Μία ημέρα πριν την συνάντηση Παπανδρέου-Ερντογάν στο Ερζερούμ, διατυπώθηκε η αρνητική θέση του τούρκου υπουργού Επικρατείας, η πρώτη τούρκου κυβερνητικού αξιωματούχου για το θέμα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΠΕ
«H απόφαση για την κατασκευή τείχους στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο δεν στρέφεται κατά των Τούρκων πολιτών», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας Εγκεμέν Μπαγίς, επικεφαλής των διαπραγματεύσεων για την Ε.Ε. .
Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή, μεταφέροντας δηλώσεις του Μπαγίς σε δημοσιογράφους σχετικά με το τείχος, ο τούρκος αξιωματούχος είπε ότι οι παράνομοι μετανάστες που παλαιότερα εισέρχονταν στην Ε.Ε. μέσω Μαρόκου, Αλγερίας και Πορτογαλίας φθάνουν στην E.E. μέσω Ελλάδας και μέσω Τουρκίας.
«H κατασκευή ενός τείχους στα ελληνοτουρκικά σύνορα δεν αποτελεί λύση, απλώς θα μετατοπίσει το πρόβλημα αλλού», είπε ο Τούρκος υπουργός.
Tο ζήτημα του τείχους που σχεδιάζει να κατασκευάσει η Ελλάδα αλλά και γενικότερα το θέμα της παράνομης μετανάστευσης αναμένεται να κυριαρχήσει στις συζητήσεις στο Ερζουρούμ την Παρασκευή, αναφέρει ο τουρκικός τύπος επικαλούμενος πολιτικές και διπλωματικές πηγές αλλά και δικές του εκτιμήσεις.
Εν τω μεταξύ στη δυσφορία που προκαλούσε όλες τις τελευταίες μέρες το θέμα του τείχους ενδέχεται να προστεθεί η αντίδραση των κατοίκων των χωριών στην τουρκική πλευρά των συνόρων στον Έβρο που χαρακτηρίζουν απαράδεκτη την ιδέα της κατασκευής τείχους.
«Σε μια εποχή που τα τείχη σε όλο τον κόσμο καταργούνται δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να υιοθετεί τις αντιλήψεις που κυριαρχούν στο Ισραήλ», λένε κάτοικοι της περιοχής στην εφημερίδα Σαμπάχ. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Μπαγίς τόνισε ότι «η Ε.Ε. δεν χρειάζεται νέα τείχη αλλά την απαλλαγή της από τις προκαταλήψεις”.
Πάντως οι αντιδράσεις αυτές σημειώνονται τη στιγμή που τα φοβικά και εχθρικά αισθήματα προς την Ελλάδα φαίνεται να έχουν φθάσει στο ναδίρ.
Mόνο το 2,3 % των Τούρκων θεωρούν απειλή την Ελλάδα, δείχνει πρόσφατη δημοσκόπηση, ενώ το 43% των Τούρκων θεωρούν τις ΗΠΑ ως την μεγαλύτερη εξωτερική απειλή για την Τουρκία, το 24% θεωρούν το Ισραήλ, το 3% το Ιράν , το 2,3 % την Ελλάδα , το 2,1% το Ιράκ, το 1,7 % την Ρωσία, το 1% την Αρμενία ενώ το 1,3 % δεν θεωρεί καμία χώρα ως απειλή για την Τουρκία.
Πηγή: http://www.skai.gr/