Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Παπούλιας: Με οδηγό τις αρετές του ’21 στη μάχη του σήμερα


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε για μία ακόμα φορά την πίστη του πως η χώρα θα καταφέρει να βγει από τη δύσκολη οικονομική συγκυρία.

ΟΛΟ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΚΑΙ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ



Χρειαζόμαστε τις αρετές εκείνων που πολέμησαν το 1821 για να πετύχουμε τους στόχους μας στη μάχη που δίνουμε σήμερα είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας αμέσως μετά το πέρας της στρατιωτικής παρέλασης για την επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε για μία ακόμα φορά την πίστη του πως η χώρα θα καταφέρει να βγει από τη δύσκολη οικονομική συγκυρία. Αναλυτικά η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας:

«Είναι μια ημέρα μνήμης, μια περίλαμπρη ημέρα ενός λαμπρού σταθμού της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας. Ο ελληνικός λαός ξεσηκώθηκε άοπλος, με μόνο όπλο το πάθος για την Ελευθερία και την Ανεξαρτησία της πατρίδας. Και κέρδισε αυτόν τον δύσκολο και σκληρό αγώνα. Σήμερα αποτίουμε φόρο τιμής και σεβασμού απόλυτου στους αγωνιστές και τους νεκρούς εκείνου του Αγώνα.

Σήμερα πάλι ο ελληνικός λαός αγωνίζεται σκληρά για να ξεπεράσει μια μεγάλη κρίση. Χρειαζόμαστε τις αρετές εκείνων που πολέμησαν τότε. Την αυταπάρνηση, τον άδολο πατριωτισμό και επειδή πάντοτε έδειξε ο ελληνικός λαός ότι διαθέτει αυτές τις αρετές, και σήμερα με όπλο ακριβώς αυτές τις αρετές θα ξεπεράσουμε αυτή την κρίση για να χαρούμε μια πατρίδα και μια Ελλάδα που θα είναι ελεύθερη από κηδεμονίες και να ζήσουν τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας σε μια καλύτερη πατρίδα».


Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο Σύνταγμα

Αρκετός κόσμος συγκεντρώθηκε σήμερα για να παρακολουθήσει την παρέλαση μπροστά από το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, ενώ από νωρίς ισχυρή αστυνομική δύναμη βρισκόταν περιμετρικά της πλατείας Συντάγματος προκειμένου να μην διαταραχθεί η πορεία της παρέλασης από επεισόδια.

Ωστόσο, το συγκεντρωμένο πλήθος φώναξε συνθήματα κατά των πολιτικών προσώπων που ήταν στις θέσεις των επισήμων.

Νωρίτερα, εκπρόσωποι της πολιτειακής, πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου βρέθηκαν στον ιερό ναό του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου για την καθιερωμένη δοξολογία, χοροστατούντος του αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμου. Τη δοξολογία ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.

Εκτός του κ. Παπούλια, την παρέλαση παρακολούθησαν ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλος, ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Γρ. Νιώτης, ο αρχιεπίσκοπος Αθήνων, Ιερώνυμος, ο Ευ. Μεϊμαράκης ως εκπρόσωπος της ΝΔ, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης και οι πρώην Πρόεδροι της Δημοκρατίας, Χρ. Σαρτζετάκης και Κ. Στεφανόπουλος.


Δηλώσεις πολιτικών

Tη βεβαιότητά του ότι «όπως και πριν από 190 χρόνια, θα σταθούμε και πάλι αντάξιοι απέναντι στην Ιστορία μας, ενωμένοι στις δυσκολίες και με θάρρος μπροστά στις προκλήσεις που μας περιμένουν», υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Στο μήνυμα επισημαίνεται ότι «όπως και τότε, έτσι και τώρα, είναι στο χέρι μας. Όπως και τότε, έτσι και τώρα, θα τα καταφέρουμε, για να αισθανθούμε και πάλι περήφανοι ως Έλληνες, όχι μόνο για τη χώρα που μας κληροδότησαν οι αγωνιστές του '21 αλλά και για τη νέα Ελλάδα, που μαζί έχουμε ήδη ξεκινήσει να οικοδομούμε».

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρει στο μήνυμά του ότι «γιορτάζουμε πάνω απ' όλα τη θέληση ενός λαού να διεκδικήσει το δικαίωμα στην ελευθερία, στην ανεξαρτησία, την ίδια του την υπόσταση».

