Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Τι άφησε το ποδοσφαιρικό 2010 στη Θράκη

Μια ανασκόπηση
των γεγονότων της
χρονιάς που έφυγε
από το thrakisport.gr

                                   ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ
                                   ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ...

Γλυκόπικρη γεύση άφησε το 2010 για τους ποδοσφαιρόφιλους της περιοχής! Μπορεί η Ξάνθη να εξασφάλισε την παραμονή της, απόρροια της κακής παρουσίας που είχε στο πρωτάθλημα, ωστόσο ο Πανθρακικός υποβιβάστηκε εύκολα στην Β΄Εθνική. Ο Έβρος Σουφλίου έχασε την άνοδο στην Γ΄Εθνική στο νήμα ενώ τίτλοι τέλους έπεσαν και στην παρουσία της Ένωσης Θράκης στον ποδοσφαιρικό χάρτη. Τέλος με μεγάλη επιτυχία συνοδεύτηκε η παρουσία του Βασίλη Τοροσίδη στα γήπεδα της Νοτίου Αφρικής, καθώς σκόραρε απέναντι στη Νιγηρία δίνοντας τη νίκη στην χώρα μας και λαμβάνοντας από όλους εγκωμιαστικά σχόλια για τις εμφανίσεις του με τη "Γαλανόλευκη"!

Η Skoda Ξάνθη εξασφάλισε την παραμονή της στην Superleague μετά από μια δύσκολη σεζόν, με άσχημα αποτελέσματα και κακές εμφανίσεις και πολλές αλλαγές στην τεχνική ηγεσία. Η εκτός έδρας νίκη της ομάδας του Νίκου Κεχαγιά στο Καυτατζόγλειο επί του Ηρακλή με 4-2 είχε ως αποτέλεσμα την παραμονή της Ξάνθης στην πρώτη κατηγορία. Αντίθετα, πολύ γρήγορα έχασε την μάχη της παραμονής ο Πανθρακικός, ο οποίος υποβιβάστηκε ως τελευταίος της superleague με μοναδικό αξιοσημείωτο τις εκτός έδρας νίκες με Άρη και Λάρισα με 2-0. Η Skoda Ξάνθη διανύει ακόμα μια περίεργη σεζόν, καθώς ξεκίνησε με ισοπαλία στη Λεοφώρο με τον Παναθηναικό, επικράτησε του ΠΑΟΚ με 1-0 ,ωστόσο η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη! Οι προπονητές άλλαζαν σαν τα πουκάμισα (Κεχαγιάς, Παράσχος), ωστόσο η χημεία βρέθηκε με τον Νίκο Παπαδόπουλο στο τιμόνι, όταν και η ομάδα πραγματοποίησε σερί θετικών αποτελεσμάτων. Ο Πανθρακικός ξεκίνησε στην football league με φιλοδοξιες, ωστόσο τα πλάνα άλλαξαν όταν ο Παύλος Δερμιτζάκης αποφάσισε να μετακομίσει στη Θεσσαλονίκη για λογαριασμό του ΠΑΟΚ. Ο Κώστας Βασιλακάκης δεν μπόρεσε ποτέ να πείσει τους ποδοσφαιριστές του και παραιτήθηκε στην 7η αγωνιστική μετά τη λευκή ισοπαλία με τα Τρίκαλα. Ο Εμίλιο Φερρέρα τον διαδέχτηκε, με την ομάδα να αποδίδει όμορφο ποδόσφαιρο αλλά να μην μπορεί να πάρει αποτελέσματα!

