Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Αποχωρεί η Ρωσία από τον Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη

Οριστική ταφόκλακα στο περίφημο σχέδιο μπαίνει αύριο από την Μόσχα στη Ρώμη, σύμφωνα με την ρωσική εφημερίδα "Vedomosti"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ 


Εγκαταλείπει τη συμμετοχή της στο σχέδιο κατασκευής του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη η Ρωσία, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η ρωσική ημερήσια εφημερίδα «Vedomosti».

Οι ρώσοι εταίροι στην κοινοπραξία Trans Balkan Pipeline B.V. -οι εταιρείες OAO Transneft, OAO Rosneft και OAO Gazprom Neft- αναμένεται να ανακοινώσουν και επισήμως πως τερματίζουν τη χρηματοδότησή τους στο σχέδιο κατά τη γενική συνέλευση των μετόχων της κοινοπραξίας που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στη Ρώμη.

Όπως παρατηρεί η «Vedomosti», η εξέλιξη αυτή ουσιαστικά «θάβει» το σχέδιο κατασκευής του αγωγού. Η εφημερίδα επικαλείται πηγές της κοινοπραξίας, τις οποίες δεν κατονομάζει.

Η Ρωσία, η Βουλγαρία και η Ελλάδα συμφώνησαν το 2007 στην κατασκευή πετρελαιαγωγού μήκους 285 χλμ., από το βουλγαρικό λιμάνι του Μπουργκάς μέχρι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Ο αγωγός, συνολικής αξίας ενός δισ. ευρώ και δυναμικότητας 35 εκατ. μετρικών τόνων ετησίως, θα παρέκαμπτε το Βόσπορο και τα Στενά των Δαρδανελίων, μειώνοντας το κόστος μεταφοράς.

Ο Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη θεωρείτο ανταγωνιστικός του αντίστοιχου αγωγού που σχεδιάζουν να κατασκευάσουν η Ρωσία, η Ιταλία και η Τουρκία από το λιμάνι της Σαμψούντας στη Μαύρη Θάλασσα έως το λιμάνι του Τσεϊχάν.

.