Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Στα σκαριά νέα γεώτρηση στον Πρίνο

Συμφωνήθηκε η μίσθωση ενός υπερσύγχρονου γεωτρυπάνου από την Energean Oil & Gas (πρώην Ενεργειακή Αιγαίου).

ΠΟΤΕ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟ ΘΡΑΚΙΚΟ ΠΕΛΑΓΟΣ;



Την υπογραφή συμφωνίας με αντικείμενο τη μίσθωση ενός υπερσύγχρονου γεωτρύπανου, του GSP Saturn, ανακοίνωσε η Energean Oil & Gas (πρώην Ενεργειακή Αιγαίου).

Το εν λόγω γεωτρύπανο αναμένεται στην Καβάλα στα τέλη τρέχοντος, με προγραμματισμένη έναρξη της πρώτης νέας γεώτρησης στις 3 Δεκεμβρίου.

Η συνέχιση του Επιχειρησιακού Πλάνου και των επενδύσεων της Energean Oil & Gas επικεντρώνονται πλέον στο κοίτασμα του Πρίνου, με στόχο την αύξηση της παραγωγής από παρακείμενες πετρελαιοφόρες περιοχές που πρόεκυψαν κατόπιν μακρόχρονης μελέτης της ομάδας μηχανικών και γεωλόγων της εταιρείας. Η πρώτη γεώτρηση «PA35» προβλέπεται να πραγματοποιηθεί από την υφιστάμενη «Πλατφόρμα Α» και αναμένεται να διαρκέσει έως 35 ημέρες. Στη συνέχεια, το GSP Saturn θα χρησιμοποιηθεί για παρεμβάσεις στο κοίτασμα Έψιλον για την αύξηση της συνολικής παραγωγής της εταιρείας, η οποία με την ολοκλήρωση των νέων γεωτρήσεων αναμένεται να ανέλθει στα 5.000 βαρέλια την ημέρα.

Σημειώνεται ότι η συνολική ετήσια παραγωγή της εταιρείας για την τρέχουσα χρονιά, θα ανέλθει στο 1 εκατομμύριο βαρέλια, με απώτερο στόχο την περαιτέρω αύξηση κατά 50% για το 2011.

Το συνολικό κόστος των προγραμματισμένων ενεργειών εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 20 εκατομμύρια δολάρια με δεδομένο ότι και μόνο τα έξοδα μεταφοράς του γεωτρύπανου στην Ελλάδα ξεπερνούν το ποσό των 2 εκατομμυρίων. Με βάση τα δεδομένα αυτά, στόχος της εταιρείας αποτελεί η διατήρηση του GSP Saturn στην Ελλάδα (το τρίτο γεωτρύπανο που φέρνει η εταιρεία σε διάστημα μόλις δύο ετών) και μετά το πέρας των προγραμματισμένων γεωτρήσεων/παρεμβάσεων, ώστε εφόσον ολοκληρωθούν οι διαδικασίες αδειοδότησης να ξεκινήσουν οι γεωτρήσεις στο κοίτασμα της Νότιας Καβάλας, για τη μετατροπή του στην πρώτη υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου στην Ελλάδα.

.