Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Τranseft: Δεν αποχωρούμε από τον Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη

H Ρωσία δεν εγκαταλείπει τον αγωγό. Υπάρχει όμως ένα αλλά

ΤΙ ΑΝΕΦΕΡΕ ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ;


Η Ρωσία δεν αποχωρεί από το σχέδιο Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη τόνισε o εκπρόσωπος της Transeft, Ίγκορ Ντεμίν, σε δηλώσεις του στο πρακτορείο RIA Novosti, διαψεύδοντας έτσι πληροφορίες περί ρωσικής αποχώρησης από το σχέδιο κατασκευής του αγωγού.

«Δεν σκοπεύουμε να διαλύσουμε την εταιρεία του σχεδίου, αλλά να ασχοληθούμε με την ελαχιστοποίηση των εξόδων», διευκρίνισε ο Ντεμίν. Παράλληλα επιβεβαίωσε ότι η Βουλγαρία έχει έως σήμερα το μεγαλύτερο χρέος στη διακρατική εταιρεία του αγωγού και όπως έκανε γνωστό, «μετά από αυτήν σταμάτησε τη χρηματοδότηση και ο άλλος εταίρος, η Ελλάδα», με αποτέλεσμα η χρηματοδότηση της Trans-Balkan Pipeline B.V. να γίνεται σήμερα μόνο από τη ρωσική πλευρά.

Σύμφωνα με τη Transeft, το συσσωρευμένο χρέος της εταιρείας σε τρέχοντα έξοδα είναι 7,3 εκατομμύρια ευρώ και της Ελλάδας ανέρχεται σε 1,269 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Ντεμίν διέψευσε και σε άλλα ρωσικά ΜΜΕ δημοσιεύματα περί οριστικής αποχώρησης της Ρωσίας από το σχέδιο του Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, επιμένοντας ότι αύριο στη Ρώμη, στη συνεδρίαση των μετόχων του έργου, θα τεθεί από ρωσικής πλευράς σχέδιο μείωσης στο ελάχιστο του προσωπικού της εταιρείας και των αμοιβών των στελεχών της, καθώς και μείωσης όλων των διαχειριστικών-λειτουργικών εξόδων, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

Μιλώντας στο ΙTAR TASS, ο κ. Ντεμίν ξεκαθάρισε ότι κανείς δεν συζητά «κλείσιμο της εταιρείας και του σχεδίου, ούτε πολύ περισσότερο προγραμματίζει διοχέτευση φορτίων πετρελαίου σε γειτονικούς αγωγούς», αλλά οπωσδήποτε, όπως επεσήμανε, το θέμα των χρεών θα τεθεί και θα συζητηθεί η μετατροπή των συμβολαίων με τους υπεργολάβους του έργου, έτσι ώστε να μην απαιτούνται τακτικές πληρωμές.

Υπενθυμίζεται ότι το 51% των μετοχών της Transbalkan Pipeline, ελέγχεται από ρωσικές εταιρείες Gazprom Neft, Rosneft και Transneft), το 24,5% από τη βουλγαρική JSC που ανήκει στο βουλγαρικό Δημόσιο και το υπόλοιπο 24,5% στην Κοινοπραξία ΕΛΠΕ-Θράκη (Ελληνικά Πετρέλαια [HEPr.AT] , όμιλοι Λάτση και Κοπελούζου με 23,5%) και το ελληνικό Δημόσιο (1%).

.