Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Γ. Πεταλωτής: «Δεν ιδιωτικοποιείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ»

«Εξαιρετικό εργαλείο με εθνική στόχευση», χαρακτήρισε το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υφυπουργός Εσωτερικών και κυβερνητικός εκπρόσωπος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕ
ΣΕ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
«Εξαιρετικό εργαλείο με εθνική στόχευση», χαρακτήρισε το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Εσωτερικών και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ο οποίος διέψευσε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς περί επικείμενης ιδιωτικοποίησης που διατύπωσε ο βουλευτής της ΝΔ Σίμος Κεδίκογλου, αναπτύσσοντας σχετική επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή.

«Το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, δεν πρόκειται να ιδιωτικοποιηθεί. Ας μην... κυνηγούμε μάγισσες και ας μη μεταφέρουμε στη Βουλή φήμες που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Το εθνικό πρακτορείο θα ενισχυθεί για να επιτελέσει το ρόλο του. Δεν πρόκειται ωστόσο να γίνει και φορέας μόνιμης επιχορήγησης από το κράτος, χωρίς δικά του έσοδα και χωρίς να αξιοποιεί το ίδιο τις δυνάμεις του», ανέφερε ο κ. Πεταλωτής.

Ταυτοχρόνως ο κ. Πεταλωτής κάλεσε τον κ. Κεδίκογλου, με την ιδιότητα του αρμόδιου τομεάρχη της ΝΔ, αλλά και τους εκπροσώπους των άλλων κομμάτων, να συμμετάσχουν την προσεχή εβδομάδα σε συνάντηση με τη διεύθυνση και τους εργαζομένους του πρακτορείου "για να πούμε τις θέσεις μας και να βρούμε λύσεις, ώστε το ΑΠΕ να επιτελεί τον εθνικό και σύγχρονο ρόλο ενός δημοσιογραφικού εθνικού πρακτορείου".
Αναπτύσσοντας την ερώτησή του, ο βουλευτής της ΝΔ, υποστήριξε ότι το ΑΠΕ-ΜΠΕ «έχει μετατραπεί σε προπαγανδιστικό μέσο της κυβερνητικής δραστηριότητας», έκανε λόγο για «συστηματική υποβάθμιση της προβολής των δραστηριοτήτων της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο διαδικτυακό κόμβο του πρακτορείου» και κατήγγειλε απώλειες εσόδων ύψους 1 εκατ. ευρώ. Ο κ. Κεδίκογλου μίλησε επίσης για κλίμα τρομοκρατίας και παραγκωνισμούς εργαζομένων, ενώ έβαλε προσωπικά κατά του προέδρου και γενικού διευθυντή του ΑΠΕ-ΜΠΕ Ηλία Μάτσικα, τον οποίο χαρακτήρισε «ανίκανο».

«Μη μπερδεύετε το παρελθόν με το παρόν, όταν η ΝΔ είχε μετατρέψει την επικοινωνία σε επιστημονικό γκεμπελισμό. Σήμερα καμιά δραστηριότητα της αντιπολίτευσης δεν αποκρύπτεται και δεν υπάρχει καμία παρέμβαση στα κείμενα των δημοσιογράφων. Αν αυτό το εννοείτε ως προπαγάνδα, μιλάμε με άλλες λέξεις και όρους», απάντησε ο κ. Πεταλωτής, διαβεβαιώνοντας πως δεν παραγκωνίστηκε κανείς. «Ακόμα και εργαζόμενοι με διαφορετικές πολιτικές αντιλήψεις έχουν αναλάβει διευθυντικές θέσεις και καθήκοντα. Αυτός είναι ο παραγκωνισμός;» ρώτησε ο κ. Πεταλωτής, ενώ απέρριψε τα περί απώλειας εσόδων. Δεν ασκείται καμία τρομοκρατία στο Πρακτορείο, ξεκαθάρισε, διαμηνύνοντας πως σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση δεν θα ανεχθεί κανενός είδους τρομοκρατία.

Κατά τη δευτερολογία του, ο κ. Κεδίκογλου έθεσε το ερώτημα εάν επιχειρείται η μετατροπή του ΑΠΕ-ΜΠΕ σε ΔΕΚΟ και αν η κυβέρνηση αποσκοπεί στην ιδιωτικοποίηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ ως το καλοκαίρι, καθώς τα χρήματα της κρατικής επιχορήγησης καλύπτουν τα έξοδα λειτουργίας και τη μισθοδοσία των εργαζομένων ως τον Αύγουστο. Ο ίδιος υποστήριξε ότι έχουν γίνει αυξήσεις σε εργαζομένους και επικαλέστηκε κείμενο αγωγής -που δεν έχει κοινοποιηθεί στο πρακτορείο- του υπεύθυνου για την οικονομική διαχείριση του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο κ. Πεταλωτής αμφισβήτησε τις αιτιάσεις του βουλευτή της ΝΔ και, αντιθέτως, επικαλέστηκε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία η προηγούμενη διεύθυνση του Πρακτορείου δεν έκανε καμία προσπάθεια να εισπράξει το συντριπτικό ποσοστό των οφειλών εφημερίδων, εκδοτών και υπουργείων.

«Όσον αφορά στο εάν θα γίνει ΔΕΚΟ ή δεν θα γίνει ΔΕΚΟ, είναι ένα μεγάλο ζήτημα. Αυτά θα αναλυθούν όλα. Σας καλώ από την αίθουσα αυτή, κ. Κεδίκογλου -φυσικά θα υπάρχει πρόσκληση και για τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης- να πάμε όλοι μαζί, να κάνουμε μια συζήτηση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ με τον Διευθυντή, με τους εργαζόμενουυς, να πούμε τις θέσεις μας, να βρούμε λύσεις, έτσι ώστε το ΑΠΕ-ΜΠΕ σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία να επιτελεί τον εθνικό και τον σύγχρονο ρόλο ενός ειδησεογραγικού εθνικού πρακτορείου», κατέληξε ο κ. Πεταλωτής.

.