Συγκρίνοντας το τότε και το τώρα, ο κ. Παπανδρέου τονίζει ότι όλοι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες καλούνται σήμερα να δώσουν άλλη μία μεγάλη μάχη, για «ανατροπές απέναντι σε χρόνια προβλήματα και σαθρές νοοτροπίες, που μας οδήγησαν στο εξαιρετικά δύσκολο σημείο στο οποίο βρεθήκαμε καθώς μας άφησαν ακάλυπτους στους άγριους ανέμους της διεθνούς οικονομίας».

Καλούμαστε και πάλι, προσθέτει ο πρωθυπουργός, «να συμπορευτούμε ενωμένοι για να σταθεί και πάλι η Ελλάδα μας στα πόδια της, απαλλαγμένη από δάνειες δυνάμεις και εξαρτήσεις, αλλά και από τα δικά της ιδιαίτερα προβλήματα, τα οποία οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε τώρα, ώστε για τις επόμενες γενιές να αποτελούν οριστικά παρελθόν».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλος, δήλωσε: «Ημέρες σαν και αυτή πρέπει να μας προβληματίζουν για να επιτύχουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ανόρθωση της οικονομίας και να αναδείξουμε την Ελλάδα σε φάρο σταθερότητας και ειρήνης σε μια περιοχή που είναι ιδιαίτερα ταραγμένη και επικίνδυνη. Χρειάζεται σοβαρότητα, συνέπεια και αποτελεσματικότητα».

«Η σημερινή ημέρα μας καλεί όλους να επιδείξουμε πνεύμα ενότητας και αλληλεγγύης. Με αυτοπεποίθηση, οι Έλληνες θα ξεπεράσουμε και τις σημερινές δυσκολίες. Είναι χρέος όλων μας να σταθούμε αντάξιοι των αγώνων και των μηνυμάτων που μας στέλνουν οι ήρωες του 21», είπε ο Γρηγόρης Νιώτης, αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου.

Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης δήλωσε: «Είναι ημέρα περισυλλογής, ημέρα ιστορικής μνήμης. Σήμερα ξαναθυμίζουμε ότι όταν υπάρχουν οι ηγεσίες που μπορούν να εμπνέουν τους Έλληνες, να τους δημιουργούν πρότυπα, ιδανικά, οράματα, αξίες, μπορούν πράγματι οι Έλληνες να μεγαλουργήσουν. Κυρίως, όταν υπάρχουν ηγεσίες που τους ενώνουν και τους κάνουν να αισθάνονται τις δημιουργικές δυνάμεις που έχουν μέσα τους και μπορούν να τις αναπτύξουν». Ο κ. Μεϊμαράκης εξήρε τους άνδρες και τις γυναίκες των ενόπλων δυνάμεων, οι οποίοι «δεν πτοούνται από απαξιωτικούς και περιφρονητικούς, πολλές φορές, χαρακτηρισμούς» και ευχήθηκε «καλή επιτυχία στους στόχους που έχουμε βάλει για να επιτύχουμε στη σύνοδο κορυφής, η οποία είναι σε εξέλιξη».

«Τιμούμε, τη διπλή γιορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της Εθνεγερσίας. Αντλούμε διδάγματα Αγώνα και Πίστης, Προοπτικής και Ελπίδας», σημειώνει στο μήνυμά του για την 25η Μαρτίου ο πρόεδρος της Ν.Δ., Αντώνης Σαμαράς και προσθέτει: «Είμαστε δυναμικά παρόντες στις μάχες για την προστασία των εθνικών μας συμφερόντων. Είμαστε αφοσιωμένοι στον αγώνα των Ελλήνων για οικονομική ανάταξη και εθνική ανάταση της Πατρίδας μας. Για μια επανεκκίνηση παντού. Στη Δημόσια Ασφάλεια, την Υγεία, την Παιδεία και την Οικονομία. Για μια Ελλάδα με ανάπτυξη και Έλληνες με Αξιοπρέπεια και Ελπίδα».

Ο αρχηγός του κόμματος ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, δήλωσε από την πλευρά του πως «190 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την εθνική παλιγεννεσία. Υποχρεούται η Ελλάδα να ξανααγωνιστεί για τα ίδια ιδανικά, ελευθερία και εθνική ανεξαρτησία. Τότε πολεμήσαμε εναντίον της υψηλής πύλης της ανατολής. Τώρα αγωνιζόμαστε εναντίον της υψηλής πύλης της Δύσης. Χρειάζεται να επιστρατεύσουμε την νοοτροπία του Κολοκοτρώνη, του Καραϊσκάκη και των άλλων ηρώων και να αποκρούσουμε τη νοοτροπία των νενέκων».

