Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Καλημέρα σας και... καληνύχτα σας

Ένα γκολ στο 35ο δευτερόλεπτο του Σισέ και ένα του Χριστοδουλόπουλου στις καθυστερήσεις ήταν αρκετά για να αποδράσει ο ΠΑΟ από τα Πηγάδια της Ξάνθης

ΤΟ ΦΙΛΜ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ


Ενα γκολ στην αρχή (1') και ένα στο φινάλε (92') ήταν αρκετά για τον Παναθηναϊκό να κάνει θετικό ποδαρικό στο 2011 με νίκη στην Ξάνθη.

Το "τριφύλλι" με γκολ των Σισέ και Χριστοδουλόπουλο πέρασαν νικηφόρα όπως και πέρσι με 2-0 από μια δύσκολη έδρα και ατενίζουν το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία.

Σε μια δύσκολη έδρα το "τριφύλλι" διατήρησε την καλή του παράδοση τα τελευταία χρόνια και πέρασε και πάλι αλώβητο παραμένοντας "ζωντανό" στην μάχη του τίτλου.

Γνωρίζοντας πως έπαιζαν με την πλάτη στον τοίχο οι φιλοξενούμενοι αιφνιδίασαν με τον συνήθη ύποπτο και πρώτο σκόρερ του πρωταθλήματος, Τζιμπρίλ Σισέ και "κλείδωσαν" την νίκη τους με γκολ του Χριστοδουλόπουλου στις καθυστερήσεις του ματς.

Ο Νίκος Παπαδόπουλος παρέταξε σχεδόν την ίδια ομάδα που είχε και στο "Κλεάνθης Βικελίδης" έχοντας μονάχα μία αλλαγή. Την θέση του Φλίσκα πήρε ο Μπόατενγκ που ξεπέρασε το πρόβλημα τραυματισμού του και επιλέχθηκε από τον προπονητή του.
Στην αντίπερα όχθη, ο Ζεσουάλδο Φερέιρα τελικά στο 4-3-3 επέλεξε τους Γκοβού, Νίνη αλλά και Κατσουράνη για τα αρχικά του πλάνα προσπαθώντας με τον τρόπο αυτό να πιέσει από νωρίς τους Ακρίτες.
Δεν πρόλαβε να γίνει η σέντρα στο ματς και μετά από μια μπαλιά του Κατσουράνη στον κενό χώρο ο Σισέ ξεπέρασε στο σπριντ τον Κωστούλα, είδε τον Λυμπερόπουλο εκτός εστίας και με ψηλοκρεμαστό σουτ άνοιξε το σκορ στο 35ο δευτερόλεπτο του ματς. Ενα γκολ που οι παίκτες του Παναθηναϊκού, πανηγύρισαν στον πάγκο του "τριφυλλιού" με τον Γάλλο σκόρερ να φτάνει τα 14 στο πρωτάθλημα και να αυξάνει τον δείκτη από τους διώκτες του.
Η ψυχολογία πλέον ήταν σαφώς με το μέρος των φιλοξενούμενων που έδωσαν χώρο στους Ακρίτες προκειμένου να έχουν "ανοικτούς" διαδρόμους στην συνέχεια. Στο 12' σε μια τέτοια στιγμή, ο Λέτο με απίστευτη κούρσα προσπάθησε να αποφύγει τρεις παίκτες, με τον Μπόατενγκ να τον βρίσκει στο πόδι εκτός περιοχής αλλά ο Αργεντίνος συνέχισε και μετά έχασε την ισορροπία του με τον Λυμπερόπουλο να μπλοκάρει την μπάλα.
Τέσσερα λεπτά αργότερα, (16') ο Βύντρα σε μια προσπάθεια να απειλήσει από μακριά σούταρε αρκετά έξω από την περιοχή αλλά το διαγώνιο σουτ προς την εστία πέρασε μόλις άουτ. Οι φιλοξενούμενοι είχαν την κατοχή της μπάλας την διατηρούσαν όσο μπορούσαν προκειμένου να σπαταλούν και τον χρόνο, ενώ οι Ακρίτες πίεζαν. Σε ένα δίλεπτο (23'-24') οι δύο ομάδες είχαν από μια καλή στιγμή με τους φιλοξενούμενους να πλησιάζουν περισσότερο στο γκολ. Αρχικά, ο Σουάνης βγήκε στα πλάγια και έκοψε την μπάλα στην μικρή περιοχή αλλά εκεί δεν υπήρχε κανείς συμπαίκτης του με συνέπεια ο Βύντρα να απομακρύνει. Στην αντεπίθεση του Παναθηναϊκού, ο Ζιλμπέρτο Σίλβα βρήκε τον Λέτο, ο οποίος άνοιξε πιο αριστερά στον Σπυρόπουλο, που σούταρε διαγώνια, αλλά ο Λυμπερόπουλος απομακρύνει την μπάλα εντυπωσιακά και με την βοήθεια του Τζάγκι (λίγο έλειψε να βάλει αυτογκολ) ξαναμπλόκαρε.
Το τελευταίο τέταρτο του ματς δεν έκρυβε κάποια σπουδαία φάση αφού οι παίκτες του Παπαδόπουλου δεν είχαν τρόπους να διασπάσουν την άμυνα του "τριφυλλιού" ενώ από την άλλη πλευρά οι φιλοξενούμενοι δεν πιέστηκαν να φτάσουν σ' ένα ακόμα γκολ. Μοναδική όαση ένα σουτ του Κατσουράνη στο 43' που πέρασε άουτ.

