Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Σοκ: 40 απολύσεις από την Alumil στην Ξάνθη

Τέχνασμα της εταιρίας για το 5%, αφού διώχνει σχεδόν το ένα τρίτο των εργαζομένων της

Επίσκεψη της Επιθεώρησης Εργασίας στη Λεύκη
    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Σοκ έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία η απόλυση 40 εργαζομένων της Alumil από τους συνολικά 147 του εργοστασίου στην Ξάνθη.

Οι εργαζόμενοι απολύθηκαν ξαφνικά ενώ είναι προφανές ότι η εταιρία έχει χρησιμοποιήσει ένα γραφειοκρατικό τέχνασμα για να απομακρύνει τους εργαζόμενους.

Συγκεκριμένα, πριν από 3 μήνες ενέταξε την εταιρία Alunef η οποία διαθέτει τις μονάδες που έχει στην Ξάνθη, στο συνολικό όμιλο της Alumil, ο οποίος με έδρα το Κιλκίς αναπτύσσει δραστηριότητα σε όλη τη χώρα και τα Βαλκάνια, έχοντας πάνω από 900 εργαζομένους. Με τον τρόπο αυτό της δόθηκε η δυνατότητα στην εταιρίακ, ιδιοκτησίας Π. Μυλωνά, να απολύσει στο πλαίσιο του 5% των συνολικών εργαζομένων της εταιρίας. Απέλυσε 21 εργαζόμενους την 31η Ιανουαρίου και 19 την 1η Φεβρουαρίου, όλοι από την Ξάνθη.


Η Επιθεώρηση Εργασίας, το πρωί της Τεάρτης στο Εργοστάσιο

Το Εργατικό Κέντρο κατήγγειλε το γεγονός στην Επιθεώρηση Εργασίας και το πρωί μετά τις 11 η Επόπτης Εργασίας Χ. Νικάκη επισκέφθηκε το εργοστάσιο της Alumil στη Λεύκη, συνοδευόμενη από τον Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης Άγγελο Μπεμπεκίδη. Συνάντησαν το Διευθυντή της μονάδας ο οποίος ανέφερε ότι οι απολύσεις έγιναν λόγω της αναστολής λειτουργίας 3 τμημάτων της επιχείρησης.

Ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρο Άγγελος Μμπεμπεκίδης, μιλώντας στο XanthiPress.gr ανέφερε ότι για άλλη μια φορά βάλλεται η Ξάνθη, θεωρώντας πολύ μεγάλο τον αριθμό των 40 εργαζομένων, σημειώνοντας ότι , εφόσον η εταιρία έπρεπε να περιστείλει το προσωπικό της, αυτό δεν έπρεπε να γίνει μονόπλευρα στην περιοχή της Ξάνθης. Επίσης χαρακτήρισε ως «τέχνασμα» την ένταξη των εργαστασίων της Ξάνθης στον όμιλο της Alumyl καθώς διαφορετικά δεν θα έχαναν τη δουλειά τους πάνω από 4-5 εργαζόμενοι, με βάση το πραγματικό 5% των εργαζομένων της επιχείρησης.


Τριμερής συνάντηση την ερχόμενη εβδομάδα

Πάντως σύμφωνα με το Εργατικό Κέντρο έχει ήδη ενημερωθεί ο Ειδικός Γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας Μ. Χάλαρης ενώ έχει γίνει αίτημα τριμερούς συνάντησης, μεταξύ Επιχείρησης- Εργατικού Κέντρου- Επιθεώρησης Εργασίας, κάτι που αναμένεται να γίνει την ερχόμενη εβδομάδα.

Τέλος, ερωτηθείς ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, εκτίμησε ότι ο ίδιος δεν μπορεί να εκφέρει γνώμη για τις αιτιάσεις της επιχείρησης σε σχέση με τα τμήματα που κλείνει στο εργοστάσιο Ξάνθης, ούτε μπορεί να προεξοφλήσει την περίπτωση να επαναπροσληφθούν άλλοι, με επιδοτούμενα προγράμματα και χαμηλότερο εργατικό κόστος, όπως έχει καταγγείλει το ΠΑΜΕ.


Πηγή:  http://www.xanthipress.gr/