Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

Χιλιάδες πλαστά ευρώ εντοπίστηκαν στην Ξάνθη

Συνολικά 18.000€,
όλα παραχαραγμένα,
εντοπίστηκαν σε τράπεζα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΑ ΓΝΗΣΙΑ


Την 23-12-2010 και ώρα 14.50 παραδόθηκαν σε υφιστάμενη Υπηρεσία μας (Τ.Α. Ξάνθης) από υπάλληλο της Εμπορικής Τράπεζας που εδρεύει στην πόλη μας, το ποσό των 18.000 ΕΥΡΩ αμφιβόλου γνησιότητας, τα οποία προσκόμισε προς κατάθεση 44χρονος ημεδαπός ο οποίος κατά την προανάκριση ανέφερε ότι το ανωτέρω χρηματικό ποσό αποτελούσε προϊόν εμπορικής συναλλαγής με δύο άγνωστα άτομα τα οποία αναζητούνται. Ενεργείται προανάκριση.

Η Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης στα πλαίσια συνεχούς προσφοράς ποιοτικών υπηρεσιών και προκειμένου αυτοί να αποφύγουν την πιθανότητα χρήσης στις καθημερινές εμπορικές και οικονομικές συναλλαγές τους παραχαραγμένων χαρτονομισμάτων θα ήθελε να σας ενημερώσει για εύκολους τρόπους διαπίστωσης αυτών. Επίσης συνιστούμε να αποφεύγετε τη συναλλαγή με άγνωστα άτομα που συναλλάσσονται με μεγάλης ονομαστικής αξίας χαρτονομίσματα (π.χ 100 ή 200 ευρώ) για ένα αντικείμενο μικρής αξίας και σε κάθε περίπτωση που υποψιάζεστε κυκλοφορία πλαστού (παραχαραγμένου) χαρτονομίσματος να ενημερώνετε άμεσα την Υπηρεσία μας στον τηλεφωνικό αριθμό (100) από οποιαδήποτε τηλεφωνική συσκευή.

Στα τραπεζογραμμάτια ευρώ έχουν ενσωματωθεί ποικίλα χαρακτηριστικά ασφαλείας, ώστε να είναι εύκολη η αναγνώριση της γνησιότητάς τους. Τα χαρακτηριστικά αυτά δημοσιοποιήθηκαν στις 30 Αυγούστου 2001, δηλ. ήδη τέσσερις μήνες πριν από την έναρξη της κυκλοφορίας του ευρώ. Τα τραπεζογραμμάτια ευρώ εκτυπώνονται σε χαρτί από βαμβακερές ίνες, το οποίο τους προσδίδει μοναδική υφή. Ορισμένα μέρη στο πρόσθιο τμήμα του τραπεζογραμματίου εκτυπώνονται ανάγλυφα, ώστε το τραπεζογραμμάτιο να είναι αναγνωρίσιμο με την αφή. Επίσης όλα τα τραπεζογραμμάτια ευρώ έχουν ταινία ασφαλείας και υδατογράφημα που διακρίνονται απέναντι στο φως.

Υπάρχουν όμως και ορισμένα πρόσθετα χαρακτηριστικά ασφαλείας. Έτσι, τη διαπίστωση της γνησιότητας των τραπεζογραμματίων των 5, 10 και 20 ευρώ διευκολύνουν η λωρίδα ελάσματος και η ιριδίζουσα λωρίδα, ενώ τα τραπεζογραμμάτια των 50, 100, 200 και 500 ευρώ διαθέτουν μελάνη μεταβλητού χρωματισμού και τμήμα ελάσματος. Γενικά, είναι καλό να ελέγχουμε τα τραπεζογραμμάτια που έρχονται στα χέρια μας. Ο έλεγχος γίνεται εύκολα, γρήγορα, έχει ενδιαφέρον και μπορεί να μας - σας προφυλάξει από δυσάρεστες εκπλήξεις.

Αναγνωρίστε τα γνήσια χαρτονομίσματα απο τα χαρακτηριστικά ασφαλείας τους .

.