Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Δεκάδες οι κλειστές κλίνες στο Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης


Πραγματοποιήθηκε
συμβολική κατάληψη

Ξαναέρχεται στον Έβρο
τέλος Απρίλη ο Λοβέρδος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Σε συμβολική κατάληψη των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών προχώρησαν χθες το πρωί εργαζόμενοι του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης. Μέλη του Σωματείου Υπαλλήλων Κρατικών Νοσοκομείων Έβρου (Σ.Υ.Κ.Ν.Ε.), με συγκέντρωση διαμαρτυρίας ζητούν να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας του ΕΣΥ, προσλήψεις προσωπικού, νέο ενιαίο μισθολόγιο με ουσιαστικές αυξήσεις μισθών, ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα καθώς και κατάργηση των 5 ευρώ, στις υπηρεσίες των νοσοκομείων.

Το Σωματείο Εργαζομένων στο ΠΓΝΑ, όπως προαναγγέλθηκε, θα συμμετάσχει στην 24ωρη απεργία που προκήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), για τις 31 Μαρτίου με τα ίδια αιτήματα. Την ίδια μέρα, θα πραγματοποιήσουν πανελλαδική συγκέντρωση διαμαρτυρίας, έξω από το υπουργείο Υγείας. Την ίδια περίοδο και οι γιατροί του ΕΣΥ προχωρούν σε απεργιακές κινητοποιήσεις. Η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) κήρυξε 24ωρη απεργία για την Τετάρτη 30 Μαρτίου, με βασικά αιτήματα, να μη γίνουν «περικοπές και συγχωνεύσεις που διαλύουν το ΕΣΥ», αξιοπρεπείς αποδοχές για όλους τους εργαζόμενους, δωρεάν δημόσια περίθαλψη.


Τα προβλήματα του ΠΓΝΑ στον Πολύζο

Στην πρόσφατη επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας Γ. Πολύζου, το ΔΣ των εργαζομένων έθεσε εργασιακά ζητήματα του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, με κύρια αιχμή βέβαια τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό. Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των εργαζομένων του Νοσοκομείου κ. Χριστόδουλος Μεντίζης, «από το 2002 που έγινε η μεταφορά του Νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης λειτουργεί με 500 κλίνες με κάποιες αυξομειώσεις μικρότερες ή μεγαλύτερες και πολύ μεγάλες απώλειες προσωπικού, με τις ίδιες κλίνες, ενώ 110 παραμένουν ακόμη κλειστές. Υπάρχει πρόβλημα καθώς λείπει μεγάλο κομμάτι του βοηθητικού προσωπικού» ανέφερε σε δηλώσεις του.

Σύμφωνα με τον κ. Μεντίζη, στη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα κ. Πολύζο, αποφασίστηκε να συγκεντρωθούν τα στοιχεία των αναγκών που υπάρχουν ανά τομέα και ειδικότητας σε συνεργασία με όλες τις διευθύνσεις, για να γίνει προσπάθεια μέσα στο 2011 να ανοίξουν οι μισές από τις κλειστές κλίνες. «Αυτό βέβαια σε θεωρητική βάση, αφού τα κενά είναι τεράστια και το προσωπικό που αναμένεται δεν φτάνει» σημείωσε στη «Γ». Ο πρόεδρος εργαζομένων του ΠΓΝΑ χαρακτήρισε απαράδεκτο το καθεστώς πληρωμής των 5 ευρώ για την επίσκεψη ασθενή. «Όταν προσδοκούμε να εισπράξουμε όφελος 3 εκ ευρώ, καλύτερα να ελεγχθούν οι διαγωνισμοί που γίνονται, εκεί που υπάρχει διαφθορά και όχι να βάζουν οι πολίτες το χέρι στην τσέπη. Ουσιαστικά αφορούμε το δικαίωμα πρόσβασης στην δημόσια υγεία» υπογράμμισε.


Κέντρο Υγείας στην Αλεξανδρούπολη

Στο τέλος Απριλίου αναμένεται να επισκεφτεί και πάλι τον Έβρο ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος για να ανακοινώσει την δημιουργία Κέντρου Υγείας στην Αλεξανδρούπολη. Αυτό δήλωσε την περασμένη Παρασκευή κατά την παρουσία του στον Έβρο.

«Η δημιουργία του θα αποτελέσει ανακούφιση για το ΠΓΝΑ αφού τώρα που καλύπτει και μικρές ανάγκες πρωτοβάθμιας φροντίδας στην υγεία, δημιουργείται επιπλέον φόρτος εργασίας, πιέσεις και συνωστισμός. Το κέντρο υγείας και συναφείς άλλες μονάδες πρωτοβάθμιας υγείας είναι σκοπός μείζονος πολιτικής του υπουργείου Υγείας Ψηφίστηκε και εφαρμόζεται ο νόμος για πρωτοβάθμια υγεία.

Ο πολίτης έχει ανάγκη μορφές πρωτοβάθμιας υγείας και παροχή φροντίδας, ώστε να μην τρέχει με το παραμικρό στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο» ανέφερε ο κ. Λοβέρδος κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

 
Πηγή:  http://www.gnomionline.gr/