Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Ίδρυση παραρτήματος του Ε.Τ.Ε.ΑΝ στην Κομοτηνή ζήτησε ο Χατζηοσμάν

Κατα την συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομίας «Σύσταση Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ
ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ
ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ




Ο βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ροδόπης, Αχμέτ Χατζηοσμάν, πραγματοποίησε την Τρίτη 1η Φεβρουαρίου ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής, στην συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας «Σύσταση Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης».


Ακολουθεί το κείμενο της παρέμβασης του βουλευτή.


ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Το λόγο έχει ο Βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στο Νομό Ροδόπης κ. Αχμέτ Χατζή Οσμάν για επτά λεπτά.

ΑΧΜΕΤ ΧΑΤΖΗΟΣΜΑΝ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη οικονομική περίοδο σε παγκόσμιο επίπεδο, η ανάπτυξη ενός νέου οικονομικού-αναπτυξιακού μοντέλου στη χώρα μας το οποίο θα προσδιορίζεται από εξωστρέφεια και καινοτομία αποτελεί επιτακτική ανάγκη.

Η νομοθετική πρωτοβουλία για σύσταση Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης βαδίζει προς αυτή την κατεύθυνση και προστίθεται στη συνολική προσπάθεια της Κυβέρνησης να ανοίξει μία νέα σελίδα στον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας μας, να εξέλθουμε από την περίοδο της εσωστρέφειας, της οπισθοδρόμησης και να εισέλθουμε σε νέα μονοπάτια εκσυγχρονισμού και προόδου.

Καθημερινά βιώνουμε στις περιφέρειές μας την κρίση που μαστίζει την αγορά. Η εκλογική μου περιφέρεια, η Ροδόπη, είναι από τις περιφερειακές πόλεις που παρουσιάζουν μεγάλο αναπτυξιακό έλλειμμα και εξαιρετικά χαμηλό βιοτικό επίπεδο. Η βιομηχανική περιοχή Κομοτηνής έχει ερημώσει. Το ίδιο ερημικό τοπίο επικρατεί και στις τοπικές αγορές.

Πριν λίγες μέρες φιλοξενήσαμε στην Κομοτηνή το δεύτερο επιχειρηματικό φόρουμ συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Το φόρουμ έτυχε ευρείας συμμετοχής και από τις δύο χώρες και διεξήχθη σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα. Όλες οι πλευρές διατύπωσαν την ανάγκη για ανάπτυξη διακρατικών συνεργασιών, ούτως ώστε να μετατρέψουμε τα σύνορά μας σε μονοπάτια εμπορικών συναλλαγών και επιχειρηματικών επαφών. Καταλυτικό ρόλο ως προς αυτό θα διαδραματίσει και η Μειονότητα στη Θράκη ως γέφυρα φιλίας μεταξύ των δύο κρατών.

Μετά τις εκλογές του 2009 η Κυβέρνησή μας έκανε υπεράνθρωπες προσπάθειες για να αποκαταστήσει την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Είμαστε σε καλό δρόμο και μάλιστα οι επαφές του Πρωθυπουργού μας στο εξωτερικό επισφραγίζονται με συνεργασίες και διακρατικές συμφωνίες. Θεωρώ ότι οι επαφές αυτές δεν πρέπει να πέσουν στο κενό. Οφείλουμε και εμείς να τις εκμεταλλευτούμε στρατηγικά, προκειμένου να κάνουμε ανοίγματα σε νέες διεθνείς αγορές. Θεωρώ ότι όλες αυτές οι κινήσεις εμπεριέχονται στη φιλοσοφία του ΕΤΕΑΝ.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

λαμβάνοντας υπ’ όψιν την οικονομική κρίση, τα προβλήματα ρευστότητας της αγοράς, τα προβλήματα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος που επιδεινώνουν την κατάσταση της αγοράς και της κοινωνίας επικροτώ την ίδρυση και λειτουργία του ΕΤΕΑΝ και παράλληλα για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του προτείνω τα παρακάτω, που πρέπει να περιληφθούν στο υπό εξέταση και ψήφιση σχέδιο νόμου:

1. οι αιτήσεις των επιχειρήσεων να υποβάλλονται απευθείας προς το ΕΤΕΑΝ, χωρίς να μεσολαβεί καμία πιστωτική αξιολόγηση από τα τραπεζικά ιδρύματα και το δίκτυο καταστημάτων τους. Με τον τρόπο αυτό θα αποφευχθούν τα προβλήματα του παρελθόντος, έχοντας την εμπειρία του ΤΕΜΠΜΕ.

