Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Όλο το πρόγραμμα της επίσκεψης Νταβούτογλου στην Θράκη

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών φθάνει την Τρίτη στην Αθήνα και αναμένεται να έχει συνάντηση και με τον Γ. Παπανδρέου

ΠΟΤΕ ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ ΚΑΙ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΕΙ;

Δεκτός και από τον Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου αναμένεται να γίνει ο Αχμέτ Νταβούτογλου που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ελλάδα το διάστημα 8 - 10 Μαρτίου – έχοντας και εκτενές ιδιωτικό πρόγραμμα σε Θράκη και Βόρεια Ελλάδα.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών θα έρθει στην Αθήνα όπου θα έχει συνομιλίες με τον κ. Δ. Δρούτσα ενόψει του προγραμματισμού για τη διοργάνωση του 2ου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας που θα λάβει χώρα πιθανότατα τον προσεχή Ιούλιο στη γειτονική χώρα. Το εκλογικό ημερολόγιο στην Τουρκία πάντως δεν επιτρέπει εκπλήξεις.


Ιδιωτικό πρόγραμμα στη Θράκη


Ωστόσο, ο κ. Νταβούτογλου θα έχει και εκτενές ιδιωτικό πρόγραμμα, με έμφαση στη Θράκη. Το μεσημέρι της Τετάρτης 9 Μαρτίου θα μεταβεί αεροπορικώς από την Αθήνα στην Αλεξανδρούπολη.

Από εκεί σχεδιάζει να μεταβεί οδικώς – χρησιμοποιώντας μάλιστα την Εγνατία Οδό – την Κομοτηνή, την Ξάνθη, την Καβάλα (όπου σκοπεύει να επισκεφθεί το Ιμαρέτ και μουσουλμανικά μνημεία) και τη Θεσσαλονίκη (όπου βρίσκεται το τουρκικό προξενείο).

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών θα έχει επαφές με όλα τα κορυφαία στελέχη της μειονότητας, μεταξύ των οποίων και οι «ψευδομουφτήδες». Δεν προβλέπεται πάντως να επισκεφθεί τα κτίρια των «ψευδομουφτειών». Θα μεταβεί επίσης και σε συλλόγους, όπως η «Τουρκική Ενωση Ξάνθης».

Οι κκ. Δρούτσας και Νταβούτογλου θα κάνουν μία επισκόπηση των όσων έχουν γίνει από πέρυσι τον Μάιο, όταν υπεγράφη στην Αθήνα μεγάλος αριθμός συμφωνιών σε πολλούς τομείς.

Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες παρατηρείται μία κόπωση στην ευόδωση των στόχων. Θα γίνει μία επισκόπηση των διερευνητικών επαφών, όπου αναμένεται να διεξαχθεί άλλος ένας γύρος μεταξύ των κκ. Π. Αποστολίδη και Φεριντούν Σινιρλίογλου, αλλά και των εξελίξεων στο Κυπριακό υπό το φως και της έκθεσης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι – μουν. Οι δύο άνδρες θα συζητήσουν και εκτενώς τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική.


Πηγή:  http://www.tovima.gr/