Ο Έβρος Σουφλίου αποτέλεσε την ευχάριστη έκπληξη του περσινού πρωταθλήματος της Δ΄ Εθνικής, καθώς έφτασε πολύ κοντά στην άνοδο, ωστόσο ηττήθηκε από την Ηράκλεια στο Σουφλί με 0-1 και δεν κατάφερε να πραγματοποιήσει το όνειρο της ανόδου. Καλή σεζόν πραγματοποίησε και ο Ορφέας Ξάνθης όπως και ο Εχίνος Σπορ και η Ελπιδα Σαπών που τερμάτισαν στην πρώτη οχτάδα του βαθμολογικού πίνακα. Αντίθετα στα δυσάρεστα συγκαταλλέγονται η παραίτηση του Μέγα Αλέξανδρου Ιάσμου από το πρωτάθλημα και η καθοδική πορεία που ακολούθησε ενώ φυσικά και η διάλυση της Ένωσης Θράκης, η οποία είχε φτάσει στο σημείο της εξαθλίωσης. Η φετινή σεζόν ανήκει ολοκληρωτικά σε δυο θρακιώτικες ομάδες, στον Έβρο Σουφλίου και στην Ελπίδα Σαπών, που βρίσκονται στην κορυφή του βαιθμολογικού πίνακα με 27 και 26 βαθμούς αντίστοιχα. Αν και για τον Έβρο Σουγλίου ήταν αναμενόμενη η καλή πορεία, η ομάδα του Χαριτόπουλου τρελαίνει κόσμο με την πορεία της, παρά τις αρχικές εκτιμήσεις για μια δύσκολη σεζόν! Την δική τους μάχη για την παραμονή δίνουν οι δυο νεοφώτιστοι, Εθνικός Αλεξανδρούπολης και ΑΕ Ποντίων Ευμοίρου, ενω τη μάχη της παραμονής έχασε γρήγορα ο νεοφώτιστος ΠΑΟΚ Κοσμίου που έχασε αρκετούς βαθμούς στα τελευταία λεπτά των αναμετρήσεων.

Η γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου της Ροδόπης 87 δεν τα κατάφερε στην προηγούμενη σεζόν και φέτος λαμβάνει μέρος στο νεοσύστατο πρωτάθλημα της Β΄ Εθνικής με μοναδικό στόχο την παραμονή στην κατηγορία, καθώς απαρτίζεται από νεαρές και άπειρες αθλήτριες.

Θετική ήταν η παρουσία των τμημάτων υποδομών των δυο Θρακιώτικων ομάδων της superleague. Η ομάδα του Θόδωρου Σαββίδη κατετάγη δεύτερη, πίσω από τον Ολυμπιακό ενώ η αντίστοιχη του Πανθρακικού κατετάγη 11η ! Αντίθετα δεν μπόρεσε να συνεχιστεί η θετική παρουσία των ομάδων υποδομών της ΕΠΣ Θράκης και ΕΠΣ Ξάνθης και να επαναλάβουν τον θρίαμβο του 2010 καθώς αποκλείστηκαν λίγο πριν τα τελικά. Ωστόσο ένα θετικό μήνυμα ήρθε από την μεταγραφή του νεαρού Κομοτηναίου Γιάννη Πεχλιβανόπουλου στα τμήματα υποδομών της Ίντερ, δείχνοντας πως υπάρχει ελπίδα για το ποδόσφαιρο της περιοχής και πως οι ομάδες πρέπει να δίνουν βαρύτητα στα δικά τους παιδιά!

Ο Ξανθιώτης αμυντικός του Ολυμπιακού Βασίλης Τοροσίδης ήταν αυτός που με το τέρμα που σημείωσε στο παιχνίδι με τη Νιγηρία χάρισε την πρώτη νίκη στην Εθνική μας στην ιστορία της σε αγώνα της τελικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου! Ο Γιάννης Γιαγκίνης βρέθηκε στα γήπεδα της Νότιας Αφρικής και μας μετέφερε όλα τα νέα της Εθνικής μας πριν τα παιχνίδια αλλά και τα παραλειπόμενα από αυτά. Η Εθνική μας δεν κατάφερε να συνεχίσει στην επόμενη φάση, ωστόσο πήρε την πρώτη της νίκη απέναντι στη Νιγηρία με 2-1 και γνώρισε την ήττα από την Αργεντινή και Ν. Κορέα με 2-0!


Πηγή:  http://www.thrakisport.gr/