Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Σημαντική επιτυχία για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο

Άρθρο καθηγητή πάλης
του ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής
βραβεύθηκε ως ενα από
τα κορυφαία της δεκαετίας

   ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Μια σημαντική επιτυχία για το χώρο της ελληνικής πάλης αλλά κυρίως για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα. Το Ευρωπαϊκό Περιοδικό Εφαρμοσμένης Φυσιολογίας (European Journal of Applied Physiology) δημοσίευσε τα αποτελέσματα της εργασίας του Δρ Ιωάννη Μπάρμπα με τίτλο "Φυσιολογικές προσαρμογές και προσαρμογές απόδοσης ελίτ παλαιστών της ελληνορωμαϊκής πάλης σε τουρνουά διάρκειας μιας ημέρας". Το άρθρο αυτό θεωρήθηκε από την επιστημονική επιτροπή του περιοδικού ως ένα από τα καλύτερα της δεκαετίας.

Η μελέτη είχε σαν στόχο τον προσδιορισμό των επιπτώσεων, ενός προσομοιωμένου τουρνουά Ελληνορωμαϊκής πάλης μιας ημέρας, σε επιλεγμένους δείκτες απόδοσης και δείκτες φλεγμονώδους κατάστασης. Δώδεκα (12) ελίτ παλαιστές συμμετείχαν σε πέντε (5) αναμετρήσεις σύμφωνα με τους επίσημους κανονισμούς της FILA μετά από απώλεια βάρους 6%. Οι μετρήσεις της απόδοσης, η εκτίμηση των ζημιών στους μύες, καθώς και οι δειγματοληψίες αίματος έγιναν πριν και μετά από κάθε αναμέτρηση.

Ο Δρ Μπάρμπας είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και τακτικός καθηγητής στις Ανώτερες Προπονητικές Σχολές της FILA. Η FILA δια του Προέδρου της κου Martinetti συνεχάρη τον έλληνα ακαδημαϊκό για την επιτυχία των μελετών του και για τη συμβολή του στην πρόοδο της επιστημονικής γνώσης στο άθλημα της πάλης.


Πηγή:  http://www.thrakisport.gr/