Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Ξεκινά στην Κομοτηνή το 2ο Ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Φόρουμ

Συμμετέχουν περίπου
400 επιχειρήσεις και
από τις δύο χώρες

                ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ,
                ΟΙ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ,
                ΟΙ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ...



Τετρακόσιες περίπου επιχειρήσεις από όλη την Ελλάδα και την Τουρκία έχουν δηλώσει συμμετοχή στις εργασίες του 2ου Ελληνοτουρκικού Φόρουμ που ξεκινά το πρωί στις εννέα τις εργασίες του στην Κομοτηνή στο ξενοδοχείο Αρκάντια. Διοργανωτές της εκδήλωσης η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) σε συνεργασία με την Ένωση Τουρκικών Επιμελητηρίων (ΤΟΒΒ), το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης, το Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης, το Επιμελητήριο της Αδριανούπολης και το Συμβούλιο Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων (DEIK).


«Θέλουμε να ανοίξουμε πόρτες συνεργασίας με τους γείτονες»

«Το Φόρουμ αυτό είναι σημαντικό για όλες τις επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να αναπτύξουν επιχειρηματικές σχέσεις με Τούρκους και Έλληνες ομολόγους τους αντίστοιχα» σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης κ. Αργύρη Αργυρόπουλο. «Επίκεντρο της φιλοσοφίας του είναι να καταφέρουμε να ανοίξουμε πόρτες, ώστε να αναπτύξουμε τόσο εμείς όσο και από την πλευρά της Τουρκίας επιχειρηματικές σχέσεις», τονίζει, ενώ δηλώνει αισιόδοξος ως προς τα αποτελέσματά του «εφόσον θα συμμετέχει ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων. Οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων εκ των οποίων οι μισές είναι εισαγωγικές και οι μισές εξαγωγικές θα καθίσουν σε κοινά τραπέζια, θα συζητήσουν, θα προσπαθήσουν να βρουν δρόμους συνεργασίας. Αποτελέσματα θα υπάρξουν. Ίσως αυτά να μην είναι σύντομα, αλλά να είναι μακροπρόθεσμα και ίσως να τα δούμε μετά από έξι μήνες ή και ένα χρόνο».


Μία διαφορετική διοργάνωση

Το διαφορετικό της διοργάνωσης που θα γίνει στην Κομοτηνή είναι ότι το Φόρουμ θα ξεκινήσει με την πραγματοποίηση στρογγυλών τραπεζιών μεταξύ των επιχειρηματιών, συνολικά θα πραγματοποιηθούν σαράντα στρόγγυλα τραπέζια, και το απόγευμα θα ακολουθήσουν οι χαιρετισμοί. «Η διοργάνωση αυτού του τύπου έχει ως στόχο να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων. Έχοντας ως παράδειγμα αυτό που έγινε στην Αδριανούπολη, όπου το 1ο Ελληνοτουρκικό Φόρουμ ξεκίνησε με τους χαιρετισμούς των επισήμων γεγονός πού οδήγησε πολλούς επιχειρηματίες να αποχωρήσουν, σκεφθήκαμε η διοργάνωση στην Κομοτηνή να γίνει διαφορετικά ώστε να υπάρξει αποτέλεσμα από τη διοργάνωση και να υπάρξει ενδιαφέρον από όλους».

Οι διοργανωτές έθεσαν ως επίκεντρο των συνομιλιών συγκεκριμένους επιχειρηματικούς κλάδους, «αγροτικά προϊόντα, αγροτικά μηχανήματα, τουρισμός, έπιπλα, αλλά θα συζητηθεί και οτιδήποτε άλλο προκύψει» τονίζει ο κ. Αργυρόπουλος. «Το σπουδαιότερο όμως είναι ότι τετρακόσιοι Έλληνες και Τούρκοι επιχειρηματίες θα επισκεφθούν την πόλη μας για ένα διήμερο κατά την διάρκεια του οποίου όλη η Ελλάδα θα μιλά για την Κομοτηνή. Κατά την άποψή μου θα είναι το γεγονός της χρονιάς. Επίσης πιστεύω ότι τα αποτελέσματα θα είναι πολύ καλά γιατί θα γίνει παρουσία πολλών συναδέλφων από την Ελλάδα ειδικά αυτών που ασχολούνται με τον τουρισμό και την ενέργεια και ήδη έχουν έρθει σε επαφή με Τούρκους συναδέλφους τους. Αυτός είναι και ο λόγος που πιστεύω ότι τα αποτελέσματα θα είναι πολύ καλά».


Επίκεντρο η τοπικότητα

Πέρα από τις εργασίες που θα γίνουν την δεύτερη μέρα θα υπάρξει περιήγηση των συνέδρων στις παραλίες της Ροδόπης. Ένα ακόμη θέμα που φρόντισαν οι διοργανωτές ήταν αυτό των γευμάτων όπου και θα παρουσιασθούν τοπικά εδέσματα και ποτά. Τέλος οι διοργανωτές προσπαθούν να διοργανώσουν και μια έκθεση τοπικών προϊόντων. «Στο χώρο των συνεδριάσεων θέλουμε να κάνουμε και μια έκθεση τοπικών προϊόντων. Όσοι συνάδελφοι παράγουν ανταποκρίνονται και μάλιστα αυτά τα προϊόντα θα τα μοιράσουμε στους συνέδρους»


Το πρόγραμμα του Φόρουμ

Οι εργασίες του Φόρουμ θα ξεκινήσουν το πρωί της Παρασκευής στις 9 με την εγγραφή των συνέδρων. Θα ακολουθήσουν οι χαιρετισμοί των προέδρων των Επιμελητηρίων και στις 11 θα πραγματοποιηθούν Β2Β συναντήσεις επιχειρηματιών. Οι εργασίες το πρωινό της Παρασκευής θα ολοκληρωθούν στις 2 το μεσημέρι και στις 15:30 θα ξεκινήσουν οι εργασίες του συνεδρίου με τους χαιρετισμούς υπουργών και παρουσιάσεις από επιχειρηματίες κατά τομείς δραστηριοτήτων. Στις 18.00 θα λήξουν οι εργασίες του συνεδρίου.

Το Σάββατο 15 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις επιχειρηματιών από τις 09.00 - 11.00 και από τις 11.00 - 13.30 περιήγηση στα αξιοθέατα της περιοχής (Μαρώνεια-Αρχαίο Θέατρο–Φανάρι κλπ).

 
Πηγή:   http://www.paratiritis-news.gr/