Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Πυρηνικός σταθμός στα σκαριά στην Τουρκία;

Σχετική πρόθεση εξέφρασε γαλλικός ενεργειακός όμιλος

Κοντά στην Θράκη η νέα εγκατάσταση;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Ο γαλλικός όμιλος EDF γνωστοποίησε στις τουρκικές Αρχές την πρόθεσή του να κατασκευάσει πυρηνικό σταθμό στην Τουρκία, όπως άφησαν να διαρρεύσει πηγές του τουρκικού Υπουργείου Ενεργείας.

Η γαλλική πρόταση παρουσιάστηκε στον υπουργό Ενεργείας της Τουρκίας, Τανέρ Γιλντίζ, κατά τη διάρκεια ανεπίσημης συνομιλίας του με Γάλλο υπουργό τον περασμένο χρόνο, όπως διευκρίνισε η ίδια πηγή. Μάλιστα, η Τουρκία υπέγραψε τον περασμένο χρόνο με τη Ρωσία συμφωνία ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Ακουγιού.

Η Τουρκία σχεδιάζει να κατασκευάσει και δεύτερο πυρηνικό σταθμό στη Σινώπη, στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας. Τον περασμένο μήνα υπέγραψε σχετικό πρωτόκολλο συμφωνίας με τον όμιλο Toshiba, αλλά μέχρι στιγμής οι συνομιλίες δεν έχουν οριστικά θετική κατάληξη.

Εάν οι συνομιλίες δεν τελεσφορήσουν, η Τουρκία θα μπορούσε ενδεχομένως να στραφεί προς τον όμιλο EDF, αλλά τότε «και άλλα θέματα» θα μπουν στη συζήτηση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι οποίες αφήνουν να εννοηθεί ότι η αντίθεση της Γαλλίας στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από το γαλλικό Κοινοβούλιο ενδέχεται να μειώσουν τις πιθανότητες των Γάλλων.

«Προς το παρόν, δεν θα υπάρξει τρίτος πυρηνικός σταθμός, μέχρι το 2023, η Τουρκία σχεδιάζει να κατασκευάσει δύο σταθμούς για να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση ενέργειας».


Πηγή: http://www.zougla.gr/