοφορίας και απόρριψη του αιτήματος της παραπομπής των τριών πρώην υπουργών Ευ. Μπασιάκου, Α. Κοντού και Π. Δούκα, επανήλθε εξάλλου και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεόδωρος Δρίτσας.

Ο κ. Δρίτσας απέρριψε τους ισχυρισμούς της ΝΔ ότι «παραπλανήθηκαν οι βουλευτές της Αριστεράς και ότι υφαρπάσθηκε η ψήφος τους», τονίζοντας προς τους δημοσιογράφους ότι είχαν γνώση του προβλήματος που υπήρχε με τη διατύπωση του αδικήματος στο ψηφοδέλτιο.

Αυτό, πρόσθεσε, οδήγησε τόσο τον ίδιο, όσο και τον συνάδελφό του του ΚΚΕ Αντώνη Σκυλλάκο, να δηλώσουν και να καταγραφεί στα πρακτικά πριν την ψηφοφορία, ότι δεν συμφωνούν με τη διατύπωση, αλλά θα ψηφίσουν για να μην καταστήσουν άκυρα τα ψηφοδέλτιά τους.

Επέρριψε μάλιστα την ευθύνη αποκλειστικά του ΠΑΣΟΚ, που, όπως είπε, θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις, ενώ χαρακτήρισε ως «μάλλον πιθανό» το ενδεχόμενο να ακυρώσει ευθύς εξ αρχής εξ αυτού του λόγου την παραπομπή.

.