Σε αντίθεση με το πρώτο λεπτό του αγώνα, έτσι και στην επανάληψη έγινε φάση αλλά αυτή την φορά για τους γηπεδούχους. Ο Πόι έκανε την σέντρα και ο Σουάνης στην πορεία της μπάλας και μέσα στην καρδιά της αντίπαλης άμυνας σούταρε αλλά ο Τζόρβας στην σωστή θέση έπεσε στην γωνία του και απομάκρυνε σωτήρια σε κόρνερ.

Δύο λεπτά αργότερα (49') ο Κατσουράνης όπως και στο φινάλε του πρώτου μέρους, εξαπέλυσε έναν "κεραυνό" εκτός περιοχής αλλά ο Λυμπερόπουλος έλεγχε την πορεία της και απομάκρυνε εντυπωσιακά στα πλάγια.
Οι δύο προπονητές με την συμπλήρωση μιας ώρας αγώνα και βλέποντας πως το πρώτο 15λεπτο της επανάληψης, οι Ακρίτες ήταν καλύτεροι προσπάθησαν με τον δικό τους τρόπο από την μια να ενισχύσει την πίεσή της ομάδας του ο Παπαδόπουλος και από την άλλη ο Φερέιρα θέλησε να αλλάξει την δεξιά πλευρά του. Οι Μπούγκα και Βασιλάκης πήραν την θέση των Μαρσελίνιο και Αντεφέμι ενώ για το "τριφύλλι" ο Χριστοδουλόπουλος αντικατέστησε τον Γκοβού που ήταν καλύτερος από άλλα ματς, αλλά και πάλι κυμάνθηκε σε μέτρια απόδοση.
Οι γηπεδούχοι παρά την ενίσχυση από τον πάγκο δεν άλλαξαν εικόνα και οι παίκτες του Ζεσουάλδο Φερέιρα έλεγχαν την ροή του ματς. Μάλιστα, ήταν αυτοί που και πάλι απείλησαν την αντίπαλη εστία με ένα δεύτερο γκολ. Μετά από ένα κόρνερ του Νίνη στο 73', ο Μπουμσόνγκ πήδηξε ψηλά και έπιασε την κεφαλιά αλλά η μπάλα πέρασε δίπλα από το δεξί κάθετο δοκάρι του πορτιέρο της Σκόντα Ξάνθης.

Στο διάστημα αυτό, οι οπαδοί της Ξάνθης τα έβαλαν με τον Σισέ που του φώναζαν "ρατσιστικά" συνθήματα και από τον "πράσινο" πάγκο διαμαρτυρήθηκαν στον 4ο διαιτητή, ενώ το ίδιο έκανε και ο Γάλλος σταρ προς τον ρέφερι του ματς Καλόπουλο. Το φινάλε αναμένονταν "δραματικό" αφού το ματς είχε "ανοίξει" κυριολεκτικά. Στο 81' ο Μπόατενγκ έκανε την σέντρα και ο Μπούγκα μόνος στην καρδιά της περιοχής του "τριφυλλιού" σούταρε συρτά αλλά ο Τζόρβας μπλόκαρε.
Στο 82' ο Μπόατενγκ εκτέλεσε το φάουλ και ο Τζόρβας παρόλο που έλεγχε την μπάλα εκείνη χτύπησε στο οριζόντιο δοκάρι και κατέληξε άουτ, σε μια ριψοκίνδυνη στιγμή για τον Ελληνα πορτιέρο. Πέντε λεπτά πριν το φινάλε (85') οι φιλοξενούμενοι θα μπορούσαν να "κλειδώσουν" την νίκη αλλά στην αντεπίθεση ο Χριστοδουλόπουλος προτίμησε αριστερά τον Σισέ (είχε και δεξιά τον Μαρίνο) με τον Γάλλο να πλασάρει και τον Λυμπερόπουλο και πάλι να μπλοκάρει.

Οι φιλοξενούμενοι πέτυχαν αυτό που ήθελαν και έστω στις καθυστερήσεις (92') "κλείδωσαν" το "διπλό" στην ακριτική πόλη με ένα γκολ από τον Λάζαρο Χριστοδουλόπουλο (ασίστ πάλι ο Κατσουράνης με κεφαλιά προς τα πίσω) που πέρασε και τον Λυμπερόπουλο και σε κενή εστία διαμόρφωσε το τελικό 0-2 για τον Παναθηναϊκό.
Διαιτητής: Δ. Καλόπουλος
Βοηθοί: Σαραϊδάρης, Μπαλτάς

Κίτρινες κάρτες: Αντεφέμι, Πόι / Κατσουράνης, Βύντρα, Σαριέγκι, Σισέ

Γκολ: Σισέ 1', Χριστοδουλόπουλος 92'

Σκόντα Ξάνθη (Νίκος Παπαδόπουλος): Λυμπερόπουλος, Μπόατενγκ, Βάλλας, Κωστούλας, Τζάγκι, Μαρσελίνιο (63' Μπούγκα), Αντεφέμι (50' Βασιλακάκης), Κατόνγκο, Μπέρτος, Πόι (76' Αλτιπαρμακόβσκι), Σουάνης.

Παναθηναϊκός (Ζεσουάλδο Φερέιρα): Τζόρβας, Βύντρα, Σπυρόπουλος, Μπουμσόνγκ, Σαριέγκι, Ζιλμπέρτο Σίλβα, Κατσουράνη, Νίνης (82' Μαρίνος), Γκοβού (66' Χριστοδουλόπουλος), Λέτο (89' Λουίς Γκαρθία), Σισέ.