Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων στο Δέλτα του Έβρου

Στα “Δάση για τα νερά και τους υγρότοπους” είναι αφιερωμένη η αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων η οποία θα γιορταστεί στο Κέντρο Πληροφόρησης, στα Λουτρά Αλεξανδρούπολης

     ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Στα “Δάση για τα νερά και τους υγρότοπους” είναι αφιερωμένη η αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων η οποία θα γιορταστεί στο Κέντρο Πληροφόρησης του Δέλτα του Έβρου, στα Λουτρά Αλεξανδρούπολης.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης που έχει προγραμματιστεί από το Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Έβρου για το πρωί της Τετάρτης, περιλαμβάνει ενημερωτική προβολή για την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων, όπως έχει καθιερωθεί η 2α Φεβρουαρίου, κατασκευές, παιχνίδι για τα παιδιά που θα βρεθούν στην εκδήλωση, διανομή έντυπου υλικού και διαδρομή στο Δέλτα του Έβρου.
Τα παραποτάμια δάση κρίνονται ως πολύ σημαντικά για τους υγρότοπους σαν το Δέλτα, για το γλυκό νερό της περιοχής αλλά και γενικότερα για τη φύση και τους ανθρώπους.

Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 25510-61000.


Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων

Στις 2 Φεβρουαρίου 1977 υπογράφτηκε η Σύμβαση για τους Υγροτόπους στην πόλη Ραμσάρ του Ιράν, στις ακτές της Κασπίας Θάλασσας. Υγρότοποι χαρακτηρίζονται τα δέλτα των ποταμών, τα έλη, οι λίμνες, οι λιμνοθάλασσες, οι πηγές, οι εκβολές, οι ποταμοί και οι τεχνητές λίμνες. Η συνθήκη Ραμσάρ αποσκοπεί στην προστασία και τη συνετή χρήση όλων των υγροτόπων μέσω τοπικών και εθνικών δράσεων και διακρατικής συνεργασίας ως μια συνεισφορά στην αειφόρο ανάπτυξη. Στη συνθήκη περιλαμβάνονται 1524 υγρότοποι με έκταση 520 εκατομμυρίων στρεμμάτων περίπου.

Στην χώρα μας βάσει της συνθήκης Ραμσάρ προστατεύονται δέκα υγρότοποι: Δέλτα Έβρου, οι λίμνες Ισμαρίδα και Βιστονίδα, το Πόρτο Λάγος και οι γύρω λιμνοθάλασσες, το Δέλτα και η λιμνοθάλασσα Νέστου, η τεχνητή λίμνη Κερκίνη, οι λίμνες Βόλβη και Κορώνεια, το Δέλτα των ποταμών Αξιού - Λουδία - Αλιάκμονα, ο Αμβρακικός κόλπος, η λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου και η λιμνοθάλασσα Κοτύχι στο Νομό Ηλείας.

Η Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων εορτάσθηκε για πρώτη φορά το 1997 και από τότε διοργανώνεται κάθε χρόνο στην επέτειο της συνθήκης Ramsar.
 
 
Πηγή:  http://alexpolisonline.blogspot.com/