Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

«Υγειονομικά ναρκοπέδια» τα κέντρα υποδοχής μεταναστών

Έντονη ανησυχία στον Έβρο για αρρώστιες από μεταδιδόμενα νοσήματα εκφράζουν οι υγειονομικοί αλλά και οι τοπικοί φορείς της περιοχής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ




Έντονη ανησυχία για τον κίνδυνο που διατρέχουν χιλιάδες μετανάστες -οι οποίοι στοιβάζονται καθημερινά στα κέντρα φύλαξης του Έβρου- να νοσήσουν από μεταδιδόμενα νοσήματα εκφράζουν οι υγειονομικοί αλλά και οι τοπικοί φορείς της περιοχής. Οι άθλιες συνθήκες διαμονής τους, σε συνδυασμό με την αδυναμία ενδελεχούς υγειονομικού ελέγχου, έχει ως συνέπεια μετανάστες να κατευθύνονται στην πρωτεύουσα χωρίς να γνωρίζουν εάν πάσχουν από επικίνδυνες νόσους.

Το ζήτημα είχαν θέσει φορείς της περιοχής ακόμη και στα μέλη της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας που είχε επισκεφτεί τον Έβρο, με αφορμή την εγκατάσταση της δύναμης Frontex, που στόχο είχε να ανακόψει τα μεταναστευτικά κύματα. Μπορεί την περίοδο αυτή σε καθημερινή βάση να οδηγούνται στα κέντρα φύλαξης του Έβρου περίπου 50 μετανάστες, ωστόσο ο αριθμός όσων μένουν στους χώρους κράτησης πλησιάζει τους 1.300.

«Πρέπει να δοθεί λύση, να υπάρξουν άμεσα διαγνώσεις γι’ αυτούς τους ανθρώπους με εφαρμογή τεστ ταχείας απάντησης, προκειμένου, στην περίπτωση που εντοπίζεται ασθενής, αυτός να κατευθύνεται άμεσα στο σύστημα υγείας», τόνισε στη «Μ» ο αναπληρωτής καθηγητής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Θεόδωρος Κωνσταντινίδης, ο οποίος συμμετέχει στο περιφερειακό εργαστήριο υγείας.

Σήμερα, την υγειονομική περίθαλψη των μεταναστών στα δύο κέντρα φύλαξης -του φυλακίου Κυπρίνου και της Βένας Ροδόπης- όπως και στα κρατητήρια των τμημάτων συνοριακής φύλαξης την αναλαμβάνουν σε κάθε σημείο ένας γιατρός και μία νοσηλεύτρια, όπως και τα κλιμάκια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. «Δεν υπάρχουν καταγραφές κρουσμάτων, αφού τα αποτελέσματα των εξετάσεων που γίνονται βγαίνουν αφότου οι μετανάστες έχουν φύγει από την περιοχή και βρίσκονται ήδη στην Αθήνα», επισήμανε ο κ. Κωνσταντινίδης.

Τα υγειονομικά κλιμάκια που δραστηριοποιούνται στον Έβρο έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν περίθαλψη στους μετανάστες που αντιμετωπίζουν άμεσο πρόβλημα υγείας. Κρίνεται όμως αδύνατο να ολοκληρώνεται ο κύκλος των εξετάσεων, αφού δεν υπάρχει ούτε ο εξοπλισμός ούτε και το αναγκαίο προσωπικό. Την κατάσταση έχουν εκθέσει με δημοσιεύσεις τους οι εκπρόσωποι των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που βρίσκονται από τον περασμένο Οκτώβριο στον Έβρο, χαρακτηρίζοντας «αποθήκες ανθρώπων» τα σημεία στα οποία κρατούνται οι μετανάστες, καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα τήρησης ούτε των στοιχειωδών κανόνων ατομικής υγιεινής. «Θα έπρεπε να γίνεται υγειονομικός έλεγχος την ώρα που ο μετανάστης συλλαμβάνεται και οδηγείται στο κέντρο κράτησης. Αυτό όμως δεν γίνεται από το ελληνικό κράτος», τόνισε ο επικεφαλής των κλιμακίων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Θανάσης Σπυράτος.

Οι τοπικοί φορείς έχουν επισημάνει πως πρέπει το υπουργείο Υγείας να κινητοποιηθεί άμεσα προς αυτή την κατεύθυνση, αξιοποιώντας ακόμη και ευρωπαϊκά κονδύλια, στην απορρόφηση των οποίων ήδη παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση από την πλευρά του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αναφορικά με την υλοποίηση του σχεδιασμού φιλοξενίας των μεταναστών. Το πρόβλημα που υπάρχει με την περίθαλψη των αλλοδαπών επισήμαναν ακόμη και τα μέλη του ευρωπαϊκού οργανισμού θεμελιωδών δικαιωμάτων που επισκέφτηκαν την περιοχή. Διαπίστωσαν πως τα υγειονομικά κλιμάκια που βρίσκονται στον Έβρο είναι αδύνατον να ελέγξουν την κατάσταση.


«Εισαγωγή» νέων ασθενειών

Η αλλαγή της εθνικότητας των μεταναστών που διέρχονται το τελευταίο διάστημα τα ελληνοτουρκικά σύνορα, με μεγάλη αύξηση προσώπων που κατάγονται από τις αφρικανικές χώρες, εντείνει την ανησυχία για αλλαγή ακόμη και των προτύπων νοσημάτων. «Όταν μιλούσαμε για Ασιάτες, είχαμε να αντιμετωπίσουμε περιπτώσεις ηπατίτιδας, τώρα όμως, με την αύξηση της έλευσης Αλγερινών, Μαροκινών και Σομαλών μεταναστών, υπάρχει φόβος αντιμετώπισης κρουσμάτων ελονοσίας και φυματίωσης», τόνισε ο κ. Κωνσταντινίδης.

Σύμφωνα με τις καταγραφές της αστυνομίας, οι μετανάστες που βρίσκονται σήμερα στα κέντρα κράτησης στην πλειοψηφία τους εξακολουθούν να είναι Ασιάτες και, παρά την αύξηση, λιγότεροι παραμένουν οι Αφρικανοί. «Υπάρχει κίνδυνος, παρότι από τις εξετάσεις που γίνονται δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές αλλαγές στο πρότυπο των ασθενειών», τόνισε ο κ. Σπυράτος. «Οι περισσότεροι από τους μετανάστες είναι νέοι άνθρωποι, δυνατοί οργανισμοί. Δεν έχουμε βρει αρρώστιες που να μας ανησυχήσουν για να χτυπήσουμε συναγερμό», κατέληξε.

 
Πηγή:  http://www.makthes.gr/

.