2. Οι επιχειρήσεις που θα έχουν υπαχθεί στις διατάξεις του ΕΤΕΑΝ, λαμβάνοντας σχετικές εγκρίσεις χρηματοδότησης, θα έχουν τη δυνατότητα να διαπραγματευθούν την υλοποίησή τους με όλα ανεξάρτητα τα τραπεζικά ιδρύματα, επιτυγχάνοντας καλύτερους όρους,

3. τα τραπεζικά ιδρύματα δεν θα τροποποιούν τις εγκρίσεις του ΕΤΕΑΝ που θα υλοποιούν, ζητώντας επιπλέον εξασφαλίσεις από τις επιχειρήσεις,

4. τα τραπεζικά ιδρύματα θα αιτιολογούν εγγράφως και άμεσα τις αρνήσεις τους προς τις επιχειρήσεις για υλοποίηση εγκρίσεων τους από το ΕΤΕΑΝ,

5. οι αιτήσεις του ΕΤΕΑΝ θα πρέπει να καλύπτουν τόσο συμβάσεις δανείου, όσο και συμβάσεις ανοιχτού αλληλόχρεου λογαριασμού,

6. εφόσον οι επιχειρήσεις ανταποκρίνονται στους όρους των εγκρίσεων του ΕΤΕΑΝ θα έχουν τη δυνατότητα να χρηματοδοτούνται από το ΕΤΕΑΝ για περισσότερες από μία φορές.

Το ΕΤΕΑΝ θα ενσωματώσει μία σειρά από ταμεία, όπως της επιχειρηματικότητας, της αγροτικής επιχειρηματικότητας και άλλα. Θα λειτουργεί ως ένα ταμείο ομπρέλα, ούτως ώστε να γίνεται ορθολογιστική διαχείριση των πόρων και να βελτιωθεί η απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων.

Θα χρησιμοποιήσω ένα παράδειγμα πάλι από τη Ροδόπη, και αυτή τη φορά, από τον αγροτικό τομέα. Οι αγρότες μας διέρχονται κατά γενική ομολογία πολύ δύσκολες στιγμές. Στην περιοχή μου η περικοπή του 50% των άμεσων ενισχύσεων για τον καπνό αποτέλεσε βαρύ πλήγμα για τους καπνοπαραγωγούς. Να σημειώσουμε ότι ο καπνός αποτελεί μονοκαλλιέργεια για την πλειοψηφία των παραγωγών. Σε δεινή θέση βρίσκονται και οι άλλοι παραγωγοί, όπως βαμβακοπαραγωγοί κ.λπ..

Οι αγρότες μας ίσως περισσότερο από άλλες περιπτώσεις έχουν ανάγκη από εξωστρέφεια, από προγράμματα που θα ενισχύσουν το εισόδημά τους και θα στηρίξουν τις καλλιέργειές τους. Το Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας θα συμβάλλει στο να προσφέρει λύσεις και διεξόδους στους παραγωγούς μας και να τους καταστήσει ενεργούς και δραστήριους ως προς τη διαχείριση και αξιοποίηση προγραμμάτων.

Σε ότι αφορά τους νέους μας και όσους επιθυμούν να εισέλθουν στην αγορά εργασίας επενδύοντας σε νέες ιδέες και καινοτόμες λύσεις, στη Ροδόπη σημειώνονται αυξημένα ποσοστά ανεργίας και αυξημένη ζήτηση στα προγράμματα του ΟΑΕΔ για νέους ελεύθερους επαγγελματίες. Πρόσφατα κατέθεσα ερώτηση για να αυξηθούν τα προγράμματα και μάλιστα ανάλογα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής να προκηρυχθούν προγράμματα με τοπικό κριτήριο.

Ανάμεσα στους στόχους του ΕΤΕΑΝ είναι η προκήρυξη σειράς ειδικών προγραμμάτων σε τακτά χρονικά διαστήματα κάθε δύο ή τρεις μήνες. Αν υλοποιηθεί αυτός ο στόχος, τότε οι τοπικές αγορές και κατ’ επέκταση οι τοπικές κοινωνίες, θα λάβουν οικονομική ανάσα κι οι νέοι μας κίνητρο για να εισέλθουν δυναμικά στην αγορά εργασίας.

Θα κλείσω με μία πρόταση, την οποία θέλω να λάβετε σοβαρά υπ’ όψιν, κύριε Υπουργέ. Παρουσίασα αρκετά παραδείγματα από την περιοχή μου, τη Ροδόπη. Η επιλογή αυτή δεν ήταν τυχαία. Επειδή έχουμε άμεση ανάγκη στήριξης και ενίσχυσης κι επειδή η τοπική κοινωνία δοκιμάζει καθημερινά τα οικονομικά της όρια, παρακαλώ να εξετάσετε το ενδεχόμενο ίδρυσης ενός παραρτήματος ή υποκαταστήματος του Ε.Τ.Ε.ΑΝ με έδρα την Κομοτηνή.

Σας ευχαριστώ.

.