«Η επέτειος της 25ης Μαρτίου είναι μέρα μνήμης και απόδοσης τιμής στον αγώνα του ελληνικού λαού για αυτοδιάθεση και ανεξαρτησία. Αποτελεί σημείο αναφοράς και παράδειγμα για τις δυνατότητες των λαών να αλλάζουν τους συσχετισμούς δύναμης και να επιβάλουν τη θέλησή τους» επισημαίνει στο μήνυμά του ο ΣΥΝ και τονίζει ότι «η φετινή επέτειος συμπίπτει με τους αγώνες των εργαζομένων και της νεολαίας για την υπεράσπιση αυτονόητων δικαιωμάτων».

Παράλληλα, αναφέρει ότι «η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ διεξάγει σήμερα την πιο σκληρή επίθεση ενάντια στις δυνάμεις της εργασίας και τη νεολαία... Οι στιγμές που ζούμε σήμερα απαιτούν την ένταση της οργανωμένης πάλης και των συλλογικών, ενωτικών αγώνων όλων των εργαζομένων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Για να μην πληρώσουν τα βάρη της οικονομικής κρίσης οι οικονομικά αδύνατοι. Για να διεκδικήσουμε μια Ευρώπη των λαών, ενάντια σε μια Ευρώπη των κερδοσκόπων. Για να νικήσει η δημοκρατία και η ελευθερία στις χώρες του αραβικού κόσμου».

«Πέρασαν 190 χρόνια από την ημέρα που κηρύχθηκε η ελληνική επανάσταση, η οποία οδήγησε στη δημιουργία του ελεύθερου και ανεξάρτητου ελληνικού έθνους-κράτους. Ενός πολιτικού και εθνικού πλαισίου πρωτόγνωρου για τα ελληνικά δεδομένα, και από τα πλέον πρωτοποριακά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για την εποχή που εμφανίστηκε... Για τη Δημοκρατική Συμμαχία -και για μένα προσωπικώς- το φετινό μήνυμα πρέπει να είναι απόλυτα ξεκάθαρο: Αυτήν, την τελευταία δεκαετία πριν γιορτάσουμε τα 200 χρόνια από την ανεξαρτησία, πρέπει να αγωνιστούμε για να ξεπεράσουμε οριστικά την κρίση και να αναμορφώσουμε την Ελλάδα, απαλλάσσοντάς την από τις παθογένειες που συνόδευσαν ως τώρα τον εθνικό μας βίο. Οφείλουμε να μετατρέψουμε αυτή τη δεκαετία στην τελική περίοδο ολοκλήρωσης των εθνικών στόχων, όπως τους οραματίστηκαν οι πατέρες του Έθνους» ανέφερε στη δήλωσή της η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη.

«Η σημερινή επέτειος της μεγάλης εθνικής λαϊκής απελευθερωτικής εξέγερσης του 1821 συμπίπτει με μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για τη χώρα. Η ελληνική κοινωνία οφείλει, για μια ακόμη φορά, να σταθεί όρθια, να ενισχύσει την αλληλεγγύη της και να αναζητήσει με αισιοδοξία προτάσεις διεξόδου από τη σημερινή ζοφερή πραγματικότητα», τονίζει η Δημοκρατική Αριστερά στην ανακοίνωσή της.

«Το χρέος του λαού σήμερα είναι να ορθώσει το ανάστημα του απέναντι στις πολιτικές δυνάμεις που τον οδηγούν στην πτώχευση, υπηρετώντας τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας και μπλέκουν τη χώρα μας σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους» αναφέρει το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ.

Σημειώνει ότι «η χώρα έχει όλες τις προϋποθέσεις να αναπτυχθεί ολόπλευρα προς όφελος του λαού. Αυτό μπορεί να γίνει σχεδιασμένα αν γίνουν κοινωνική περιουσία οι μεγάλες συγκεντρωμένες επιχειρήσεις με λαϊκή εξουσία, με εργατικό κοινωνικό έλεγχο, έξω από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς».

«Για να αντιμετωπίσει ο λαός την καπιταλιστική βαρβαρότητα, βασική προϋπόθεση είναι να απαλλαγεί από τα ιδεολογήματα των κομμάτων που υπηρετούν την ισχυροποίηση των μονοπωλίων. Πρέπει να αποκρούσει την εθνικιστική αλλά και την κοσμοπολιτική διαστρέβλωση της ιστορίας» σημειώνει.


Πηγή:  http://www.kathimerini.gr/