Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

Έτσι στήθηκε η κομπίνα με τα ένσημα στο ΙΚΑ Ξάνθης

Νέα στοιχεία και νέα έγγραφα φέρνει στη δημοσιότητα η "Ζούγκλα" του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου, που έχει πρώτο το συγκεκριμένο θέμα στην ιστοσελίδα της
          ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ


Νέα στοιχεία εξασφάλισε η zougla.gr, έπειτα από την αποκάλυψη για το μεγάλο κύκλωμα των εργολάβων σε Μακεδονία και Θράκη, οι οποίοι έκλεβαν το ΙΚΑ, και εξαπατούσαν τους εργαζόμενους οικοδόμους.
Ενώ την υπόθεση έχει αναλάβει η εισαγγελία Πρωτοδικών Ξάνθης, φαίνεται ότι όλο και περισσότερα «τσιράκια» των εργολάβων-όπως τους αποκαλούν οι οικοδόμοι- αρχίζουν να σπάνε την σιωπή τους.


Ποια είναι τα «βαποράκια ενσήμων»

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδικάτου Οικοδόμων Δράμας, κ. Γιώργο Σαβρίδη, όλοι οι εργολάβοι αλλά και οι πολιτικοί μηχανικοί δεν δρούσαν ποτέ μόνοι τους. Μιλώντας στη zougla.gr, αποκαλύπτει ότι κάτω από τον εργολάβο που έκανε την κομπίνα, κρύβεται ένας Ρομά, ο οποίος, μάλιστα, έχει και μεγάλη απήχηση στα κοινά της περιοχής.

Ο συγκεκριμένος Ρομά ήταν ο τελικός αποδέκτης των χρημάτων των οικοδόμων, προτού τα παραδώσει στους εργολάβους. Σε κάθε πόλη, βέβαια, υπήρχαν τα λεγόμενα «τσιράκια», τα οποία πλησίαζαν τους οικοδόμους και τους πουλούσαν ένσημα. «Αυτά τα "τσιράκια" μάζευαν τα χρήματα και στη συνέχεια τα παρέδιδαν στον γνωστό Ρομά και αυτός στον εργολάβο που είχε συνεργασία μαζί του», εξηγεί ο κ. Σαβρίδης.

Πολύ σημαντικό στοιχείο στην υπόθεση είναι το γεγονός ότι τα λεγόμενα «βαποράκια ενσήμων», που έψαχναν οικοδόμους γα να πουλήσουν ένσημα, είχαν άμεσες επαφές και με υπαλλήλους του ΙΚΑ, όπως προκύπτει, ενώ εξασφάλιζαν τα ένσημα από χρηματοδοτούμενες δουλειές μέσω των εργολάβων.

«Υπάρχουν στοιχεία για το γεγονός ότι ενώ οι εργολάβοι χρηματοδοτούνταν για έργα με συνολικά 100 ένσημα, δηλώνουν 800 για να μπορέσουν να οικονομήσουν», συμπληρώνει ο κ. Σαβρίδης.


Ομολογία από τους ίδιους τους οικοδόμους


Ο κ. Δημήτρης Κουρούκαφας είναι ένας από τους οικοδόμους που εξαπατήθηκε από μεγαλοεργολάβο με πλαστά ένσημα. Ο ίδιος παραδέχεται στη zougla.gr ότι έδωσε χρήματα για να αγοράσει ένσημα σε «βαποράκι» που του συστήσανε.

«Χρειαζόμουν κάποια ένσημα συμπληρωματικά και μου συστήσανε κάποιον ενδιάμεσο από τον οποίο θα μπορούσα να τα αγοράσω» αναφέρει. «Έγινε συνάντηση και πλήρωσα συνολικά 2.400 ευρώ και μετά από κάποιους μήνες είδα ότι το ΙΚΑ μου τα ακύρωσε», συμπληρώνει. «Το μεγάλο κεφάλι δεν το γνώρισα ποτέ».


Τα «τσιράκια» άνοιξαν το στόμα τους

Το αποκλειστικό έγγραφο που εξασφάλισε η zougla.gr, είναι η υπεύθυνη δήλωση προς το Συνδικάτο Οικοδόμων ενός από τα «τσιράκια» που μάζευαν χρήματα. Συγκεκριμένα παραδέχεται το γεγονός ότι έλαβε χρήματα για ένσημα από συνάδελφους οικοδόμους, τα οποία παρέδωσε στον «υπαρχηγό» Ρομά, ο οποίος, σύμφωνα με την έρευνα, τα έδινε στον εργολάβο.


Ποιοί εργολάβοι εμπλέκονται

Στο παρακάτω έγγραφο φαίνεται η άμεση αγοραπωλησία ενσήμων μεταξύ οικοδόμου και ενός εργολάβου από την Χρυσούπολη Καβάλας. Συγκεκριμένα ο εργαζόμενος παραδέχεται ότι έδινε χρήματα για τα ένσημα που κολλούσε σε εργολάβο που κατονομάζει, την περίοδο από τον Μάρτιο μέχρι και τον Ιούλιο του 2010.



Πηγή:   http://www.zougla.gr/